Adórendszer - Jön az ingatlanadó Görögországban

2013.12.23. 23:39 :: Dörnyei József

Az ingatlanadó a gazdagok adója. Nem véletlen, hogy a Görög döntéshozók eddig nem vezették be. Görögország lakossága mehet nyugodtan a lecsóba, de adót a gazdag akkor sem fizet, csorogjon inkább a paraszt vére, azért nem kár.

Aztán jött az ingatlanadó light, ahol beszedtek némi ingatlanadót mutatóba, gondosan ügyelve arra, hogy a gazdag továbbra se fizessen, csak a szegény. Volt ellene tiltakozás rendesen, meg a hitelezőknek sem tetszett.

Most viszont öldöklő parlamenti csatározások után, ahol veszített a kormánykoalíció még egy pártot, bevezetik. A kilépő párt képviselői nyilván nem akartak maguk is a kasszához járulni az ország megmentésének érdekében...

Az ingatlanadó light nem ingatlanadó volt, hanem elektromos áram adó. Ennek nyilván nincsen semmi köze az ingatlanhoz, de ugye ez volt a cél...

Az új ingatlanadó már igazi ingatlanadó. Adózik a lakóingatlan, a kereskedelmi ingatlan, az építési telek, a mezőgazdasági területek, valamint a sportra használt területek is.

Ha valaki tudja igazolni, hogy nem tud fizetni, kap engedményt.

Összesen évi €2,6Mrd a tervezett adóbevétel, ami ~€190Mrd GDP 1,08%-a. Magyarországon ez 300Mrd forint éves adóra jönne ki azonos feltételekkel.

Görögország a gyógyulás útján van. A politikusok kényszerből meghozzák azokat az intézkedéseket, amiket már nagyon régen meg kellett volna hozniuk. Ha ezt még a boldog békeidőkben megtették volna, akkor nincsen a Nagy Görög Dráma. De mivel képtelenek voltak maguktól helyesen cselekedni, ezért volt/van a Nagy Görög Dráma.

Magyarország elvileg tanulhatna Görögország példájából, mert a két ország teljesen hasonló minden téren. De persze nem fog. Okos ember a más kárán tanul, a buta a sajátján. Magyarországot nem okos emberek vezetik...

4 komment

Címkék: Magyarország Ingatlan Adórendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr985704426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Free_soul 2013.12.24. 20:32:06

Az adóemelés (vagy új adó) sosem jó lépés. Inkább kiadáscsökkentés kellett volna.

Robur 2013.12.25. 20:15:43

Hát nem tudom, max. bizonyos értékhatár fölött elfogadható, de az sem Magyarországon ahol már így is 1000-nyi adó van. Itt pofátlanság lenne.

bankvezér 2014.01.04. 22:31:56

A "derék" Oszkó Péter, csak a lakóingatlanokat akarta megadóztatni, még azokat is, melyeken "deviza" kölcsön volt.
Mindössze 50 milliárd forint adót tudott volna beszedni, de még ezt sem tudta sikerre vinni, mert elkaszálta a törvényt az Alkotmány Bíróság.
De azért az ingatlanadó szándékával Oszkó sokat tett azért, hogy Bajnai olyan jól megbukott 2010-ben. :))