EU - A belső, ellenőrzés nélküli migráció

2016.06.20. 14:04 :: Dörnyei József

A legfőbb érv a legtöbb EU szkeptikus országban az EU ellen az ellenőrzés nélküli migráció. Az EU szkeptikus tagállamok attól tartanak, hogy eltűnik a népük, ha ida-oda áramlik a népesség. Az aggodalom jogos. A jelenlegi, ellenőrzés nélküli migráció valószínűleg ki fogja nyírni a nemzeteket.

Az első kérdés az, hogy jó-e, ha vannak nemzetek? A válasz az, hogy nagyon jó. A természetben az biodiverzitás fontos. Ennek az az oka, hogy ha magas a biodiverzitás, akkor az élet ellenállóképessége jobb. Ha csak néhány faj él valahol, akkor azok nagyon könnyen ki tudnak pusztulni. Ha néhány ezer faj él együtt, akkor valamelyik faj fog tudni alkalmazkodni vagy egyáltalán nem érzékeny az adott változásra. Ez nagyon pontosan így működik a nemzetekkel is. Ha csak egy nemzet marad az EU-n belül, akkor a mai "versenyelőny" - az hogy a különböző nemzetek másban jók és rosszak - elveszik.

Rövid távon valószínűleg jó, ha megszűnnek a nemzetek az EU-ban. Ez olyan, mintha kivágnánk minden erdőt és beültetnénk mindent csak búzával. Mert akkor pár évig eszméletlen mennyiségű élelmiszer lenne, sőt, még búzával is lehetne termelni az energiát. De ha pár év múlva bejön egy búza pestis, akkor a teljes élelmiszer forrás megszűnik és mindenki éhen hal. Arról nem is beszélve, hogy finom a kenyér, de azért nem szeretnénk csak kenyéren és vízen élni...

A nemzetek kinyírása az EU-ban a globális gazdaság érdeke. De nem az EU lakosságának az érdeke. A globális gazdaságot soha nem érdekelte, hogy mi lesz holnap. Csak az érdekli, hogy mi van ma. Minket viszont érdekel az is, hogy mi lesz holnap.

A nemzetek megóvásának érdeke felülírja az globális gazdaság érdekeit. Paradox módon pont annak az EU-nak kellene megvédenie a nemzeteket, ami éppen most szét akarja rombolni őket. Persze az EU vezetés az utóbbi jópár évben nem pont az EU lakosságának az érdekeit szolgálta, hanem a globális gazdaság vezetőinek az érdekeit.

Megoldás természetesen van.

Első körben a tartós áttelepülést keretszámokhoz kellene kötni. Ezeket a keretszámokat úgy kell meghatározni, hogy a célországoknak legyen ideje asszimilálni a beérkezőket.

A munkavállalókra más szabályokat kell hozni. Ha valaki munkát akar vállalni egy másik EU országban, akkor megteheti 6 + 6 hónapig 1 hónap kötelező szünettel. Ezekre az emberekre speciális szabályokat kell létrehozni, aminek a lényege az, hogy maradjanak meg a forrás ország adórendszerében. Tehát otthon fizessenek adót. Kivétel az EÜ biztosítás, amit a célországban  kell kifizetni.

A kiküldetésekre lehet még lazább szabályozást hozni. Ha valaki alkalmazott marad a forrás országban, akkor minden évben jogosult mondjuk 150 napot bármelyik EU országban dolgozni, mint kiküldetésen levő alkalmazott.

Ezekkel a szabályozásokkal meg lehetne tartani a nemzetállamokat. A forrás ország munkavállalói maradnának otthon, valamint a családjuk, gyerekeik is maradnának otthon. Az áttelepülők száma pedig limitálva van.

Az, aki valóban át akar települni, megteheti, csak várnia kell. A személyes szabadságot csak a minimális mértékben csökkenti ez a szabályozás.

A jelenlegi népességvándorlás szabályozás egyértelműen rossz. Le kell cserélni egy működőre és egy olyanra, ami megóvja a nemzetállamokat, vele a kultúra diverzítást, ami az EU versenyelőnye pl. a US v. Kína ellen.

komment

Címkék: EU Világgazdaság Világpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr618824858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2016.06.20. 17:11:04

Na igen. De mindenkinek nyakán a demográfiai válság. Pótolni kell a kiesett munkaerőt. A németeknél 2020-ra számolnak 2,5 millió főnyi munkaerő hiányt. Valszeg. ezért is engedtek be ennyi migránst(Amivel amúgy valszeg. szarabbul jártak.). Egymástó szipkázzuk el a munkaerőt. A magyarok egy része már nem nyugatra megy hanem a szlovákokhoz, csehekhez, sőt a magyar-román határhoz közel valaki már a románoknál vállal munkát.

Untermensch4 2016.06.20. 18:47:55

Az a kultúra/nemzet amit elszigetelten, múzeumi körülmények között, rezervátumban kell "védeni", nem életképes. Életképtelen egyedek halmaza sem életképes. Az életképes kultúráknak/nemzeteknek van asszimilációs képessége. Európa ebből a szempontból viszonylag jó "közös játszótér", a részes nemzetek viszonylag kompatibilisek. (Európa alatt a Huntongton-i "nyugati civilizációt" értem.) A közvetlen periféria eléggé nagy hogy a szükséges "élőerő-utánpótlást" és külső nyomás ellen "pufferzónát" képezzen. A belső migráció akadályozása túlszabályozással pont versenyhátrány, a túlszabályozás és a rezervátum-képzés is.

Untermensch4 2016.06.20. 18:49:27

@Robur: "Egymástó szipkázzuk el a munkaerőt." Ha azonos(an rossz) demográfiai helyzetű országok egymástól szipkáznak akkor az a kibocsájtó ország rosszabb gazdaságpolitikájának az eredménye...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.06.21. 10:38:31

@Untermensch4:
A "nemzet" életképes volt az EU előtt. Az EU jelenlegi szabályozása tette életképtelenné. Tehát borítottuk a Status Quo-t.
Egy egyszerű példa: Egy tojás az anyja fészkében életképes. Ha kiteszed az udvarra, akkor elpusztul. A cél mindenképpen az, hogy a tojás megmaradjon. Ha a tojás elpusztul, akkor egy generáció alatt a faj is elpusztul.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.06.21. 10:39:40

@Robur:
A demográfiai válság fel van fújva. Ha kevesebb polgára lesz Németországnak, abból nincsen probléma. A munkaerőt ki lehet szervezni.
Ha pedig újra "nagy" Németországot szeretnének, akkor álljanak neki gyereket csinálni...

Robur 2016.06.21. 12:43:53

@Dörnyei József: Ez csak részigazság. A szolgáltató szektort, hogy szervezed ki? A pincérnek az étteremben kell lennie. Az nem lehet Indiában.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.06.21. 13:21:02

@Robur:
Azt szervezed ki, amit lehet...
A piacgazdaság egyébként automatikusan megoldja. Ha kevesebb a munkaerő, felmegy az ára és kiárazódnak foglalkozások vagy felnyomják az árakat, ha mozdíthatatlanok. A megoldás automatikus.

Robur 2016.06.21. 15:31:44

@Dörnyei József: Na de ha nincs elég munkaerő akkor az gazdaságra fog durván visszahatni. Nyilván ezt akarja mindenki elkerülni.

Untermensch4 2016.06.21. 18:50:57

@Dörnyei József: Egy történelmi példa: a lengyel nemzet életképes maradt területileg szétdarabolva három nagyhatalom között. A kollektív depressziós "jaj, kihalunk" helyett módszeresen rákészültek az esetleges változtatási lehetőségre. A "nagy háború" számukra egy ilyen lehetőség volt, éltek is vele és az utána jövő helyzettel. Ezt kisebb léptékben napjainkban a kurdok is játsszák.
A nemzet nem egy tárgy amit be lehet rakni a vitrinbe vagy egy széfbe hogy biztonságban legyen. Egy csoport ember az, ha területileg bekorlátozzuk őket az kissé feudális.
Az én elképzelésem pont fordított, az expanzió. Ahogyan egy jóval korábbi migrációs világhelyzetben az írek, úgy mi is meghódíthatjuk demográfiailag a fél világot (költői túlzás volt, inkább pontos a hangsúlyos/nem figyelmen kívül hagyható jelenlét). Az idő nem áll meg, aki nem előre menekül hanem visszafelé, az kihal, múlt idő lesz.
Az EU baja a túlszabályozás, korrupció, hurráoptimizmus és a lakossági egyetértés hiánya abban hogy milyen is legyen. Mellesleg ugyanezt kicsiben magyarisztán is műveli.
Egy nemzet összekovácsolódásához minimálisan két dolog kell, közös cél és közös ellenség(kép). A közös célban közel 100%-os egyetértés illetve alig mérhető "soha" attitűd kell, a közös ellenségnek pedig a lehető legfenyegetőbbnek kell tűnni miközben nem jelent végzetes mértékű gyakorlati veszélyt (ezért lett volna "jó poén" a Rózsa-Flores incidens után" de jure háborúzni Bolíviával).
Az EU mint "nemzet" e kettőből alig tud vmit felmutatni.
Japánt is utoléri a korfa, gondolom már ők is kiszerveznek meg a jövőbeli hiányzó emberi munkaerő pótlására nagyon rá vannak kattanva a humanoid robotokra (mármint azok fejlesztésére). Mivel meglehetősen soviniszták, a bevándorlás ott kb esélytelen. Meglátjuk mire jutnak a nagy kiszervezéssel de gyanús hogy eü-t és nyugdíjasotthont kiszervezni olyan mintha megfordítanák a migrációt mert akkor felhasználóként ők lesznek a "bevándorló kisebbség" ott ahová kiszervezték. :)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.06.22. 09:32:30

@Robur:
Vissza fog hatni a gazdaságra. A hatás azonban nem tisztázott. Valószínűleg nullás. A GDP/fő valószínűleg nőni fog pl.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.06.22. 09:34:26

@Untermensch4:
A "nemzet" el fog tűnni a jelenlegi EU-ban. Lesz helyette egy "EU" nemzet. Ami nagyon sokkal kevesebb, mint a jelenlegi sok nemzetű EU.

Robur 2016.06.22. 11:57:20

@Dörnyei József: Hát, szerintem pont, hogy durva, nagyon ronda visszaesés lesz, de ezt majd meglátjuk. Csak, hogy egy példát mondjak(És ne pont magyart). A szlovákok megnyerték a Land Rovert, de halvány lila gőzük sincs, hogy egyáltalán honnan lesz munkaerő még a minimális termelési kapacitás beindításához is. És ez csak egy példa. Egyszerűen ágazatok fognak lelassulni, leállni. De ez egyértelműen fakad a munkaerő hiányból, illetve annak egyre jobban történő növekedéséből. Szerintem ez a napnál is világosabb. Nem értem te mit látsz másként.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.06.22. 12:59:50

@Robur:
Kelet-Európában pocsékoljuk az emberi erőforrást. Ha valóban kevesebb lesz, akkor az állam elengedhet Magyarországon mondjuk 500K munkaerőt, akiket felszívhat a magánszektor.
Szlovákia hasonló helyzetben van.
"Szabad" munkaerő bőven van.

Magyarországon az utóbbi 6 hónapban kezdődött először kiárazódni piaci szegmens a piacról. Vendéglátás olcsóbb formái. Ami egyáltalán nem baj.

Robur 2016.06.22. 13:34:32

@Dörnyei József: Az tény, hogy van a közigazgatásban 500-600 ezer fölösleg. Na de ezek közül hány lesz alkalmas arra a pozícióra amire a versenyszférában igény van? De a munkaerő fogyási ütemét tekintve ezzel is csak néhány évet nyerünk szvsz.

Untermensch4 2016.06.22. 18:26:04

@Dörnyei József: "Szabad" munkaerő bőven van.
A jelenleg munkanélküliek látszólag bőséges, olcsó munkaerő. Csak egy részük alkalmatlan igazán hatékony munkára, egy részük meg bármilyenre. Ezt most még lehet tologatni magas fluktuáció mellett a "százan jelentkeznek mindenki helyére" pökhendi ismételgetésével mert tényleg mindig van száz másik munkanélküli, főleg a szakképzettséget és gyakorlatot nem igénylő pozíciókra. Csak amikor már nagyon megközelíti a 100%-ot a jelentkezőkön belül az alkalmatlanok aránya akkor jön a fejvakarás és a dühöngés.
A szakképzettek meg vagy szivárognak nyugatra, vagy "kis pénz, kis foci" alapon kímélik magukat a bejelentett munkahelyükön hogy maradjon kapacitásuk a párhuzamos gazdaság-beli karrierjük építgetésére, latinamerikanizálódásunkkal párhuzamosan.

Untermensch4 2016.06.22. 18:33:55

@Dörnyei József: A "nemzet" mint olyan, pusztán egy töketlen, túlbürokratizált, korrupt DE nem népirtó államszövetségben történő létezéstől nincs automatikus kipusztulásra kárhoztatva. Az "egységesülés" és "beolvadás" akkor működhetne ha "amerikai (értsd: USA) nemzet" mintájára lenne egy prototipikus elképzelés az "EU-nemzet"-ről. És ez lenne annyira vonzó koncepció hogy az emberek hajlamosak legyenek feloldódni/asszimilálódni benne ahogyan régebben az "amerikai nemzet"-ben.
Ez az "eltűnik a nemzet" a homogén nemzetállamiságunk egyik negatív mentális kihatása. Nem tudjuk elképzelni hogy vkinek nem csak egy kizárólagos identitása lehet hanem több is.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.06.23. 10:34:14

@Robur:
Ha csökken a népesség, akkor kevesebb munkaerőre van szükség. A GDP per fő pedig nő. Őszintén mondom, hogy nem látok problémát, sőt. Nagyon sok létező problémára megoldás a csökkenő népesség. Bevándorlókra azonban semmi szinten nincsen szükség.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.06.23. 10:37:33

@Untermensch4:
A fizetések emelkednek. A képzett munkaerőt kezdik jól megfizetni. Legalábbis nem mogyorót kap, mint régen. Egyre jobban megéri jól képzett munkaerőnek lenni. A munkaerő jobban képzett lesz, mert megéri. Ezt azért nem látod, mert kevesebb, mint 1 éve ez a helyzet Magyarországon. Előtte 1990 óta egyszer sem volt így. Más országokban én láttam ezt gyakorlatban működni. Pl. 2000 környékén a US-ben.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.06.23. 10:40:04

@Untermensch4:
A nemzet automatikusan megszűnik az EU-ban. Ez még csak nem is kérdőjeles. Nem csak a kicsik, hanem a nagyok is. Még alig vagyunk bent az EU-ban, de a népességünk legalább 10%-a kicserélődött. 50 év múlva nem lesz Magyar nemzet. Lesz egy EU tartomány, aminek az lesz a neve, hogy Magyarország. De a lakosság már nem lesz Magyar és a nyelv, kultúra meg fog szűnni.

Robur 2016.06.23. 11:43:25

@Dörnyei József:
"Ha csökken a népesség, akkor kevesebb munkaerőre van szükség."
Ez csak akkor lenne egyensúlyban ha mindenki aktív lenne.
Most jön a Ratkó korszak csúcsa nyugdíj szempontból. Soha nem látott
mennyiségű nyugger lesz. Ezt a mennyiséget kell eltartani egy egyre csökkenő aktív korosztálynak. Azon kívűl a rendszerek nagy része ha X főre van tervezve és X-Y-val már nem tud működni akkor összeomlás.
Pl: exportálunk 1000 autót 100 fővel. 80-van fővel már kritikus
70-nél fall down.
De egyébként szerinted miért sírnak már szinte az összes ágazatnál, hogy nincs elég munkaerő. Hobbiból?

Robur 2016.06.23. 11:48:08

@Dörnyei József: Erre egyesek azt mondják, hogy jön a stagfláció. Többet kell adni a dolgozónak de ha az előállított érték nem növekszik és nincs pénz kigazdálkodni a fizetésemelést akkor jön az áremelkedés ugyanolyan gazdasági teljesítmény mellett.

Robur 2016.06.23. 11:48:53

@Dörnyei József: Mondjuk Magyarországon kb. 0 bevándorlás mellett nem látok lakosságcserélődést.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.06.23. 12:28:54

@Robur:
Messze nem tartunk ott. A jelenlegi tendenciák mellett a termelés a belátható jövőben mindig kap elég embert. Ahol hiány lehet, de nem mostanában, az az olcsó szolgáltatás.
A gazdaság szereplői mindig sírnak valamiért. Most 25 éve először tényleg nehezebb beszerezni a munkaerőt. Ez nem baj. Képezni még mindig lehet. Végre megértük, hogy eljött az a pillanat, amikor a dolgozónak jó.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.06.23. 12:30:34

@Robur:
Ez csak egy zárt gazdaságban igaz. Magyarország nem az. Innen ki fognak árazódni piaci szegmensek. Ahogy Németországból már kiárazódtak Magyarországra. A szolgáltatások ára fog emelkedni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.06.23. 12:31:53

@Robur:
Ha 1 milla körüli ember kiment Nyugatra és mégis 10M lakosság van, akkor muszáj lennie bevándorlásnak, különben nem jön ki a matek. :-)

Robur 2016.06.23. 13:08:36

@Dörnyei József: Kizárt, hogy 10 millióan vagyunk.

Robur 2016.06.23. 13:14:06

@Dörnyei József: Na de a szolgáltatások ára emelkedni fog! Ráadásul ha kiárazódásról beszélünk akkor elmennek innen a nagy gyárak és kampec.

Robur 2016.06.23. 13:19:17

@Dörnyei József: A magyar beszállítóknál már katasztrofális a helyzet:
http://vs.hu/gazdasag/osszes/ebbe-beleroppanhat-a-gazdasag-lefujtak-a-munkaero-toborzast-0924#!s246
A nyugdíjügyben meg néz rá a korfánkra.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.06.23. 13:29:05

@Robur:
A gazdaság, ha nem avatkoznak be durván az állam részéről, egyensúlyi állapotba kerül. Ami azt jelenti, hogy a cégek egy része kiárazódik, egy másik része pedig marad. A linkelt cikkből jól látszik, hogy a minimálbért fizető cégeknek vannak munkaerő problémáik és a "nagy" cégeknek nincsen vagy csak középmanager szinten.

A kiárazódás már elkezdődött, legfeljebb a szereplők ezt még nem vették észre.

A mimimálbéres cégek tömege nem cél. Jó, ha vannak, mert alkalmazzák azt, aki másra nem alkalmas, de a cél az, hogy a "nagy" cégek legyenek, ahol a minimálbér többszöröse a melós bére.

Untermensch4 2016.06.23. 20:51:31

@Dörnyei József: "a cél az, hogy a "nagy" cégek legyenek, ahol a minimálbér többszöröse a melós bére"
Az egyik ilyen cégnél korábban a látszólag bőséges és olcsó munkaerő házon belüli kiképzésével dolgoztak. Mire egy megyényi szakképzett exportálta magát nyugatra, kezdtek emelni a béreken. Az igazán hatékonyabbak továbbra is szivárognak ki nyugatra, a "maradék" viszont nem olyan hatékonyságú mint az elmúlt években kimenekültek.
"A nemzet automatikusan megszűnik az EU-ban. Ez még csak nem is kérdőjeles. "
A méret miatt nem tudnak eltűnni a helyi különbségek kultúrában, ahhoz nagyobb népességcsere kellene (a mobilitás jóval kisebb mint az USA-ban). "EU-nemzet" meg nincs, ami állítólag van az sem asszimilatív.
Egy nyelvileg zárványos nemzet (mint a magyar) csak "mechanikusan", elöregedéssel és biológiailag tud kihalni, beolvadni nem. A eb2.0, 3.0 korszak a beolvadásnál jobban ámogatja technikailag az identitás-megőrzést.

Robur 2016.06.23. 21:47:09

@Untermensch4: Igen, a használható munkaerő elmegy a xar meg itt marad
süti beállítások módosítása