Oktatás - Az informatika kiugrási lehetőség a lumpenszocialista gyerekeknek

2016.07.13. 16:40 :: Dörnyei József

Az informatika az egyetlen v. majdnem egyetlen szakterület, ahol a gyakorlati tudás minden esetben megelőzi az elméleti tudást. Ez azt jelenti, hogy formális oktatás - pl. diploma - nélkül is alkalmaznak cégek nagyon jó pénzért szakembereket. Az informatikában szinte mindent elnéz az alkalmazó, amíg az alkalmazott képes elvégezni a feladatot.

Emiatt az informatika jelenti a lumpenszocialista családok gyerekeinek a kiugrási pontot. Nem minden gyerek elég inteligens ahhoz, hogy informatikus lehessen belőle, de a tapasztalatok más országokból azt mutatják, hogy elég nagy százalékban azok.

Magyarországon az informatika oktatás változó színvonalú, de szvsz. nem rossz.

Ami hiányzik, az a gyakorlás. Az informatikában a tudás legfeljebb 10%-át lehet megszerezni oktatásból. A tudás 90%-át gyakorlással lehet megszerezni. Rengeteg gyakorlással.

Erre  a gyakorlásra az átlag gyereknek van lehetősége. Minden átlagos Magyar család tud venni egy PC-t és internet hozzáférést.

A lumpenszocialista családok azonban nem tudják ezt biztosítani. A legtöbb lumpenszocialista családban egy gyereknek nincsen saját szobája, nincsen saját PC-je és nincsen internetje sem.

Az oktatás mellett amire még szükség lenne az a gyakorlási lehetőség biztosítása. Ehhez megfelelően felszerelt és rendelkezésre álló számítógépes termek szükségesek.

Amire még mindenképpen szükség van, az a számítógépes keretrendszer. Ha valaki informatikát tanul, akkor nem lehet teljesen lekorlátozni a hozzáféréseit, ahogy egy normál iskolai/munkahelyi PC-n szokás. Ha lekorlátozzuk, akkor nem fogja tudni használni a PC-t. Erre a problémára vannak megoldások, pl. virtuális OS, ahol minden szabad és ha sikerült teljesen szétlőni a rendszert, akár helyre is tudja állítani magát.

A másik megoldandó dolog a feladatok. Érdemes lenne kidolgozni egy nagyon hosszú feladat listát. A kezdetektől a nagyon haladókig. Különböző programnyelveken. A feladatok megoldására érdemes lenne létrehozni egy központi adatbázist, ahova bárki feltöltheti a saját megoldásait. Nagyon sokat lehet tanulni mások munkájából.

Ezek a neten már létező dolgok, nagyon sok cégnél vannak erre megoldások és közösségek. De ezek jellemzően angolul vannak és a kezdő informatikus még nem tud olyan szinten angolul, hogy ezeket használni tudja.

A feladat listából és a hozzá tartozó megoldási adatbázisból minden tanuló profitálna, nem csak a lumpenszocialisták gyerekei.

Ha az informatika oktatást felhozzuk egy olyan szintre, hogy gimnáziumból már jó informatikusok kerülnek ki, akkor az nagyon jelentős gazdasági bővülést jelentene. Egy informatikus fizetése mai pénzen kb. 1-1,5M bérköltség (fele adó - fele nettó bér) Informatikusból eddig még mindig hiány volt Magyarországon. A kérdés csak az volt, hogy éppen nagyon sok hiányzott-e vagy csak kevés volt a hiány.

Egy informatikus el tudja úgy is végezni a felsőoktatását, hogy közben dolgozik. :-)

A lumpenszocialista gyerek, aki hirtelen komoly pénzt kezd el keresni, egyrészt kikerült a lumpenszocialista létből egy életre, másrészt példakép lesz a maradóknak. Látod, .... meg tudta csinálni és most gazdag ember lett belőle.

2 komment

Címkék: Oktatás Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr808885608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2016.07.14. 08:32:37

Igen, valóban az informatikában nem a végzettséget nézik, hanem hogy képes-e megoldani a feladatot az IT munkára jelentkező.

Szerintem más iparágak is példát vehetnének az IT-soktól.
süti beállítások módosítása