Euró válság - Mi van a Magyarországi bankbetétekkel?

2013.03.28. 08:57 :: Dörnyei József

Magyarországon a polgárok bankbetétjeit a Magyar Állam garantálja €100K összegig. Van ugyan egy OBA nevű szervezet, amit pont erre a célra hoztak létre, de ennek nincsen pénze.

Az OBA tartaléka kevesebb, mint 90 Mrd Ft. A Magyarországi biztosított betétek összege jóval több, mint 10 000 Mrd Ft. Jól látszik, hogy még egy közepes bank összeomlását sem tudná finanszírozni az OBA.

Ha egy közepes vagy nagy bank összeomlana, akkor csak az állam tudná fizetni a cehhet.

Emiatt a Magyarországi betétbiztosítás annyira hitelbiztos, mint amennyire a Magyar állam az. Sajnos a Magyar állam nem igazán hitelbiztos, nagyon sok helyezést veszített a listán és most már "Junk" - szemét minősítése van minden hitelbiztosítónál.

Egy ország gazdasági megítélése nagyon sok tényezőből áll össze, ezért nem érdemes nekünk elgondolkodni azon, hogy miért "Junk", de az.

Az eredmény az, hogy nagyon sok honfitársunknak van külföldön megtakarítása. Nem "lopott" pénzek, hanem teljesen legális, adózott megtakarítás. Azért van külföldön, mert félnek attól, hogy fejre áll Magyarország. Az akarják, hogy abban a sajnálatos esetben se vesszen oda minden vagyonuk.

Nekem is a vagyonom 2/3 része van külföldön. Előre láthatólag ez így is marad a belátható jövőben. Nyilván én nem Ciprusban tartom, vagy hasonló operett országban, hanem olyan országokban, amikben megbízom.

A befektetések címke alatt lehet pár tippet kapni arról, hogy hogyan érdemes befektetni a vagyonunkat.

Van ok pánikra? Nincsen. Most. De ha lesz ok pánikra, akkor már késő. Érdemes a vagyonunk egy részét külföldre telepíteni. Ha mégis lesz ok pánikra otthon, akkor nekünk csak arra kell ügyelni, hogy mindig legyen annyi üzemanyag a garázsban, amivel ki lehet jutni Bécsig.

2 komment

Címkék: Befektetés Bankrendszer Euró válság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr85176355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pdw (törölt) 2013.03.28. 10:29:30

Neked mi a tapasztalatod, tenyleg eleg szemelyi (v utlevel) pl. ausztriai szamlanyitashoz vagy kell lakhely, munkahely, stb.?

En tavalyelott Finnorszagba bementem egy bankba hogy lehet e szamlat nyitni, de azt mondtak hogy csak ha itt lakom es dolgozom.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.03.28. 12:21:47

@pdw: Kell útlevél. Nekem nagyon régen megvan már minden ilyen számlám, az aktuális állapotokat nem ismerem.
Ha jól tudom, Ausztriában, Szlovákiában minden további nélkül lehet bankszámlát nyitni.

Északi országoknál valóban kérnek helyi lakcímet v. munkahelyet. De ha nyitnak is bankszámlát, akkor is erösen kérdöjeles a teljes kiszolgálás, pl. nem kapsz alapesetben hitelkártyát, bankkártyájuk meg nincsen. Ott tényleg csak akkor célszerü bankszámlát nyitni, ha ott is laksz.
süti beállítások módosítása