Kormány - Elhasalt a választási regisztráció

2013.01.05. 18:40 :: Dörnyei József

A választási regisztrációs törvény elhasalt az alkotmány bíróságon. A döntés egyrészt érthető, másrészt nem jó.

Semmi probléma nem lenne abból, hogy előzetes regisztrációhoz kötnék a választáson való részvételt. Más, nálunk sokkal fejlettebb demokráciában is így van, a legjobb példa rá a US.

Bezzeg azok a változtatások simán átmentek a törvényhozáson, amik megengedték, hogy nem Magyarországon lakó állampolgárok is szavazhassanak a választásokon.

Milyen jogon szavaz pl. egy Szerbiában élő, Szerb állampolgárságú polgár a Magyar választásokon? Neki van szavazati joga Szerbiában, szavazzon ott. Neki semmi köze ahhoz, hogy Magyarországot ki vezeti.

Ugyanígy semmi joga Magyarországon szavazni egy Londonba kiköltözött Magyar állampolgárnak sem egészen addig, amíg haza nem költözik. Neki sincsen semmi köze ahhoz, hogy Magyarországot ki vezeti.

Ha jó lenne a törvény, Magyarországon csak annak szabadna szavaznia, aki itt él és aki Magyar állampolgár.

Ha rajtam múlna, akkor csak annak engedélyezném a szavazást, aki befizetett legalább összesen 4 évnyi minimálbérnek megfelelő jövedelem után adót. A többiek szerintem nem érdemlik meg azt, hogy szavazhassanak.

Valamint a gyerekek után is adnék szavazati jogot a szülőknek, persze csak azoknak, akik adófizetéssel kiérdemelték...

A regisztráció segítene abban, hogy kiszűrjük azokat, akiknek nincsen joga szavazni. Őket nem regisztrálnánk...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr475000115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása