Kína - Jelentősen erősebb lett a PLA flotta

2013.12.20. 11:33 :: Dörnyei József

Az utóbbi 10+ évben Kína jelentősen megnövelte a PLA (Kínai néphadsereg) harci képességét. A legerősebben a flottát bővítették.

Kína stratégiai ellenfele a US.

Oroszország ugyan közel van, de a PLA számára áthághatatlan akadályt jelent Szibéria és a hatalmas és erős Orosz szárazföldi hadsereg. Oroszország nem jelent fenyegetést senkinek, őket lekötik a volt CCCP országok által folyamatosan legenerált problémák, egyébként sem folytatnak terjeszkedő politikát.

Az EU messze van és az EU-t nem érdekel semmi, ami nincsen a közvetlen közelében. Az EU ugyan terjeszkedik, de csiga tempóban és nagyon-nagyon messze Kínától. Az EU-nak ezen felül van egy hatalmas védekező hadserege, amivel Kína nem tudná felvenni a harcot az EU környékén.

A US viszont agresszív külpolitikát folytat, bármikor beveti a hadseregét, ha kell, ha nem. Kifejezetten veszélyes ellenfélnek számít Kínai szempontból nézve. A US hadseregétől csak az van biztonságban, aki vagy szövetséges vagy meg tudja magát védeni.

A US Kínát csak úgy tudja megtámadni, ha a repülőgép hordozóit a Kínai partok közelébe tudja vinni és onnan megsemmisíti a Kína légierőt, majd légvédelmet, majd hadsereget.

A repülőgép hordozókat vagy légierővel vagy flottával lehet megsemmisíteni.

A Kínai légierő per pillanat nem lenne képes erre. A US légierő is jobb, mint a Kínai, valamit a repülőgép hordozókat védő flottáknak iszonyat erős légvédelme van.

Marad a flotta. Egy felszíni flottának megint szinte semmi esélye a US flotta ellen.

Aminek van esélye, az a tengeralattjáró.

Emiatt Kína már hosszú évek óta folyamatosan fejleszti a tengeralattjáró flottáját.

Van néhány atom tengeralattjárója is, de ezek nem jelentenek komoly fenyegetést a US flottára, mert hangosak. Az előnyük az, hogy nagy a hatótávolságuk, tehát el lehet küldeni őket a US partokhoz randalírozni, de a harcértékük kicsi.

Az igazi fenyegetést a US flottára a dízel tengeralattjárók jelentik.

A dízel tengeralattjárók kettő nagyságrenddel halkabbak, mint a nukleárisak. Cserébe a hatótávolságuk kicsi. Viszont Kínának pont elegendő, ha mondjuk 1000 km-es körbe nem tud jönni US hordozó. Akkor már nem effektív a hordozó... A dízel tengeralattjáró olcsó is, valamint a fenntartása is olcsó. Csak 50-70 fős legénysége van szemben a hordozó 4000 fős legénységével.

Emiatt Kína 4 különböző típusú dízel tengeralattjárót fejlesztett ki, amikből összesen kb. 50 db-ot állított szolgálatba és folyamatosan újakat épít. Ezekkel szépen le is tudja fedni a teljes veszélyeztetett partszakaszát.

A US a hatótávolság miatt ezekkel szemben csak nukleáris tengeralattjárókat tud felvonultatni, amik viszont zajosak és ezért elég keveset érnek dízel tengeralattjárók ellen.

A napokban volt egy kis erődemonstráció a Kínai és a US flotta között, de nem ez volt az egyetlen.

2006-ban egy Song típusú Kínai tengeralattjáró torpedó távolságban felmerült a US Kitty Hawk hordozó mellett egy éles US hadgyakorlat közepén. Ezzel jelezve, hogy éles helyzetben simán elsüllyesztette volna a US hordozót...

A kínai dízel tengeralattjárók motorjait Németország szállítja. Németország gyártotta mindig is a világ legjobb tengeralattjáró motorokat, nincsen ez másképpen most sem. A US dízel tengeralattjárók motorjai jóval hangosabbak. Kína először természetesen önerőből próbálta legyártani a dízel motorokat, de ez nem ment neki. Egy PLA tengeralattjáró teljes személyzete meghalt, amikor a Kínai dízel motorban valami meghibásodott és a legénység az utolsó szálig megfulladt. Azóta Német tengeralattjáró motorokat használnak, amit helyben gyártanak le, tehát bármikor tudnak újat gyártani háború és blokád esetén is.

Kína erősödő hadserege természetesen a diplomáciai erőviszonyok eltolódását okozza a környéken. Kínának most már több mindent szabad, mint eddig és a US-nek kevesebbet.

Az erőviszonyok eltolódása könnyen arra kényszerítheti Japánt, hogy ő is elkezdjen fegyverkezni. Például Japán is építhet dízel tengeralattjárókat. A technológiája megvan hozzá, méghozzá jobb, mint a Kínai. Japán vehet eredeti Német dízel tengeralattjárókat is, amik sokkal jobbak a Kínaiaknál.

6 komment

Címkék: Kína Világ Diplomácia Fegyverzet

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr35700884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nostradamusremélemhazudsz 2013.12.20. 14:18:29

A bejegyzésben leírtakra Kína is rájött, miszerint technológiailag még jó ideig hátrányban lesz a yenkikkel szemben, ezért a mifelénk is oly divatos unortodoxiához fordult vagyis ha már sem a flottája, sem a légiereje (egyenlőre!) nem képes felvenni a versenyt az amcsikkal, ezért a rakétafejlesztésbe menekültek és sikerült is kifejleszteni egy Dongfeng 21 D nevű rakétát, amitől valószínűleg jobban is félnek, mint a tengeralattjáróiktól. Bár az tény ha a kínai haditengerészet ki tudna fejleszteni egy ultrahalk, közepeshatótávolságú rakétával felszerelt tengeralattjárót, akkor bizony a US Navy kétszer is meggondolná, hogy a kínai vizek közelébe hajózzon.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.20. 14:35:47

@Nostradamusremélemhazudsz:
Ebben nem vagyok biztos. A US légvédelme képes lelöni az MRBM-t.

dornyeij.blog.hu/2012/11/01/raketa_elharito_rendszer_uj_szint_usa

Szerintem nem véletlen, hogy tengeralattjárókra gyúrnak.

Clear-water 2013.12.20. 16:33:48

Nem biztos, hogy jókat írok, mert nem elsőkézből jön az info.
Amikor is Svédben kivettem egy albit, egy egész házat, a kiadő egy tengeralattjáró parancsnok volt. Ő azt mondta nekem egy őszinte pillanatában, mikor egy vodkát megittunk együtt, hogy egy évre az amcsik vendégül látják a svéd tengeralattjáró flottilla egy részét, mert a svédek gyártják a leghallkabb propellereket. Mert a motor az másodlagos, a propeller a leglényegesebb, és hogy egy nukleáris tengeralattjátó az soha nem fog megközelíteni csendben egy hajót, mert túl hangos, csak egy diesel tud ilyet csinálni egy jó nagy akkumulátorral. Egy évig volt kint, és szerinte az amcsik megpróbálták lemásolni a hajócsavart, azért.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.23. 23:01:05

@Clear-water:
Könnyen lehet, hogy jókat írsz, mert a hajóépítés bajnokai mindig is a Skandinávok, illetve konkrétan a Dánok voltak. A Svédekről is el tudom képzelni, hogy tudnak egyetsmást a hajóépítésről.

Tényleg a propeller a legzajosabb részegység minden tengeralattjárón.

Ami érdekes, hogy az amik egyszerűen megvásárolhatnák a Svéd hajócsavarokat, akkor meg miért akarják ellopni? Persze a magyarázat nem is technológia, hanem inkább pénzügyi lehet, lopni olcsóbb...

EXO 2013.12.26. 13:57:04

Amitől az USA még félhet, az az, hogy a Kínaiaknak vannak műholdgyilkos rakétáik. Egy USA-Kína háború esetén Kína szétlőné az amerikai kém és kommunikációs műhold állományt, ami az USA-nak elég nagy károkat okozna. Ez azért is probléma, mert ezek a műholdak kellenek egy nukleáris csapás előrejelzéséhez, így ezek után a Kínaiak(vagy bárki más) meglepetésszerű atomtámadást indíthatnának az USA ellen.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2014.01.16. 08:12:22

Sok mindennel egyetértek, de a német, kínai stb. szavak nagybetűvel írása egyszerűen kiveri a biztosítékot. Mikor tanuljátok már meg, kedves netezők, hogy KIS BETŰ:

Németország - német motor
Kína - kínai motor
Japán - japán motor

Egyébként a legnagyobb fegyverük az USA ellen az, hogy mindent ők gyártanak és a legtöbb amerikai állampapír kínai kézben van. :-))))))))
süti beállítások módosítása