Társadalom - A szolidaritás hanyatlása a szocialista országokban

2013.10.23. 10:31 :: Dörnyei József

A szolidaritás hanyatlik a szocialista országokban, egyre kevésbé szolidárisak az emberek egymással - eközben a kapitalista országokban a szolidaritás nagyságrendekkel nagyobb. Ennek a folyamatnak egy nagyon egyszerű és logikus oka van.

A szocialista országokban a szolidaritás kötelező mindenki számára. A szocialista állam szolidáris minden polgárával és a szolidaritásra rákényszeríti minden polgárát, akár akarja a polgár, akár nem. A szolidaritás mértéke extrém, a GDP 30-40%-át költi a szocialista állam a szolidaritásra.

A szocialista államok polgárainak emiatt aztán igen kevés marad. A jövedelmük 40-50%-a marad a zsebükben és akkor még jön az ÁFA és egyéb adók.

A szocialista állam polgárai ezen felül nagyon is jól tudják, hogy az állam már adott (elvileg) a rászorulóknak, méghozzá többet, mint amit a polgár valaha saját akaratából adott volna. Összességében a szocialista állam jóval több, mint a polgár teljes jövedelmének a felét osztogatja szét a "rászorulók" között. Ennyit soha senki nem osztogatna szét a saját akaratából.

Emiatt aztán amikor valaki még extra kér ezen az 50%-on felül pénzt, akkor nem adnak. Nem szolidárisak. Mert már 50%-ban azok voltak, ezt tudják és mert pénzük sincsen rá.

A kapitalista országokban a kötelező - államilag kikényszerített szolidaritás mértéke valahol a GDP 10%-a körül van. A polgárnak nagyon sokkal több elkölthető jövedelme marad, ráadásul tudja, hogy a szolidaritásra szükség van. Emiatt az, aki megengedheti magának - általában a tehetősek és a középosztály - szolidáris. Segít pénzzel, munkával, ahogy tud.

A kapitalista társadalom polgárai jóval szolidárisabbak egymással, mint a szocialista társadalmak polgárai.

Még mielőtt valaki megjegyezné, hogy ez Magyarországon nem is így van -> Magyarország egy szocialista ország és az emberek emiatt nem szolidárisak egymással.

Ha valóban jobban szeretnél élni:              Nemzeti Kapitalista Párt

1 komment

Címkék: Társadalom Kapitalizmus Szocializmus

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr695595386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.10.23. 13:55:30

A szolidaritás definíció szerint: közös, kölcsönös kötelesség- és segítségvállalás.
Nos, csak a közösség, a kölcsönösség és a kötelességtudat, ami hiányzik.:)
süti beállítások módosítása