Munkahely - Távmunka a gyakorlatban

2013.02.27. 13:50 :: Dörnyei József

A cikk apropója a Yahoo napokban bejelentett távmunka korlátozása. A Yahoo, a Google gyakorlatát követve, teljesen betiltja vagy jelentősen korlátozza a távmunkát a dolgozói számára.

Az intézkedés nagy port vert fel a technológiai szektorban. Sok prominens személy kifejtette, hogy mennyire nincsen igaza a lépéssel a Yahoo-nak.

Az igazság odaát van. A távmunka van, ahol jelentős előnyt jelent és van, ahol jelentős hátrányt.

Először nézzük meg, hogy hol lehet mindenféle különösebb probléma nélkül alkalmazni a távmunkát:

Ahol jól mérhető és szabványszerű munkát lehet végezni számítógépen keresztül, oda tökéletes a távmunka.

Ilyen például egy Call Center munkahely, ahol a hívásokat kell kezelni, valamilyen számítógépes rendszerből adatokat kell a hívónak szolgáltatni, illetve bonyolultabb esetben a számítógépes rendszerben tranzakciókat is le kell bonyolítani.

Az ilyen munkahely lehet bárhol, amíg azon a helyen van áram és internet kapcsolat. A telefonhívás sem a telefonon keresztül megy, hanem az interneten keresztül. A hívások logolva van, a hívások típusa alapján lehet teljesítményt mérni és alacsony teljesítmény esetén a logot kielemezve lehet látni, hogy jól teljesített-e a dolgozó vagy nem.

Van olyan munka, ami elvégezhető távmunka keretein belül, de csak abban az esetben, ha a dolgozó alkalmas távmunkára.

Az ilyen munka jellemzően közepesen mérhető, de nem szabványszerű.

Példa erre egy programozó, akinek specifikációkat kell leprogramoznia. Ez a legegyszerűbb programozói munka, mert semmit sem kell kitalálnia a programozónak, csak megvalósítania az igényeket. A feladat időigényét a programozó managere általában elég pontosan be tudja lőni, ezért a munka közepes pontossággal mérhető.

A dolgozónak az ilyen munkánál azonban van lehetősége lustálkodni vagy mással foglalkozni munkaidőben. Emiatt erre a munkára csak a távmunkára alkalmas dolgozó használható, aki soha nem fog munkaidőben lustálkodni vagy mással foglalkozni.

A távmunkára nem alkalmas embereket nem szabad ilyen típusú távmunkában foglalkoztatni, mert ez rossz az alkalmazó cégnek és a távmunkásnak is. A cég nem kap 100% teljesítményt, a távmunkás pedig könnyen elveszítheti a munkáját, valamint a szakmai fejlődése is lelassul.

Van olyan munka, ami nem végezhető el távmunkában. Ilyen a kreativitást és folyamatos csapatmunkát igénylő munka. Pl. maradva az informatikánál egy új rendszer bevezetése.

Ennél a munkánál egy nagy projekt csapat dolgozik együtt, folyamatosak a tervezett és ad-hoc megbeszélések, tervek, tervváltoztatások, tesztek, programozás és programváltoztatás. Ha egy csapattag nincsen jelen, akkor drámaian esik a teljes csapat teljesítménye. A csapattag hiányozni fog közvetlenül vagy majd csak akkor, amikor kiderül jóval később, hogy valami kimaradt, mert nem volt ott a megbeszélésen az, akinek kellett volna.

Itt is kell persze lehetőséget biztosítani a távmunkára, mert sokszor előfordul, hogy például este el kell végezni valamit a dolgozónak. Azonban ez csak kiegészítés a ilyen munkát alapvetően a munkahelyen kell végezni.

Szerintem a Yahoo legtöbb pozíciója az utolsó csoportba tartozik, ugyanúgy, ahogy a Google-nál is. Nagyon könnyen lehet, hogy a Yahoo eddigi lemaradása pontosan ezen a nüansznyi különbségen múlott.

2 komment

Címkék: Munkahely Távmunka

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr405108070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nns 2013.02.28. 18:18:04

Szerintem annak is köze van hozzá, hogy a CEO a Google-tól igazolt át és hozta a kultúrát... ;-)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.03.04. 22:21:13

@nns: így van. Meg a tapasztalatot, hogy miért nem ment a távmunka a Google-nál. Azóta kiderült, hogy a Yahoo-nál sem ment, csak senkit nem érdekelt a dolog. A Yahoo market vezető pozícióból majdnem csődbe jutott.
süti beállítások módosítása