Energia - Hőenergia szemétből (kieg.)

2013.03.05. 09:21 :: Dörnyei József

A HVG cikke szerint évente sok tízezer tonna éghető szemetet importál Magyarország, amit szén helyett használnak fel fűtésre, elektromos energia termelésre, valamint ipari folyamatokhoz.

A szemétégetés egy hatalmas üzlet. Az éghető szemét energiatartalma megfelel a barnaszénének. A barnaszénnel ellentétben a szemét ingyen áll a rendelkezésre, mert pénzt nem kérnek, hanem adnak a befogadónak, amiből fedezni lehet a szállítás költségét, sőt, akár maradhat is valami rajta.

A szemét CO2 díja jóval alacsonyabb, mint a barnaszéné. Ennek az az oka, hogy a szemét részben megújuló energiahordozónak számít.

Az egyetlen hátránya a szemétnek az, hogy a kazán füstelvezetőjében jobb minőségű, ezért drágább tisztítórendszert kell alkalmazni. Ez azonban egy egyszeri költség.

Mindenképpen megéri a szemétből történő energia előállítás. Főleg egy olyan szegény országnak, mint Magyarország.

Például a FŐTÁV költségeinek 60%-a a gáz ára. Ha teljesen szemétből állítanák elő az energiát, akkor a távfűtés ára pontosan 60%-al csökkenhetne!

Nem kell félni a szeméttől, sőt, törekedni kell a minél nagyobb mértékű felhasználására. Magyarország évente ~26 mtoe (millió tonna olajnak megfelelő) energiát fogyaszt el (2007-es adat). Ennek egy jelentős részét lehetne szemétégetéssel helyettesíteni. Igazából az éghető szemetet eltemetni vétek a jövő generációkkal szemben.

Magyarországon évente  következő mennyiségű hulladék kerül a lerakókba:

~ 3,8 MT háztartási hulladék, ami közel 100%-ban elégethető

~ 10,7 MT ipari hulladék, amiről nem tudni, hogy milyen százalékban elégethető, de ha csak 30%, akkor az 3.2MT

~ 2,7 MT mezőgazdasági hulladék, ami közel 100%-ban elégethető

Ez összesen 9,7MT elégethető hulladék, amiből a teljes Magyarországi energia felhasználás kb. 30%-át lehetne "ingyen" kitermelni.

Szólj hozzá!

Címkék: Környezetvédelem Szemét Gazdaság Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr435117466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása