Választások - A Szocialista Klikknél a lét a tét

2014.03.13. 00:01 :: Dörnyei József

A Szocialista Klikket 5 párt és pártocska hozta létre, a felálláson ma már nem lehet változtatni. Amire eddig nem gondoltam, de egy rendszeres olvasóm felhívta rá a figyelmemet, az a bejutási küszöb. 5 pártnál ez 5-ször 5%, tehát 25%. A Klikk legutóbbi támogatottsága, még a botrányok újabb fordulója előtt 27% volt, tehát éppen a küszöb fölött, de nem sokkal.

A FIDESZ realizálta a helyzetet és a Jobbik ellen fordította a kampány gépezetét. Ennek az oka nem az, hogy utálják a Jobbikot. Az ok teljesen más, bent akarják tartani a Klikket a parlamentben.

Miért van szüksége a FIDESZ-nek a Klikkre? Természetesen azért, hogy legyen ellenség. Ha a Klikk kiesik, akkor új pártok jelennek meg, amiknek nem lesz múltjuk. Nem lehet elmúlt 8 évezni, nem lehet politikai bűnözőket találni a sorok között. Nehezebb lenne ellenük a szabadságharc.

A FIDESZ lehet, hogy túllőtt a célon és kinyírta az ellenséget, ezzel sok fejfájást okozva magának. Ha most a Jobbik ellen fordul, akkor lehet, hogy a Klikk bent marad.

Másik kérdés még, hogyha a Klikk kiesik, akkor a Jobbik nagyon megerősödik. Egy mai Jobbik hasznos a FIDESZ-nek, mert mindenhol lehet mutogatni rájuk, hogy mi lehet, hogy kicsit erősen politizálunk, de képzeld el haver, ha a Jobbikkal kellene tárgyalnod... De egy erős Jobbik már sok mindent megtehet, amit a mai Jobbik nem. Tárgyalni kell velük és sok kérdésben engedni.

A választások érdekesek lesznek, a Szocialista Klikk számára már a lét a tét. Ha kiesnek a parlamentből, akkor soha nem jutnak vissza, egyik párt sem. Valaki átveszi majd a helyüket, de az MSZP befutja az életútját ebben az esetben.

A saját véleményem az, hogy hadd essen ki a Klikk. Kell a vérfrissítés Magyarország vezetésébe, ha nincsen Klikk, akkor lehet helyette például Nemzeti Kapitalista Párt.

Érdekes - A Szocialista Klikk nem található meg a neten. Próbálkoztam megtalálni, de nincsen se saját honlapjuk, de még Facebook-os honlap sincsen. Az egyes pártokat meg lehet találni, de nem könnyen azt sem. Nem véletlen, hogy mindenki saját nevet talál ki rájuk, nálam pl. Szocialista Klikk, de másoknál máshogy hívják őket.

9 komment

Címkék: Politika Választások

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr75857885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaccso 2014.03.13. 10:33:39

www.valasztas.hu/hu/ovi/670/670_0.html

(Megjegyzés: ha két párt közös listát állít, akkor a bejutási küszöb 10%, ha három vagy több párt állít közös listát, akkor a bejutási küszöb 15%.)

Na most a 25 az 15 vagy nem???

jaccso 2014.03.13. 10:36:04

"Ha három, vagy több párt köt párt- vagy választási szövetséget (pl. az Összefogás 2014 pártjai: MSZP, Együtt 2014, PM, DK és MLP), akkor a bejutási küszöb 15%."

www.10keruleti-hirhatar.hu/hirek/valasztasi-kisokos-2014

Azért ennyire ők sem idióták, csak majdnem..

EXO 2014.03.13. 11:14:54

Akkor elnézést lehet hogy hülyeséget írtam, de én annó úgy olvastam, hogy ahány párt, annyiszor 5%.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.13. 11:29:02

Utána nézek a dolognak, ahogy lesz rá idöm.

Meglátjuk, hogy meglesz-e a 15%... :-)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.13. 12:49:48

@EXO:
A választási törvénybe nincsen beleírva a 15%-os küszöb.
Legalábbis én nem találtam meg a hatályos jogszabályban.

Free_soul 2014.03.14. 09:59:27

Szerintem nem lenne jó ha kiesne a szocialista klikk. A baloldali populizmus mindig népszerű lesz, ezért gyorsan a helyükre illeszkednek más pártok, mint az LMP és 4K. Azonban az LMP és 4K inkább szélsőbaloldali, antiglobalista antikapitalista párt. Náluk azért jobb a szoci klikk, ők azért tisztában vannak a piacgazdaság fontosságával, nem a kapitalizmus ellenségei és vannak jó szakemberek is ott (pl. a haza és haladásban).

Clear-water 2014.03.14. 10:28:19

Én úgy vélem, hogy teljesen mindegy, hogy a szocik bentmaradnak-e, vagy sem. A szociknak már eddig is annyi, és kb annyi a kérdés, hogy egy agyhalottat lekapcsoljanak-e a gépről, vagy hagyják tovább vegetálni.
Nem hiszem, hogy bármely más párt elöl elvennék a levegőt a jelenlegi felállásban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.03.20. 10:53:40

@EXO:
Jön a következő kör sz*r a klikkre...
süti beállítások módosítása