MNB - Lassul a FED QE - hatások

2013.12.20. 09:28 :: Dörnyei József

Havi $85Mrd-ról havi $75Mrd-ra csökkentette a FED a QE-t. A lépés meglepett mindenkit. A piacok egyelőre pozitívan reagálták le a fejleményt, a forint egy kis megingás után stabilizálódott a már megszokott 300-es szint alatt.

A QE lassú leállítása mindenképpen jó hír a US gazdaságáról. A FED úgy látja, hogy a US gazdaság megfelelően erős már ahhoz, hogy leállhat a mesterséges gazdaság fejlesztéssel.

A QE azonban nem csak a US gazdaságát fejlesztette, hanem áttételesen minden más gazdaságot is a világban. Kérdés az, hogy minden gazdaság elérte-e azt a szintet, hogy nincsen szüksége egy kis adrenalinra.

A FED QE lassítása befolyásolni fogja a többi jegybankot is, lassulni fog a pénznyomda mindenhol, beleértve a fontos devizákat is, pl. ECB és PCB (Kínai központi Bank).

Most a nagy kérdés még a QE lassításának az üteme. Egyelőre egyet vágott a FED, nem tudjuk, hogy milyen ütemben vágnak legközelebb. Lehet havi, kéthavi vagy negyedéves is. Ha az ütem lassú lenne, akkor jóval kevesebb hatása lenne, mintha gyors lenne.

Magyarország per pillanat stabilan áll, van egy enyhe GDP növekedés is. Emiatt a forintot a QE per pillanat nem nyomja erősen. Egy enyhe nyomás lesz a forinton, de ez nem fogja beszakítani az árfolyamot.

Problémát az jelentene, ha más, számunkra jelentős gazdaság állna fejre a QE lassítás miatt. Ebben az esetben a hatás átterjedne a forintra. Ez lehetséges, de per pillanat nem látható előre.

Mindenesetre a világgazdaság jelentősen átalakul a lábunk alatt, a kontinensek elkezdtek mozogni és lesznek földrengések. Érdekes időket élünk...

2 komment

Címkék: MNB FED

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr635700762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2013.12.20. 09:57:28

A probléma 2014 második fele.
Akkorra fog érződni a leállás, akkorra gyűrűzik be a hatása, és sajnos éppen akkorra áll le a költségvetési pénzzel mesterségesen felturbózott magyar gazdaság is.
Addig nem látok problámát, a választást behúzza a fidesz, tiszta sor, de a neheze aztán jön.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.20. 10:05:39

@Clear-water:
Ilyen messze nem látok elöre a jelenlegi helyzetben. Nagyon sok változós lett a világgazdaság, kevés a fix pont. Magyarországot elsösorban a saját döntései rángatják majd jövöre, legalábbis ha szerencsénk van.

Az EU sincsen még kint a vízböl, a QE jobban érint sok más EU tagországot, mint minket. De ha egy nagyobb export partnerünk elkezd bukdácsolni, az nekünk sem lesz jó.
süti beállítások módosítása