Kína - Acélipari válság

2012.07.25. 14:07 :: Dörnyei József

Kína kinőtte a fejlődő ország státuszt, beleütközött a könnyű növekedés végét jelentő falba. Még sok helyen csak tanulja a piacgazdaságot, ezért hibákat is vét, nagyon nagy hibákat. A globális válság hatására minden ország csökkentette az acéltermelését, beruházásokat halasztottak el, üzemeket zártak be. Kína nem tette ezt meg, ezért most igen komoly túltermelési válságba jutott az acélipara. Ezen a ponton jelenik meg, hogy Kína még nem egy hagyományosan piacgazdaságot alkalmazó ország, még csak tanuló.

China to Flood Steel Market (Yahoo Finance)

Első körben a túltermelés természetesen a Kínai piacon nyomta le az acél árát.

Második körben a felesleges kínai acélt exportálták, ami globális szinten nyomta még lejjebb az acél árát.

A nyomott árú acél export hagyományosan azonnali kereskedelmi intézkedéseket von maga után, az USA, EU, Oroszország, a teljes távol kelet acél kereskedelmi korlátozásokat vezet be vagy kezd bevezetni Kína ellen.

Ez utóbbinak diplomáciai költsége van, valamint hosszútávon komoly károkat okozhat Kínának, mert a bevezetett korlátozásokat, bármi legyen is az, az országok nagyon hosszú ideig fenttarthatják, évekkel a kihágás után is.

Okosabb lett volna a világ többi országához hasonlóan csökkenteni az acéltermelést és leállítani a beruházásokat, még időben. Most ez így vagy úgy, nagyon sok pénzbe fog kerülni és Kína megtapasztalhatja az első komoly túltermelési válságát, annak az összes gazdasági és társadalmi következményével együtt.

Kína most tanulja, hogy nem elegendő folyamatosan új gyártási kapacitásokat kiépíteni. Ez megy egy darabig, amíg semmiből sincsen soha elég (kommunizmus), de utána már ésszel kell csinálni, a piaci igényeket folyamatosan szemmel tartva és követve.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr774677208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása