Sales tax vs. ÁFA

2012.06.13. 13:03 :: Dörnyei József

Az EU-ban az ÁFA az uralkodó forgalmi adó, az US-ban a Sales tax. Magyarország valamint több más EU ország kezdi bevezetni az ÁFA helyett a Sales Tax-t. A Sales tax Magyar neve "Fordított ÁFA". Ennél lehet majd egy szebb nevet is kitalálni, egyenlőre a Sales tax egy jó elnevezés.

Az ÁFA-t a termék előállítása során minden gazdasági szereplő befizeti az államnak, majd visszaigényli, amennyiben ez lehetséges. A Sales Tax-ot csak a fogyasztónak történő eladáskor számolja fel a kereskedő és csak egyszer kell befizetni.

A ÁFA a teljes termelési lánc során jelentkezik, emiatt az ÁFA ellenőrzést minden cégnél el kell végezni. A Sales tax-nál csak a kereskedőnél kell ellenőrizni, hiszen előtte nincsen Sales tax. Emiatt a Sales tax ellenőrzése kb. 1 nagyságrenddel kevesebb költséggel jár. A gazdaságra rakódó overhead is kb. 1 nagyságrenddel kisebb.

Az ÁFA-nál lehetőség van adó visszaigénylésre. Ez egy olyan adócsalási lehetőség, ahol közpénzt tud a csaló ellopni az államtól. Ez nagyon veszélyes, mert normál esetben legfeljebb adó be nem fizetésre van lehetőség, de pénz lopásra nem. Magyarországnak évi  €7-8Mrd vesztesége származik ÁFA visszaélésekből. Ez egy hatalmas összeg.

Az ÁFA-nál előny az, hogy az adóbevétel időben előbb jelentkezik, mint a Sales Tax-nál, már a termelés során. Ez kb. 1 hónapot jelent átlagban. Ez egy szegény, máról holnapra élő országban jelentősnek tűnhet, de nem az. 1 hónap időelőny költségben nem sok, csak a töredéke annak, amit a Sales Tax-el nyerni lehet.

4 komment

Címkék: Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr824585563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanisz 2013.11.30. 23:29:04

Hogy jött ki a becsült €7-8Mrd veszteség? igen pontosnak bizonyult, figyelembe véve a 1700 milliárdot, amit Horváth emleget manapság... és az bizonyára nem teljes mennyiség, amire ő rálátott.

nav, mszp, fidesz - bár beledöglene mind ebbe...

álmodik a nyomor.

ga 2013.12.02. 21:29:01

Itt el lehet olvasni a sales tax hátrányait:

en.wikipedia.org/wiki/Value_added_tax#Comparison_with_sales_tax

A megoldás mindig az hogy a bűnözőket meg kell keresni és meg kell büntetni és nem az hogy valami fantasztikus új megoldást kell bevezetni a régi helyett.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.03. 00:50:00

@ga:
Olvastam az elemzést, nem kommentálom.

A Sztálingrádi csatát is meg lehetett volna nyerni, ha az Orosz hadsereg nincsen ott. De ott volt...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.03. 00:52:46

@szanisz:
Nem én becsültem, hanem valahol olvastam. De az adat túlzó, "csak" €3,7Mrd a veszteség. Lehet, hogy a magas összegben minden benne van, tehát az extra admin is, ami az ÁFA-val jár.
süti beállítások módosítása