Gazdaság - Nőnek az ÁFA bevételek. Az ok az, hogy bezárult a kör

2019.01.11. 10:41 :: Dörnyei József

Jelentősen nőttek az ÁFA bevételek, messze megelőzve a többi adóbevétel növekedését. 2012 és 2017 között kb. 20%-al kellett volna nőnie az ÁFA bevételnek, ehelyett 41%-al nőtt. A növekedés mértéke majdnem kétszeres.

A növekedés egyik oka az ÁFA csalások visszaszorítása. Ezt a "fordított" ÁFA valamint az EKÁER rendszer bevezetése tette lehetővé.

De ez nem fehérítette a gazdaságot, "csak" az ÁFA csalásokat szorította vissza.

Az on-line pénztárgépek jelentősen fehérítették a gazdaságot és a nemrégen indított online számla beküldés a NAV-nak tovább fehérítette a gazdaságot. Ez utóbbi csak tavaly nyáron indult és ennek a hatásai még csak most jönnek. A gazdaság már korábban is jelentősen fehéredett.

2018 év elejére a jelentős gazdasági szereplők, tehát nagy cégek és nagyobb KKV-k már fehéren működtek. 2018 volt az első év, amikor a kis KKV-k is szembesültek azzal, hogy minden v. szinte minden bevételük számlára érkezik.

Egy ismerős cégtulajdonos "panaszkodott", hogy ma már 10-ből 8 emberét be kell jelentenie, mert nincsen miből zsebbe adni nekik fizetést. 2018-ban minden bevétele számlára érkezett és egyelőre fogalma sincsen, hogy hogyan tovább. Eddig még soha nem szembesült olyan helyzettel, amikor a "zsebből" fizetés tényleg a saját magán vagyonánól történt (és messze nem érte meg...)

Javasoltam neki, hogy vegye fel a maradék 2 emberét is, mert ha nincsen "zseb" bevétel, akkor nem éri meg a saját pénzéből finanszírozni őket. Valamint adtam pár tanácsot, hogy hogyan kell kevesebb adókulcsal kiszedni pénzt a cégéből saját használatra.

Arra már magától is rájött, hogy a cége csak számlára vásárol bármit, mert le tudja írni az adóból és nincsen "zsebpénz" olcsóbban beszerezni dolgokat "okosba".

Az egyedi eset tanulsága az, hogy a fehéredés folyamata leér lassan a gazdaság legaljára is. Ma már csak azok tudnak zsebbe pénzt kapni, akik a lakosságnak szolgáltatnak valami nagyon olcsót. Tehát pl. baby sitter, takarító, körmös.

Mindenki más fehéren működik és ahogy a felette álló megrendelők kifehérednek és nem lesz már pénzük "zsebbe" fizetni, ők is rákényszerülnek a fehérebb működésre.

 

komment

Címkék: MNB Gazdaság Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr7814555912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidesz maszop dk egykutya 2019.01.12. 09:22:13

Miért csak azok tudnak zsebbe kapni akik valamit szolgáltatnak? Szerencsére nem, pl informatikai cégnél dolgozók is zsebbe kapják a fizetésük egy részét :)

Borogy 2019.01.12. 09:56:16

Ilyen hulye adozasi rendszer mellett, sosem lesz feher... mindeni ott fog csalni ahol tud, foleg, h a parlamenti okosok is igy csinaljak.

Bircaman meg mar nagyon unalmas a nyalasaval a kiralya fele...

Nagykörúton túli magyar 2019.01.12. 10:22:36

@Borogy: jah, hülye orbános adózási rendszer. Úgy kellene csinálni, mint a külföldiek, pl. Ronaldo, vagy Messi, vagy a svájci adóparadicsomba élő osztrákok, németek, olaszok (Dietrich Mateschitz - Red Bull, Agnelli család, Schumacher, Alonso, stb).

Azok a jó, becsületes külföldiek. Ők sose próbálnak meg "ott csalni, ahol tudnak" ÁÁÁÁÁ dehogy! Csak a magyarok!!

Egyszerű faék vagy, bégessél csak tovább. Egyetlen baj veled, hogy ugyanannyit ér a szavazatod, mint egy értelmes emberé. De szerencsénkre már nem számít, hiszen kihalóban vagytok, gyűlölködők.

jajdehülyevagyok 2019.01.12. 10:32:45

@Borogy: ... akkor szólj, ha szavad szebb mint a csend!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.12. 10:49:40

@Borogy:

Így igaz. A csalás akkor fog megszűnni, ha ismét Gyurcsány lesz a kormányfő, a helyettese Vona, s az egész oktatási rendszer át lesz adva Sorosnak.

bbwd 2019.01.12. 11:05:00

nem baj, ha fehéredik a gazdaság, csak az áfakulcs mehetne már lejjebb, elég ebből a világbajnoki szintből...

Nagykörúton túli magyar 2019.01.12. 11:34:33

@bbwd: az áfakulcs pont a legfaszább. A szegények kevesebb áfát fizetnek az élelmiszereik, a távfűtésük után pl., míg a gazdagok az iphone-jaik után nyugodtan fizessék csak be azt a 2% többletet max. Mennyit is jelent ez a 2% 300 ezer forintnál? 6 ezer forintot? Hát emiatt nem kell hasra esni...
Nincs ma Magyarországon olyan ember, aki a fogyasztása után átlag 27%-os áfát fizet. Nincs. Miért kellene pl. 10%-os áfát fizetni az alapvető élelmiszerekre, mint az osztrákoknál? Hát nem jobb a szegényeknek, hogy csak 5%-ot fizetnek? Dehogynem!
Ha lenne legalább egy kis szolidaritás benned, belátnád, hogy inkább a gazdagok fizessenek többet, mint a szegények.

inteligencs elenzeki 2019.01.12. 11:41:17

"Arra már magától is rájött, hogy a cége csak számlára vásárol bármit, mert le tudja írni az adóból és nincsen "zsebpénz" olcsóbban beszerezni dolgokat "okosba"."

Hát, ez már régóta alap főleg azokál a vállalkozásoknál amelyek nagyobb cégeknek dolgoznak ott eladsz egy csavart, elvégzel egy óra munkát, számla, számla. Nyilván a vállalkozó ezt költségoldal felé tovább érvényesíti.
Egyébként a bérkifizetések kifehéredése miatt, és egyéb NAV kontrollok miatt nincs más kiút, mint a vállalkozói díjak emelkedése.

inteligencs elenzeki 2019.01.12. 11:45:33

"nem baj, ha fehéredik a gazdaság, csak az áfakulcs mehetne már lejjebb, elég ebből a világbajnoki szintből..."

Szerintem arra is van esély. Legalábbis egyre elérhetőbb cél lehetne.

Én a szlovák utat tartom egy keleteurópai ország számára a legjobb megoldásnak. A szociális kiadások drasztikus csökkentése, ezzel együtt az adók csökkentése. Egyet visszalépni, hogy aztán kettőt lehessen előrelépni.
Most meglehet nézni, hol tartanak.

bbwd 2019.01.12. 11:56:24

@Szél Bernadett börtönben van már?: vágom, hogy fogyasztási jellegű adó, és aki többet fogyaszt, többet fizet, de a 27%-ot semmi nem indokolja.
a távhő áfája 5%, míg a gázé 27%, ez alapvetően igazságtalan, ha már a szolidaritásról beszélünk.
de a szolidaritás is zsákutca, én csak azzal szolidarítok, aki önhibáján kívül van nehéz helyzetben, na ebből van a legkevesebb...
aki a nyomorba szül 6 gyereket, aztán várja az államtól hogy segítsen, azt még börtönbe is zárnám.

@Comte de Gippaud: teljesen egyetértek, az éjjeliőr állam pártján állok

inteligencs elenzeki 2019.01.12. 12:08:49

@Szél Bernadett börtönben van már?:

"Ha lenne legalább egy kis szolidaritás benned, belátnád, hogy inkább a gazdagok fizessenek többet, mint a szegények."

A gond ott kezdődik, hogy szinte minden adószabály kijátszható. Az Áfa azért nagy ötlet, mert az a fogyasztáson keresztül generál adóbevételt. Viszont minél több kedvezményt, kivételt illesztünk be, annál több a kijátszási lehetőség.

nemecsekerno_007 2019.01.12. 12:18:30

@Comte de Gippaud: Jaja, kb. ez a módszer és jó is elkentétben a "haladó demokraták" gyakorlatával: magas adók, sok szociális kiadás, multiknak adókedvezmény, hitelekből finanszírozás. A nyugdíjrendszer az ami még érintetlen, de egyszer ehhez is hozzányúlnak...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.12. 12:42:56

@Szél Bernadett börtönben van már?: Mert a gazdáid ugyan becsületesen adóznak!

Amúgy rég voltál ezen a neveden.

Nagykörúton túli magyar 2019.01.12. 13:06:56

@bbwd: "de a 27%-ot semmi nem indokolja. "
De, pedig az hogy nem 10 % a legkisebb kulcs, hanem csak 5%, az pont ezt igazolja.

halaloszto 2019.01.12. 13:34:02

@Szél Bernadett börtönben van már?: ez egy nagyon téves érvelés. a "gazdagok" el tudnak ugrani Bécsbe vagy Pozsonyba iphone-ért...

Nagykörúton túli magyar 2019.01.12. 13:41:38

@halaloszto: És ilyen eltalált mérték mellett mégsem teszik, látod, erről szól a poszt.
Lehet szeretni a Fideszt, vagy sem, de azt el kell ismerni, ez pont egy tökéletes intézkedése volt.

Brix 2019.01.12. 13:52:21

A gazdagok fogyasztásuk jelentős rèszèt külföldön bonyolítják: pl külföldi rendszámú luxusautóval járnak, külföldre utaznak ès ott vásárolnak luxus cikkeket...A 27%- os áfa kulcs igazságtalan, arányaiban, leginkább a kisembert sújtja...A legmagasabb a világon...A többkulcsos jövedelemadót kellene visszavezetni, amely a jól funkcionáló piacgazdaságokban már bevált, pl. az USA- ban 7 kulcs van...Ezenkívül , mèg számos adóbevèteli lehetősèg lenne: pl a nagyèrtèkű ingatlanok adóztatása...Nálunk nagyon jó dolog gazdagnak lenni, hiszen a vagyon szinte alig adózik, a jövedelem meg "arányosan"...A magyar elit megcsinálta magának a tutit! Orbán meg mindig is az elit èrdekeit kèpviselte...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.12. 13:55:00

@nemecsekerno_007: Amúgy bértrollnok birka barátom,nekem jól jött az a kis adójóváírás meg a több kajajegy amit a gazdádék elvettek tőlem.
Fizuról nem is beszélve.
Persze hülye köcsög alkalmazottnak szerinted ez biztos túl jó volt.

szőrös csöcsű csöpögő pöcsű csöpi 2019.01.12. 14:07:30

A cégek fele megszünt, mert csődbe ment, ami meg maradt az kifehéredett. Ez jó.

inteligencs elenzeki 2019.01.12. 14:16:43

@Brix:

"A gazdagok fogyasztásuk jelentős rèszèt külföldön bonyolítják: pl külföldi rendszámú luxusautóval járnak, külföldre utaznak ès ott vásárolnak luxus cikkeket..."
"A többkulcsos jövedelemadót kellene visszavezetni, amely a jól funkcionáló piacgazdaságokban már bevált"

Az igazán gazdagok, meg külföldre viszik a vállalkozásukat, aztán lebótójják a nyereséget. A vége megint az lenne, hogy a mikro, és kisvállalkozók lennének agyonb.szva a járulékokkal meg az adókkal, mert hogy ők a "gazdagok", az igazán menők meg továbbra sem fizetnének lóf.szt se.

Lássuk be, még az áfa a legjobb, mert még a leggazdagabb se fog azért Pestről Bécsbe elautókázni, hogy 20000-ért bevásároljon napi fogyasztási cikkekből. Mindenki szépen befizeti az áfát, és kész.

VT Man 2019.01.12. 14:20:24

@Brix:
"Nálunk nagyon jó dolog gazdagnak lenni, hiszen a vagyon szinte alig adózik, a jövedelem meg "arányosan""

Az arányosant nem kell idézõjelbe tenned.
Ha egy szegény dolgozó 30 ezer Forint szja-t fizet havonta, egy tízszer annyit keresõ gazdag pedig 300 ezret, akkor mi is a baj?

Másrészt lehet többkulcsos adót csinálni, de a gazdagok majd nem szja-val veszik majd ki a pénzt, hanem esetleg cipruson.
Viszont a középosztályt megszivatná.

Apropó, britanniában többkulcsos az adó, havi 400 bruttó alatt 0% szja, utána sávosan 1 millió körülig 20%, utána több.

Be lehetne ezt vezetni, csak minek, mert kevés embert érintene a felsõbb kulcs, a mostani egy kulcs pedig így is a közelében van.

2019.01.12. 14:24:13

Nőnek az ÁFA
Férfinak a KATA

TSandor Toth 2019.01.12. 14:42:17

Qrva anyját Orbánnak! O1G. vau, vau vauuuuuu!

Danubius 2019.01.12. 14:44:45

Mindíg a sávos szja-t sírjátok vissza. Érdekes lenne ha a mostani közegben, az "önként vállalt" túlóra kevesebb pénzt hozna a családi kasszába. Mindíg azért ment a sírás hogy egyesek 500at visznek haza, miközben arról nincs szó hogy heti 55 órában dolgozik az illető. De azért adózzon jobban...

Gyorgy Nagy 2019.01.12. 14:56:04

Lörinc barát stromanja is adózik ?

Fikalnyik Eugén 2019.01.12. 15:04:55

"Ma már csak azok tudnak zsebbe pénzt kapni, akik a lakosságnak szolgáltatnak valami nagyon olcsót. Tehát pl. baby sitter, takarító, körmös."

autószerelő, villanyszerelő, gázszerelő, fellépő egy falunapon, szakács/felszolgáló az étteremben, benzinkutas, magánorvos asszisztense/titkárnője de ugyanígy a kisbolt eladója, a gyógyszertári alkalmazott bla-bla
Semmi nem változott 20 éve.
Ja, az agymosoda egyedül, mert már nem csak a birkákra hanem a pásztorkutyákra is hat.

Emmett Brown 2019.01.12. 15:18:26

akkor az utóbbi évek gdp növekedése mögött igazából nincs valós gazdasági teljesítmény, csak papíron (a fehéredés hatására) nőttünk?

ételizésítő 2019.01.12. 15:37:56

Az megvan, hogy úgy írják: áfabevételek (áfacsalások stb.)?
Egy szóban 2 hiba nem ciki?

Kifejérednek?

Aki annyira hülye, hogy nem képes megtanulni írni sem, az miért írásban akarja osztani az észt?

Realista60 2019.01.12. 16:01:18

Én most akarok indítani egy focicsapatot és csupa labdarúgókat veszek fel, de mint köztudomású, olyan labdarúgó nincs ma Magyarországon, aki tudna focizni, így a vállalkozásomban futballista szó alatt dolgoztatnám őket kapálásra, kertásásra, sírásóként, stb., így fejenként 500 millió Ft.-ig nem kell utánuk járulékot fizetni, és természetesen igényt tartanék a TAO támogatásra is! Mit szóltok az ötletemhez?

nemecsekerno_007 2019.01.13. 17:36:47

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: A közszférában dolgoztál?

Az adójóváírás felesleges adminisztráció, egyszerűbb a be se szedi az állam. Persze akkor nem lehet sok kamu állami, meg önkormányzati állás...

Untermensch4 2019.01.16. 20:54:57

@Realista60: A focizós munkaszerződésükbe a munkaköri leíráshoz bele kell írni hogy "és amire a közvetlen felettese utasítja". A kardio-edzés meg nem szabványos... :)

Untermensch4 2019.01.16. 20:57:46

@ételizésítő: "észt"? Nem "eszet"? :)
A nyelvtannácizmus nem a rendpártiságról árulkodik hanem autoriter személyiségről...
süti beállítások módosítása