Befektetés - Large tech

2013.01.26. 21:13 :: Dörnyei József

Az egyik igen vonzó befektetési forma a nagy technológia cégekbe történő bevásárlás. Ebbe az elit csoportba beiratkozott mára az Apple is, bár nem annyira szilárdan, mint a wintel.

Főbb pénzügyi mutatók (ma):

Cég intel Microsoft Apple
Ticker INTC MSFT AAPL
Market Cap ($Mrd) 104 233 413
P/E 9,84 15,32 9,97
P/E(fye) 10,03 8,82 8,61
Forward Dividend rate 4,3% 3,3% 2,4%

A 3 cég nagyon hasonló pénzügyi mutatókkal rendelkezik. Mindegyik átlépte azt a méretet, ahol gyors növekedésre lehetne számítani, tehát nem a klasszikus "tech" részvény, amivel hatalmasat lehet kaszálni gyorsan.

Mindegyik a nagyon megbízható cég kategóriájába tartozik, tehát érdemes a hosszútávú befektetéseket ezekbe a részvényekbe fektetni.

Ezek a részvények megfelelnek az előző évszázad szolgáltató cégeinek, amiknél biztosan lehetett számítani egy nagyon kiszámítható, bár alacsony osztalékra. Most ezek azok a cégek, amik megfelelnek ennek a követelménynek.

A változás az, hogy eddig az Apple nem volt ennek az elit klubnak a tagja. Szélsőségesen változó részvényárfolyamával, kérdőjeles jövedelmezőségével nem felelt meg a követelményeknek. Ellenben nagyot lehetett vele nyerni vagy veszíteni. Mostanra az Apple beiratkozott az elit klubba. Szerintem még gyenge lábakon áll, mert azt a pontot, ahol van, nem feltétlenül látom "örökké", de erős az esélye rá. Érdemes a large tech portfólióba belevenni Apple-t is. Nem nagyon sokat, de valamennyit.

Szólj hozzá!

Címkék: Befektetés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr775045568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása