Euró válság - Ciprus 2013.03.21.

2013.03.21. 17:34 :: Dörnyei József

Ciprus több új ajtót is talált a megoldásra, valamint több ajtó is becsapódott előtte.

Összesen €17Mrd-t kellene valahogy felköhögni, ami egy őrületesen nagy összeg Ciprusnak. Ha ez nem sikerül, akkor az ország 2 legnagyobb bankja tönkremegy.

Az Orosz ajtó becsukódott. Oroszország nem ad kölcsönt, valamint nem vásárol gázmezőket sem.

Az EU ajtó is becsukódott, az ECB még a héten finanszírozza a Ciprusi bankrendszert, aztán elzárják a pénzcsapokat.

Ciprus most két új ajtót talált.

Az egyik a magánnyugdíjak államosítása. Ezzel el lehetne lopni az adófizető ciprusiaktól valahol €3Mrd körüli összeget.

A másik ajtó pedig egy új pénzügyi törvény, ami megtiltja a külföldre utalást a bankrendszerből. Ha ehhez még hozzáteszik a nagy összegű valuta kivitelének a tilalmát is, akkor a kettő együtt működhet, vagyis effektíven megakadályozza a bankok betétállományának a kivonását Ciprusról.

Az új terv lényege az, hogy az ellopott nyugdíjakból egy hosszabb ideig lehet finanszírozni az államot és a bankrendszert.

A bankrendszer meg nem omlik össze, ugyanis a betétesek nem vehetik ki a betéteket a bankokból.

Elvileg a Ciprusi parlament már elfogadott egy államadósság csökkentő csomagot. Ez nem tudom, hogy mire elég, de ha a fenti terv szerint akarnak túlélni, akkor null szaldósra kell vágni a költségvetésüket. Mivel nagyobb adóbevételre nem nagyon számíthatnak, kiadás csökkentéssel.

A terv elég merész. Még tökéletes végrehajtás esetén is erősen kérdőjeles, hogy sikeres lehet-e.

A másik kérdés az, hogy a jelenlegi helyzetben miért harcolnak még mindig? A mostani válság valószínűleg szét fogja verni a Ciprusi bankok hírnevét, ezzel az egész bankszektort. Akármit is csinál Ciprus. Ha feloldják az átutalási tilalmat, akkor a hazai és külföldi tőke együtt fog menekülni az országból.

Most már, mivel a kár már megtörtént, érdemesebb lenne az EU megoldását választani. A 100K feletti bankszámlákból vágni 15%-ot vagy, ami jobb, 10 éves ECB alapkamatot fizető államkötvényt adni értük.

Nekem van egy olyan gyanúm, hogy a Ciprusi parlament politikusai a saját pénzüket féltik. Valószínűleg nekik is jelentős betéteik vannak, amiknek a 15%-át nagyon nem szeretnék elveszíteni. Inkább ellopják a dolgozók nyugdíját és csődbe viszik az országot.

A 100K alatti betétek megadóztatása ugyanis soha nem az EU követelése volt, azt a Ciprusi politikusok találták ki, mert nem akarták, hogy csak a 100K feletti betétek vigyék el a balhét.

Ha ez az oka a viharnak a biliben, akkor azt én hazaárulásnak hívom. Magyarországon is történt már ilyen a közelmúltban, amikor a képviselő urak a saját zsebük miatt okoztak bődületes károkat az országnak...

Az elképzelt tervek is erre utalnak. Mert a nemzetközi utalás tilalma nem akadályozza meg, hogy gyorsan, falun belül elköltse a pénzt a helyi. Pl. a gazdag ciprusi megvásárol egy állami tulajdonban levő ingatlant/céget. Az ingatlan ugye nem bankbetét, akkor már _neki_ nem kell 15%-ot fizetni. Az államnak sem kell. Venni viszont senki nem fog az államon kívül, mert akkor neki kellene kifizetnie a 15%-ot.

Mondjuk, ha így történik, akkor a privatizáció igen gördülékenyen fog menni a következő hetekben Cipruson. Lehet, hogy az a cél, hogy a helyiekkel, így egy kicsit tuningolva a lelkesedést, felvásároltassanak minden állami tulajdont, a laktanyáktól kezdve a nemzeti emlékművekig mindent. És akkor meglesz szükséges €17Mrd is. :-)

Szólj hozzá!

Címkék: EU Bankrendszer Államadósság Euró válság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr285161119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása