Szlovákiai cég - egy nagyon rossz ötlet

2012.06.06. 08:41 :: Dörnyei József

Magyarországon elterjedt tévhit, hogy egy Magyar állampolgárnak érdemes Szlovákiába vinnie a vállalkozását. Ez nem igaz, söt egy nagyon veszélyes mutatvány adóügyi szempontból.

Egy szlovák cégnek vannak elönyei. Euró van, az autó ÁFA-ját vissza lehet igényelni, bármilyen ÁFA-t vissza lehet igényelni. Ha valaki csak ezért megy ki Szlovákiába, akkor ezért megéri.

A nyereséget azonban Szlovákiában sem alacsony adókulccsal kivenni a cégböl. A fizetésre ott is rászámolódik SZZJA + TB + egyéb, a teljes adókulcsot nem ismerem, de nem sokkal tér el a Magyartól.

Osztalékadó Szlovákiában nincsen, 19%-os nyereségadó megfizetése után fel lehet venni az osztalékot, ami egy elviselhetö adószint lenne.

De Magyar állampolgárként az osztalék után Magyarországon még adóznunk kell. Lásd:

NAV infófüzet

Ha nem adózunk Magyarországon a Szlovák cégünk osztaléka után, akkor fekete jövedelmünk kelettkezik.

Ez nem egy jó ötlet, meg ezért nem érdemes Szlovákiába vinni a cégünket, adót csalni Magyarországon is lehet.

Magyar állampolgárként csak úgy lehet legálisan alacsonyabb adót fizetni, ha valaki fizetést kap egy olyan országban, amivel Magyarországnak van kettös adóztatást elkerülö szerzödése és alacsonyabb a fizetésre rakódó teljes adókulcs, mint Magyarországon.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr654568304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jajjkivagyok · http://jajjkivagyok.blog.hu 2012.10.12. 00:05:17

Én úgy tudom, hogy lehet kivenni sok pénzt Szlovák cégből, de abban az évben érdemes nem Magyarországon élni/lakni, hanem Szlovákiában és akkor nem kell itt adózni semmit.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.10.12. 08:36:51

@jajjkivagyok: Igen, így meg lehet kerülni a Magyarországi adózást. Arra azonban ügyelni kell, hogy a teljes adóévre kell Szlovákiában adózni és Magyarországról abban az adóévben semmi jövedelem nem származhat.

UTurn 2013.05.13. 18:27:00

"A fizetésre ott is rászámolódik SZZJA + TB + egyéb, a teljes adókulcsot nem ismerem, de nem sokkal tér el a Magyartól."

1000 euro magyar bérköltség nettója = 880 euro szlovák bérköltség nettója
süti beállítások módosítása