Ingatlan - Erős kereslet Budapesten, máshol még nem

2015.05.15. 10:04 :: Dörnyei József

A legutolsó cikkem óta három jelentős változás történt a Budapesti ingatlanpiacon, mindhárom a kereslet növekedésével járt.

Az első változás a devizahiteles elszámolás volt, ami jelentősen csökkenteni fogja a havi törlesztőt és kiszámíthatóvá teszi a havi törlesztőt. A kettő hatás közül a kiszámítható a jelentősebb, a devizahitelesek egy része nagyjából mostantól hitelképes lett. Ennek a hatása legalábbis per pillanat még gyenge, de folyamatos keresletet generál.

A második változás a brókerbotrány sorozat. Ennek hatására igen nagy hazai pénz menekült ki a tőkepiacokról és keresett magának új helyet. Ez a pénz volt az, ami a legjobban felelős az erős keresletért.

A harmadik változás a gazdaság élénkülése. Stabil 2-3%-os GDP növekedési szakaszban vagyunk, aminek a végét per pillanat nem is lehet látni. A gazdaság folyamatosan erősödni fog, amíg valami jelentős dolog nem történik Magyarországon vagy a világgazdaságban. Ennek csak áttételes hatása van az erős keresletre, de valamennyi hatása mindenképpen van.

A cikk megírását az indokolta, hogy elfogyott az utolsó bechmark ingatlanom is. Volt egy benchmarknak használt ingatlan listám kategóriájában prémium ingatlanokból. Mindegyik ingatlan üres, kiváló állapotú és megfelelő árú volt. Mindegyiket saját magam is megvettem volna, ha szükségem lett volna rá. (Nem veszek ingatlant befektetési célból soha)

Összesen 20-30 ilyen benchmark ingatlanom volt, amik elkezdtek fogyni valamikor Januárban. Akkor még csak a 10-15M körüli értékű ingatlanok.

Majd elkezdtek fogyni a belvárosi ingatlanok. Ezek a metró közeli vagy egyéb, jól kiadható helyen levő ingatlanokat jelenti.

Erre a kettő csoportra számítottam. A belvárosi, jól kiadható ingatlanokat befektetők vették meg. Az onnan kiköltöző volt lakók pedig megvették az olcsóbb, 10-15M értékű ingatlanokat.

A meglepetés akkor ért, amikor kb. 1 hónapja elkezdtek fogyni a II. kerületi benchmark ingatlanjaim is. Ezeknek az ára már 400-500K/nm és nem kiadhatóak. Ezeket nem befektetők vették meg és nem is olyanok, akik eladták az ingatlanjaikat befektetőknek. Ez már valódi kereslet.

Kicsit utána gondolva a következő kép alakult ki bennem: A brókerbotrány miatt sok tehetős állampolgárban tört meg az a hit, hogy érdemes befektetni a vagyonát. Pár hónap gondolkodás után úgy döntöttek, hogy "felélik", tehát egy nívós vagy az eddiginél nívósabb ingatlanba költöznek.

Ez generálhatja a keresletet a ki nem adható prémium ingatlanok felé.

Ez a legutóbbi változás nagyon hirtelen jött, a folyamat nem régebbi egy hónapnál.

A jelenlegi erős kereslet a legtöbb piacon valószínűleg nem lesz tartós.

De a prémium szegment az limitált. Ott szvsz. arra lehet számítani, hogy az árak tartósan magasak lesznek.

Aki prémium ingatlan vásárlásában gondolkodik, annak most érdemes lépnie és nagyon gyorsan.

Aki befektetni akar vagy olcsóbb ingatlanba költözni, annak most szvsz. drága a piac. Ezeken a területeken a kereslet fél éven belül jelentősen csökkenni fog, tehát most drágábban tudna vásárolni, mint mondjuk jövőre ilyenkor.

Vidéken még Budapest környékén sem indult meg a kereslet az ingatlanpiacon. Itt befektetési célból nem lehet ingatlant vásárolni, kiköltözni költségcsökkentési célból szintén nem lehet, valamint a tehetősebb vásárlók körében sem divatos már suburbia.

komment

Címkék: Ingatlan Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr267460952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2015.05.16. 15:39:58

Az alacsony kamatot nem tetted hozzá.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.05.16. 16:16:25

@Robur:
Alacsony kamatszint már több, mint egy éve tart, az idén összesen kettő kamatvágás volt eddig 0,3% értékben. Ez egy hosszútávú hatás, de nem új.
süti beállítások módosítása