Élhetö szocialista ország - feltételek

2012.06.18. 11:42 :: Dörnyei József

Léteznek jól müködö szocialista országok. Ez tény. De a legtöbb országban a szocializmus nem müködik vagy csak csikorogva, rengeteg kárt okozva. Mi a titka a müködö szocialista országoknak? Lehet Magyarországon jól müködö szocialista rendszer?

Jól müködö szocialista országok a Skandináv országok és részben még Németország is, bár ott már kicsit csikorog.

Az elsö és valószínüleg legfontosabb feltétele a jól müködö szocializmusnak az, hogy milyen szemléletü lakosok vannak az adott országban. Irronikus módon jól müködö szocializmust csak és kizárólag kapitalista lakosokra lehet alapozni. Szocialista "élösködö" emberekre nem lehet szocializmust építeni.

A kapitalista "rendes" emberek szorgosan dolgoznak, befizetik az adójukat, nem korruptak és a közösböl csak annyit használnak el, amennyire szükségük van.

A szocialista ember lusta, ha nem muszáj, nem dolgozik. Korrupt. Adót, ha teheti, nem fizet. De a közösböl annyit használ fel, amennyit csak engednek neki.

Minden jól müködö mai szocialista ország kapitalista országból alakult át. Tehát a lakosok többsége kapitalista értékrenddel rendelkezik. Magyarországon és a volt kommunnista blokk országaiban a lakosság kommunista értékrenddel rendelkezik.

A szocializmus alaphangon szocialista "élösködö" embert termel ki. A jól müködö országokban azonban a társadalom átalakítja ezeket kapitalista "rendes" emberekké. Ezér tudnak ezek az országok jól müködni.

Magyarországon a többség szocialista, ráadásul szocializmus is van. A társadalom ezért szocialista embereket nevel ki. Kapitalista emberek csak azokból lesznek, akik nem Magyarországon élnek valami okból fogva. Kivételek nyilván vannak, de az átlagra ez érvényes.

A második, szintén fontos feltétel az, hogy az adott államnak legyen valamilyen a gazdaságtól független bevétele, amiböl a szocializmus finanszírozására rá tud segíteni. A szocializmus drága dolog és nem lehet egy bizonyos szintnél magasabb adókat beszedni anélkül, hogy a társadalmi békét megzavarjuk és elkezdjük kitermelni tömegével a szocialista embereket, ami a végén szétverné a mi jól müködö szocializmusunkat. Minden jól müködö szocialista országban vannak komoly állami bevételek, amik nem adókból jönnek. Dániában és Norvégiában ez a tengeri olaj és gáz kitermelés. Svédországban az ingyen elektromos energia és az alapanyag kitermelés. Ízlandon szintén az ingyenes energia, plusz a tengeri halászat. Németországban pedig a Német ipar.

Magyarországon nem rendelkezünk ilyen állami extra bevétellel. Ami volt, azt is elkótyavetélték az eddigi szocialista kormányok. Ami maradt, az Paks, de az nem elegendö.

A harmadik feltétel az alacsony korrupciós szint. A korrupció nem csak pénzbe kerül, hanem a társadalmat is szétveri. Növeli a szocialista emberek arányát, az meg növeli a korrupciót.

Magyarországon a korrupciós szint magas. Van, ahol a korrupciót beleépítették a rendszerbe, pl. a hálapénz. Ezzel mindenki számára elfogadottá, söt kötelezövé tették a korrupciót.

A negyedik feltétel egy homogén kultúra megléte. Ha egy szocialista országban van is egy kisebbség, ami szocialista emberekböl áll és élösködik a többi emberen, ez a kisebbség nem lehet egy másik kultúra/vallás/nép része. Amennyiben az, akkor a többségnek elkezdi szúrni a szemét, ami elkezd szocialista embereket generálni.

Magyarországon nagyon sok lumpenszocialista cigány él. Az ö pénzelésük szúrja a többség szemét és folyamatosan szocialista embereket generál. "Azért fizessek adót, hogy a cigányokra költsék?"

Következtetés

Magyarországon lehetetlen jól müködö szocialista országot építeni. 1989 óta próbálkoznak vele, de nem sikerült. Magyarországon csak a kapitalista rendszer müködhet olajozottan, a kapitalizmust a fent felsorolt tulajdonságok nem zavarják, simán elvan velük.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr994595528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

666Ordog666 · http://redszerhiba.blog.hirszerzo.hu/ 2012.06.19. 17:02:50

Drága József!
Hol is működnek szocialista országok?
Kínában hagyják működni a kapitalista vegyes gazdaságot.
Máshol?
Szerintem nincs is, eddig nem is volt ! ! !
Magyarországon 1990.-ig próbálkoztak valamivel, aminek az volt a legfőbb szólama, hogy az nem azonos a kapitalista ördög rendszerével.
1990 óta próbálkoznak a kapitalista neoliberális, majd vegyes rendszerrel, minden értékelhető eredmény nélkül.
Sajnos ! ! !

666Ordog666 · http://redszerhiba.blog.hirszerzo.hu/ 2012.06.20. 07:19:12

Drága József!
Kevered a fogalmadat, vagy ez egy sajátos, egyedi értékrend? Gondolom 50 év alatti vagy és nem szigorlatoztál a szocializmus politikai gazdaságtan tantárgyából. Nagyon sok értékes észrevételed van, szívesen küldök egy részletes kritikát, ha érdekel.
Kérlek lépj be a Google keresőröl az ordog666. oldalára. Találsz benne használható gondolatot ? ? ?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.06.20. 09:14:29

Valóban nem szigorlatoztam a kommunista propagandából. Viszont minden, amit leírtam igaz. :-)

666Ordog666 · http://redszerhiba.blog.hirszerzo.hu/ 2012.06.20. 14:59:37

Elmélet: A kommunizmus az a társadalmi, gazdasági rendszer, ahol az emberek a képességeik szerint dolgoznak és a szükségleteik szerint részesülnek a javakból.
Talán a Marson megvalósitotta valaki, a Földön biztosan nem.
Az MSZMP is csak a szocializmus alapjainak lerakásával bajlódott, de már az sem sikerült.
Erre mit lépsz?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.06.20. 15:15:07

Olvassad el a posztokat. Felhívtam mindenki figyelmét, hogy csak gyakorlati gazdaságpolitikai rendszerekröl írok, nem elméletiekröl.

Elméletben a gyakorlat és az elmélet ugyanaz, a gyakorlatban nem...
süti beállítások módosítása