Energia - Jó üzlet volt az E.ON gáz nagyker és tároló üzletága?

2013.04.22. 10:44 :: Dörnyei József

Az állami tulajdonban levő MVM Rt. vásárolta meg az E.ON földgáz nagyker és tároló cégét, kb. €850M-ért.

A deal már végleges, nem lehet rajta változtatni, a kérdés az, hogy megérte-e.

A válasz mindenki számára megnyugtató, elvileg megérte. Gyakorlatilag már nagyon függ persze attól, hogy hogyan tudja használni a lehetőségeket a mindenkori kormány.

Azért érte meg mindenképpen, mert a cég egy monopólium. Ez a cég vásárolja meg az összes, Magyarországon felhasznált külföldi földgázt és X% profit megtartása után továbbadja a földgáz hálózati cégeknek, akik aztán eljuttatják a fogyasztókhoz.

Mivel államé egy monopólium, ezért az állam határozhatja meg a profit mértékét is.

A Magyar gázfogyasztás maximuma 14 Mrd m3/év, minimuma 10 Mrd m3/év. A tárolókapacitás 4,2 Mrd m3. Ez gyerekjátékká és olcsóvá is teszi a földgáz beszerzést.

A legolcsóbb földgáz a "lekötött" fogyasztás. Ez azt jelenti, hogy az így megvásárolt földgázt akkor is fogadni és fizetni kell, ha nem lehet eladni. A nagy tárolókapacitás miatt nyugodtan be lehet vásárolni évi ~12 Mrd m3 gázt. Ha kevesebb a fogyasztás, be lehet tenni a tárolóba.

Lehet emellett vásárolni "akciós" gázt is, tehát pl. olyan gázt, amit a Szlovákok berendeltek és meg kell vásárolniuk, de nem tudják hova rakni. Ilyenkor Magyarország az eredeti ár 10%-ért tud vásárolni "maradék" gázt a környékről.

El lehet adni gázt 2-szeres áron is, ha pl. van egy Orosz-Ukrán vita és Szerbiában már árammal fűtenek...

Nagy üzlet az, ha valakinek van valamije, ami a szomszédoknak nincsen...

Kettő olyan dolog van, amivel el lehet kúrni a dolgot.

Az első potenciális elk*rás az, ha FIDESZnyikeket ültetnek be a vezetőségbe. Egy segédmunkás v. alsóiskolai tanár nem alkalmas földgáz nagykereskedelemre. Még akkor sem, ha egyébként megbízható káder. Hozzáértő emberek kellenek, lehetőleg pont azok, akik eddig is csinálták E.ON sapkában. Rájuk kell adni egy kokárdás sapkát, de az embert meg kell tartani. Ha kell állás a rokonságnak, akkor létre kell hozni egy telephelyet nekik vidéken, ahol tologathatnak valami papírokat. De a munkába ne szóljanak bele, még a környékére se kerüljenek, mert csak elk*rnák...

A második potenciális elk*rás az, hogy szociális feladatokat kap a cég. A szociális feladatokra ott van a "Szocializmus minisztérium". (Mindig máshogy hívják, aki akarja keresse ki, hogy éppen most hogyan) Ennek a cégnek pénzt kell termelnie. Ha a kormány úgy látja jónak, hogy pénzt szór a disznók közé, akkor azt tegye meg a Szocializmus minisztérium, annak az a dolga.

Szólj hozzá!

Címkék: FIDESZ Kormány Gazdaság Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr125238775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása