Nyugdíj - Magánnyugdíj pénztárak államosítása

2012.07.31. 09:55 :: Dörnyei József

Kibújt a szög a zsákból, a kormány bejelentette, hogy nem lesz semmi változás az állami nyugdíjrendszerben, az egyetlen apró változás az volt, hogy a magánnyugdíj pénztár vagyont államosították, ergó ellopta az állam.

Az új hír nem feltétlenül rossz, sőt, a magánvéleményem az, hogy kifejezetten jó. A nyugdíjrendszer átalakítására kidolgozott tervek finoman szólva is rosszak voltak. Többet nem is lehet elvárni a tapasztalatok alapján a FIDESZ-től, ezért kifejezetten jó hír, hogy nem csinálnak semmit.

A nyugdíjrendszer átalakítása fenttarthatóvá, helyes beillesztése a társadalomba, a gazdaságba bőven meghaladja a FIDESZ képességeit és a hátralevő 2 év alatt a lehetőségeit is.

Az mnyp megszüntetése sem feltétlenül rossz hír, mert már elavult. A jövő egy NYESZ-hez hasonló, magántulajdonú megtakarítási befektetési számláé. Integrálva a munkanélküli jövedelemmel, az EÜ rendszerrel és természetesen a nyugdíjjal.

Persze ha a FIDESZ nem államosítja a mnyp vagyont, akkor a MMSZ-re (magán megtakarítási számla) lehetett volna utalni a polgárnak a pénzét és lett volna egy kezdő összeg.

Az új kormánynak valószínűleg kárpótolnia kell majd a polgárokat. Extra adókedvezményeket kell adni azoknak, akiktől ellopták a nyugdíját. Erre is megoldást jelent az MMSZ, mert pl. a kormány engedhet teljesen adó és járulékmentes átutalást a kárvallottaknak a teljes ellopott összegre a normál átutalási lehetőségen felül.

Az új kormánynak természetesen valahogyan biztosítania kell azt is, hogy egy esetleges újabb FIDESZ-es hatalom esetén a FIDESZ ne lophassa el újra az emberek nyugdíját. De ez már egy egészen komplex probléma, amire nincsen egyszerű megoldás.

Szólj hozzá!

Címkék: Nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr974688158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása