MNB - Lassított a FED a QE-n, még az idén teljesen leáll a pénznyomda

2014.02.03. 13:22 :: Dörnyei József

A FED úgy látja, hogy a US gazdaság talpra állt a hosszú válságból és emiatt a QE-t még az idén teljesen beszünteti. A hatásokat látjuk itthon is, de nem nálunk van az igazi baj, hanem a fejlődő országokban.

A forint kicsit begyengült, semmi vészes, 310 fölött beállt egy új Status Quo. Ha az MNB kihagyja a következő kamatvágást, akkor a forint marad valahol 300 felett, de nem száll el. Kamatemelés egy nagyon rossz üzenetet hordozna, ezért az most nem várható és nem is lenne ajánlott.

A FED most (múlt héten) is $10Mrd-ot vágott. Havi $85Mrd-ról indult, most már túl van a második $10Mrd-os vágáson és $65Mrd-nál tart. A várakozás az, hogy marad az ütem és minden FED ülésen vágnak egy $10Mrd-os csomagot. Év végéig mindenesetre teljesen el fog fogyni.

A US gazdaság egyelőre jól viseli a dolgot, a világgazdaság már kevésbé. A pénz elkezdett visszaáramlani a US-be, ami nekik egy jó hír, de annak, akitől elmegy, nem az.

Törökország és India a legjobban kitett per pillanat. Törökország még fogja tudni kezelni a helyzetet, India már kevésbé szvsz. Szerencsénkre nekünk szinte semmi gazdasági kapcsolatunk Indiával, az EU-nak is minimális. Emiatt minket nem érint sehogy sem, ha India kicsit (vagy nagyon) fejre áll. Törökország pedig kicsit vág az állami kiadásokon, rájuk fér.

Magyarország egyelőre még a víz felett van, de nagyon magas az államadósságunk és a hiány is a választások miatt, ezért óvatosság lenne indokolt. Meglátjuk, hogy tudja-e tartani a forint a jelenlegi szinteket vagy lassan és folyamatosan gyengülni kezd.

A devizahitelesek miatt nem lehet a forintot még jobban elgyengülni hagyni, mert akkor fejre fog állni mindenki, az is, aki most még tudja fizetni a részleteket. Persze a jelenlegi kormányt ez kevéssé érdekelte eddig is, amíg rá tudja fogni a nyuszira, hogy miatta volt.

2 komment

Címkék: MNB FED

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr295795838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2014.02.03. 13:53:42

Az is érdekes lesz, hogy az államkötvényeket hány százalékos kamatra tudjuk majd eladni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.02.03. 14:34:30

@Robur:
Igen, ez jelzés értékű lesz. Szerintem a forint áramlásának az iránya miatt, tehát deviza ki, forint be, nem lesz gond a forint kötvények piacán. A deviza kötvény kibocsátással lesz gond, ha szükség lesz rá.
süti beállítások módosítása