MNB - Az Euró konverziós zóna

2016.04.27. 11:41 :: Dörnyei József

Ez egy kicsit technikai cikk és nem pont az MNB sorozatba tartozik, de ECB sorozatot nem tervezek indítani, ezért elég jó helyen van itt. A cikk egy olyan alternatívát nyújt az Euró zóna helyett, ami lehetővé teszi a nem Core országoknak az Euró használatát a jelenlegi hátrányok nélkül. Ezzel a módszerrel a PIIGS országok bent maradhatnának az Euró övezetben, ami az Euró konverziós zóna lenne a jövőben.

A problémát az okozza, hogy ha valaki belépett a jelenlegi Euró övezetbe, akkor nem tudja az alapkamatot és az inflációt a saját igényeinek megfelelőre állítani.

Ennek a következménye az államadósság elviselhetetlen szintre emelkedése.

Elvileg lehetne az államadósságot kezelni a költségvetési kiadások csökkentésével is, de ez gyakorlatilag nem lehetséges a PIIGS országokban, mert a lakosság ellenáll, levált bárkit, aki ezzel próbálkozik.

Ha nem lehet semmilyen módon kezelni az államadósságot, mert nincsen rá mód, akkor az adott ország csődbe megy.

Lehet szidni az adott PIIGS országot, hogy miért ilyenek, de ennek kevés értelme van. Ilyenek és kész. Megváltozni belátható időn belül nem fognak. Lehet, hogy soha nem fognak. Ilyenek már sok száz éve.

A megoldás az, ha olyan központi banki rendszert hozunk létre, ami működik a PIIGS országokban is.

Van ilyen módszer? Természetesen van.

Akkor miért nem csinálták ilyenre az Euró zónát? Azért, mert a core országok leszarják azt, hogy mi lesz a PIIGS országokkal. Náluk ez nem probléma, a PIIGs országok meg dögöljenek meg.

Először természetesen egyszerűen nem engedték be a PIIGS országokat az Euró zónába, majd pár félkegyelmű politikus beengedte őket. GYF kaliberű idiótákra gondoljunk, akiknek kb. annyi fogalma van a pénzügyi rendszerről, hogy tudják használni a hitelkártyát és tudnak interneten vásárolni. Na, ezek az isten barmai engedték be a a PIIGS országokat a jelenlegi Euró zónába.

A megoldás nem bonyolultabb az Euró zóna jelenlegi szabályozásánál, semelyik szereplő számára sem.

Az Euró zóna helyett az Euró konverziós zóna lesz.

Az Euró konverziós zóna tagjainak egy része Eurót használna pontosan úgy, ahogy eddig. Ezek a Core országok, akik számára az Euró most is hasznos. Pl. Németország.

Azok az országok, ahol az Euró használata gazdasági károkat okoz, saját pénzt használjnak, ami az Euróhoz van kötve.

A helyi bankok mindkét pénzben nyilvántartják a bankszámlákat, de a helyi pénz a fő deviza.

Az árfolyam változás havonta fix és két havonta előre meg kell adnia egy monetáris tanácsnak. Tehát az adott hónapban pontosan tudom, hogy mi a keresztárfolyam és a következő hónapot is mindig tudom. Ez lehetőséget ad egy csúszó leértékelésre, ami inflációt generál és ezzel csökkenti az államadósságot.

Az országon belül a helyi pénz a fizetőeszköz. Ebben kell kifizetni a fizetéseket. Azért, hogy ne tartsák a szereplők külföldön a pénzüket, a külföldi átutalásra adót kell kivetni, pontosan úgy, ahogy Magyarországon is van. A mértéke minimum +1 ezrelék. Ha van a belföldi utalásokra is adó, akkor ez ahhoz még hozzácsapódik. Az eurós készpénzfelvétre is kell adót kivetni, ami szintén ugyanaz az összeg. A kettő intézkedés eléri azt, hogy a pénzt nem éri meg külföldre vinni vagy Euró készpénzben tartani, de nem okoz komoly költséget a szereplőknek, tehát nem akadályozza a gazdaságot.

Az üzletekben a fizetőeszköz a helyi pénz, de lehetőség van Euró kasszát is üzemeltetni, ebben az esetben az árakat Euróban is fel kell tüntetni. Az Eurót középárfolyamon kell költségek nélkül elfogadni, tehát az Euró ár pontosan megfelel a helyi árnak.

Van még pár szabály, amivel biztosítani kell azt, hogy a szereplők ne tartsák külföldön a pénzüket, de ezeket nem írom le mind. Mindenesetre megoldható.

Az eredmény az, hogy az ország része az Euró konverziós zónának, az Euró összes előnyét élvezi, de a hátrányai nem érintik.

komment

Címkék: EU MNB Gazdaság EUR Euró válság Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr648660742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása