Dupla ÁFA az EU-ban

2012.06.03. 09:16 :: Dörnyei József

Az EU az ő bölcsességében úgy állította fel az ÁFA rendszerét, hogy a kis KKV-k duplán fizessék be az ÁFA-t, egyszer az EU-ban, egyszer meg a saját országukban. Ez természetesen a nagy cégek malmára hajtja a vizet, a nagy cégeknek nem kell dupla ÁFA-t fizetniük. Magyarországon a kis, EU felé dolgozó Kft.-k még ennél is rosszabb helyzetben vannak, mert Magyarországon az ÁFA visszaigénylés azonnali NAV vizsgálatot ér. Ez még akkor is sok pénzbe kerül, ha a NAV nem talál semmit. Aminek a fél évente változó adótörvények világában igen kicsi az esélye. Tehát a cég számolhat egy NAV megállapítással + a vizsgálat közvetlen költségeivel.

Az EU ÁFA rendszere úgy működik, hogy a tagországok között nem számolható fel ÁFA. Tehát pl. az én Kft.-m nettó összegről küld számlát a vevőnek. Mivel azonban külföldön dolgozik, ezért az ott felmerülő költségeket ÁFA-val terhelten fizeti. Pl. hotel számla, autó javítás számla, repülőjegy stb. Ez egy komoly része az árbevételnek.

Ezt az összeget egyes országokban elvileg vissza lehetne igényelni, pl. Németország, máshol egyáltalán nem, pl. Írország. Ennek a menetét azonban ott is, ahol lehetőség van a visszaigénylésre, az adott ország a saját jól felfogott érdekében megnehezíti. Pl. szinte lehetetlen megtalálni az eljárás menetét a neten. Vagy az eredeti számlákat kell elküldeni az ország NAV-jához. Ha esetleg ez bárhol elveszik, akkor a magyar NAV fogja a teljes költséggel megbüntetni a cégem, nem "csak" az ÁFA veszik oda. Ha erre szakosodott céget bízok meg vele, annak az alapdíja több, mint amennyi a bevételem lenne, tehát ez is felejtős. A gyakorlatban a kis cég benyeli az EU-s ÁFA-t, valamint mindent, amit csak tud, Magyarországon szerzi be (ez mondjuk jó...)

A nagy cégeknek nincsen ilyen gondjuk. A nagy cégek felállítanak egy helyi céget az adott országban és ott visszakérik a helyi ÁFA-t.

A saját stratégiám a Magyarországi ÁFA visszaigénylésre az, hogy az éves szabadságomra időzítem. Ekkora rendbe teszem a cégem könyvelését, megírom a papírokat, amiket esetleg elhanyagoltam év közben és felkészülök az NAV vizsgálatra. Ilyenkor nem kerül extra pénzbe a NAV vizsgálat sem. Az ÁFA bevétel több, mint a megállapítás, ha szerencsém van.

Ha ugyanis év közben kapom a vizsgálatot, akkor minden vizsgálatra haza kell utaznom, ami a gyakorlatban 1 heti árbevétel kiesést jelent...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr394562325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása