Törvény és szabálytisztelet Magyarországon

2012.07.14. 22:15 :: Dörnyei József

Magyarországon a lakosság kevéssé törvény és szabálytisztelő. Ennek komoly hagyománya van, a kérdés az, hogy hogyan lehetne tenni azért, hogy erősebb legyen a törvény és szabálytisztelet.

A polgárok hajlamosabbak betartani azokat a törvényeket és szabályokat, amik számukra is logikusnak és átláthatónak tűnnek, valamint el is magyarázzák őket nekik.

Jellemző példa a morál rombolására az a Magyarországi gyakorlat, amikor a közutakon a sebesség v. egyéb tiltó táblát nem oldják fel és hatályban marad ott is, ahol értelmetlen.

Minden értelmes ember belátja, hogy pl. egy zebra, iskola, vasúti átjáró előtt korlátozni kell a sebességet és megtiltani az előzést. De ha ezután a szakasz után nem oldják fel a tiltást, akkor anyázik és hajlamos lesz ott sem betartani a tiltást, ahol egyébként kell.

Minden kultúrországban egyértelműen feloldják a tiltásokat, Magyarországon nem.

A NAV ÁFA csalás elleni eddigi gyakorlata is egyértelműen törvénysértő volt, amikor az egyik vállalat által elcsalt ÁFA-t a másik vállalattal fizettette ki.

Kismillió hasonló példa van.

Magyarországon a hatalom saját maga sem törvény és szabálytisztelő. Ezután elvárni azt, hogy a polgárok azok legyenek, egy illúzió.

Ha Magyarország valaha egy "jobb" "kultúr" országgá szeretne válni, akkor ezt a hatalomnak kell elkezdenie. A polgárok mindig a hatalomra néznek példáért. Ha a hatalom törvény és szabálykövető, a polgárok is egyre inkább azzá válnak.

Az utóbbi években az adórendszer olyan sebességgel változik, hogy senki sem képes követni. Az új adótörvényekről nincsen közérthető magyarázat sehol sem. Nagyon sokszor maga a NAV-os dolgozó sem érti v. nem pontosan érti.

Le kellene írni a szabályokat olyan nyelven, amit a cégek ügyvezetői is megértenek. Ha csak a legjobb adótanácsadók értik meg, az kevés, mert nem ők hozzák a döntéseket.

És persze jó lenne valóban egyszerűsíteni az adórendszert...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr324657050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása