Befektetés - A pénzügyi audit szerepe

2013.05.06. 14:53 :: Dörnyei József

A pénzügyi audit egy igen fontos szempont a befektetés kiválasztásánál. A pénzügyi audit csak egy nyűg a cégeknek, de a befektetőnek a garancia arra, hogy biztonságban van a befektetett pénze.

A pénzügyi audit során az auditorok megvizsgálják a cég működését, elsősorban a könyvelést, de minden nagyobb szerződést is. Ennek a vizsgálatnak a célja több minden, de elsősorban az, hogy ellenőrizzék, hogy a management nem talicskázza valahol kifelé a cégből a pénzt. Emiatt roppant fontos az, hogy legyen pénzügyi audit a cégnél, ahova befektetni szándékozunk és olyan auditor végezze, akiben megbízunk.

A management nem tud könnyen lopni a cégből, első körben ott van a felügyelő bizottság, aminek a feladata a management ellenőrzése. Magyarországon sajnos előfordult már többször, hogy a management a felügyelő bizottsággal együttműködve, közösen lopta a befektetők pénzét.

Az auditor ezért fontos. Az ilyen csaló managementek általában igyekeznek megvezetni az auditort, de ez ritkán szokott sikerülni. A megvesztegetés szintén eléggé reménytelen. Emiatt a csaló management azt szokta csinálni, hogy eleve "baráti" auditort választ, mondjuk a főnök feleségének a cégét.

Magyarországon sajnos nagyon sok csaló management van, főleg a kis és közepes cégeknél fordul ez elő gyakran, az itt szereplő csalás egy nagyon tipikus példa arra, amikor már maga a cég is csalásra jött létre.

Ha odafigyelünk arra, hogy a befektetéseink olyan cégbe menjenek, aminek megbízható auditorja van, akkor elkerülhetjük a csaló management problémát még Magyarországon is.

A "nagy" auditor cégek ugyanis felelősséget vállalnak a vizsgálataik eredményéért és adott esetben kártérítést fizetnek a befektetőknek abban az esetben, ha nem találták meg a csaló management viselt ügyeit.

komment

Címkék: Befektetés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr115284450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása