Ingatlan - Megmentik a külföldre menekültek a hazai ingatlanpiacot?

2013.05.24. 12:35 :: Dörnyei József

A rövid válasz: Nem. A hosszú válasz pedig, hogy egy kicsit.

A legtöbb külföldre menekült hazánkfia egy életre búcsúzott Magyarországtól. Még akkor is, ha most úgy gondolja még, hogy egyszer haza fog térni, nem fog. Emiatt aztán nem fog Magyarországon ingatlant vásárolni.

Most még elsősorban azért, mert per pillanat még nincsen elég pénzre rá. A frissen kimenekültek még évekig szedik össze magukat, hiába a sokkal magasabb fizetés, időbe kerül, mire elérnek egy olyan vagyoni helyzetet, hogy beruházásra gondoljanak. Ez fizetéstől függően 3-10 év körül van. Csak ezután tudnának megengedni maguknak egy Budapesti lakást.

Amikor lesz majd rá pénzük, akkor már régen kikerültek Magyarországról, nagyon kevés köti már őket Magyarországhoz. Egy lakás egy másik országban elsősorban nyűg. Magyarországon különösen nehéz a lakás kiadása. Kellene hozzá egy megbízható ember, aki általában nincsen. Egy átlag ingatlanos meg csak a jutalékát nézi és bárkinek kiadja a lakást, aminek a vége az, hogy a lakás rövid időn belül teljesen leamortizálódik, a befektetés nemhogy pénzt hozna, hanem pénzt visz. Ha meg nem adja ki, akkor meg minek vegye meg? Egy lakásnak van rezsije, amit nem örömmel fizet be az ember, ha nem ott lakik.

Egy lakás egy másik országban gyakorlatilag púp a befektető hátára.

Csak a tehetősek engedik meg maguknak ezt a luxust. A kimenekültek csak kis része lesz tehetős. Új életet kellett kezdenie, mindent felégetve maga mögött. A kiesett időt senki sem tudja behozni. A többség nem lesz tehetős. A legtöbb esetben eléri a kasztjára jellemző átlagot és ott meg is áll.

Akire számítani lehet az ingatlan piacon, az az ingázó. De az ingázókat senki sem tekinti kimenekültnek, ők Magyarországon élnek, csak máshol dolgoznak. Rájuk lehet számítani az ingatlanpiacon, mert ők valódi keresletet jelentenek. Arra lehet számítani, hogy a célországhoz közelebb költöznek és nagyobb értékű ingatlanokat vesznek meg. Ez jó a határ menti településeknek, de a Budapesti ingatlanpiacot ez inkább negatívan befolyásolja, mert lesznek olyanok a kimenekülőkön kívül, akik otthagyják Budapestet és környékét.

Tudom, hogy sokan szeretnék azt hallani, hogy van esélye a Magyarországi ingatlanpiacnak, de a valóság az, hogy eltekintve a határszélektől, nincsen esélye. Az lenne az esélye, ha a gazdaság megindulna. Erre azonban a jelenlegi Status Quo alapján nincsen esély.

4 komment

Címkék: Ingatlan Kimenekülés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr535315948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2013.05.24. 14:20:06

Nem bizony!
Sőt, ha van lakásuk, akkor azt idővel el fogják adni. Méghozzá nyomott áron, mert nem lehet hetente hazaszaladgálni a vevőkkel tárgylgatni. Nemhogy javítanák, még "rontják" a piacot.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.05.25. 09:24:32

@Charybdis: Ha lesz huzamos évi 2-3%-os növekedés, akkor mehetnek akár felfelé is az ingatlanárak, de ehhez kellene még a kimenekülés leállása is. Egyikre sem fogadnék nagy pénzzel. A választásokig mindenképpen ki kell várni...

Clear-water 2013.05.27. 09:04:07

@Charybdis:
Kiment kb 300 000 család. Ezek valahol laktak, aminek jó része, legalább a fele lesz eladó.
Erre rátesz még a rengeteg befejezett, de nem eladott új ház, lakás.
Kizárt dolognak tartom, hogy az ingatlanárak emelkedjenek a következő 3 évben.
süti beállítások módosítása