Globális felmelegedés managelése - ahogy kellene

2012.06.11. 13:20 :: Dörnyei József

A légkör CO2 tartalma folyamatosan nö, ezt biztosan tudjuk mérni. A globális felmelegedés folyamatos, ezt is tudjuk mérni. A felmelegedés hatására át fog alakulni a föld idöjárása, valamint a tengerek szinte nöni fog. Ezek is tények. A kérdés az, hogy akarunk-e valamit tenni ez ellen. Ha a válasz "Igen", akkor azt így lehet megtenni.

Ebben a blogban nem akarom azt vitatni, hogy kell-e valamit tenni a CO2 szint növekedése ellen vagy nem. Azt tételezem fel, hogy az EU úgy döntött, hogy kell.

A CO2 szint növekedését úgy lehet megakadályozni, ha a föld több CO2-t. köt meg, mint amennyit kibocsát. Ezt eléggé egyszerü belátni. Ezt elérni úgy lehet, ha a jelenlegi CO2 kvóta rendszert kibövítik.

Elsö körben pontosan fel kell mérni, hogy egy adott terület mekkora CO2-t köt meg egy év alatt, átlagban. Ez nem túlzottan nehéz feladat, persze végre kell hajtani. Ezeket a területeket standardizálni kell, valamint szorzókkal kell ellátni pl. szélességi kör, csapadék, egyéb tényezökre. A végeredmény az, hogy minden országnak ki kell számolni, hogy mennyi CO2-t nyel el egy évben. A tengerek CO2 elnyelését is ki kell számolni és ezt a kvótát szétosztani valami alapon. Pl. mehetne egy UNO CO2 alapba, amiböl CO2 elnyelö projekteket lehetne pénzelni.

Az országok CO2 kibocsátását könnyebb mérni. Minden országnak évente egyensúlyba kell hoznia a CO2 mérlegét. Ezt vagy úgy éri el, hogy CO2 kvótát vesz olyan országtól, aminek van v. növeli a CO2 megkötését v. csökkenti a CO2 kibocsátását, illetve CO2 kvótát vesz az UNO-tól, lásd lent.

Mivel jelenleg több CO2 kibocsátás van, mint CO2 megkötés, ezért a teljes rendszer CO2 egyenlege biztosan negatív lesz. A különbséget szintén az UNO CO2 alapja bocsáthatja ki és kaszírozza be a pénzt belöle. Ennek a CO2 kvótának az árát az UNO minden évben egy kicsit növeli.

A "renitens", CO2 kvótarendszerbe be nem csatlakozó országokkal szemben az UNO vámbüntetést vezet be. Ez azt jelenti, hogy az adott ország x% CO2 vámot fizet minden nemzetközi export/import-ért. Ezt a CO2 vámot az UNO minden évben egy kicsit növeli.

Az eredmény az lesz, hogy a föld CO2 kibocsátása folyamatosan csökken és a végén beáll egy egyensúlyi állapotba.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr964579446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása