Járások - jók, rosszak?

2012.10.30. 10:41 :: Dörnyei József

A járás rendszer létezett régebben is. Évszázadokon keresztül volt a közigazgatás alapja. 1983-ban a kommunisták szüntették meg. Megnevezésben visszajött 1994-töl, akkortól lettek "kistérségek".

Mire jó a járás?

A járás intézi a helyi közigazgatási feladatokat. A mérete úgy van meghatározva, hogy a polgárok könnyen el tudják érni a hivatalt.

A megye nem alkalmas általános közigazgatási feladatok ellátására, mert túl messze van a polgároktól.

Az önkormányzatok alkalmasak rá, de drágán, túl sok van belölük.

A járás a legalkalmasabb erre a célra.

Sok polgármester most siratja az elveszett feladatot. Nyilván nem szeretik, hogy elvesznek tölük feladatot, ahogy ezt semmilyen állami vezetö nem szereti. Ez a bürokrácia alapvetö szabálya, minél több alattvaló, annál nagyobb hatalom.

A FIDESZ most egy jót lépett. Olcsóbbá tett az államigazgatás müködését.

Az önkormányzatoknak ezentúl jóval kevesebb feladatuk lesz és tényleg azt fogják tudni csinálni, amit valóban nekik kell, az állami feladatokat visszaveszi az állam, aminek a feladata azokat elvégezni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr574878673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása