Ingatlan - Kinyomja a vevőket Budapestről az ár

2017.05.02. 16:00 :: Dörnyei József

Érden, ahol lakom, megjelentek a vevők az utóbbi kb. 6 hónap során. Budapesten sok vevő számára megfizethetetlen színvonalúra emelkedett az ingatlanok ára, sok vevő pedig arany áron tudta eladni a Budapesti ingatlanát és most a pénzzel vidékre megy.

Suburbiában nem mentek fel az árak jelentősen. Sok ingatlan ára egyáltalán nem emelkedett, hanem még mindig a vevőjét várja. Ezekre az ingatlanokra újra van vevő. A vevők nagy többsége Budapestről költözik ki (néhányan újra).

1 komment

Címkék: Ingatlan

Oktatás - A módosított felsőoktatási törvény

2017.04.05. 16:16 :: Dörnyei József

A kormány gyorsított eljárásban módosította a felsőoktatási törvényt. A törvény módosítása a Magyarországon működő külföldi egyetemeket érinti. A szabályozás szigorúbb lett.

A törvénymódosítás indoka nagyon megalapozott. Magyarország lakosságát igen nagy számú csaló fosztogatja. Sajnos a felsőoktatásban is van bőven csaló egyetem, ami valamilyen szívességet nyújt jó pénzért. Ez lehet egy semmit sem érő, de jól hangzó diploma (egy disznóért vette a piacon...) Lehet egy hallgató bejuttatása is egy olyan Magyar egyetemre, ahova egyébként nem vennék/vették fel.

A törvénymódosítás ezeket a csalókat veszi célba. Ezekért a csaló egyetemekért szerencsére senki sem sír.

8 komment

Címkék: Oktatás

Gazdaság - A Magyar építőipar technológiai fejlesztése

2017.04.04. 16:19 :: Dörnyei József

A Magyar építőipar folyamatosan fejlődött régen és most is. A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben a fejlődés sebességét növelnie kell, mert nem lesz elegendő munkaerő.

Az építőipar cégeinek fejlődését jelentősen akadályozta az, hogy nagyon nagy arányban szürke/fekete projektek voltak/vannak.

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Építkezés

Közlekedés - Megszüntetik a diákok külföldi buszos kirándulásait 1000 km felett

2017.03.27. 15:33 :: Dörnyei József

Megszigorítják a diákok külföldi buszos kirándulásait, annyira, hogy 1000 km felett meg is szüntetik őket. A jövőben nem lehet majd este 11 és reggel 4 között közlekednie a diákok buszának.

Ennek a szigorításnak az lesz a követlkezménye, hogy reálisan csak maximum 1000 km-es célpont lesz vállalható, ennél messzebb nem mehet a busz. Ehhez is legkésőbb 5 órakor el kell indulni, tehát hajnalban kell mindenkinek kellnie, beleértve a busz vezetőit is. A balesetek kockázata is egyértelműen magasabb lesz, mint ma.

7 komment

EU - Magyarország várhatóan kilép az EBEJ (ECHR)-ből

2017.03.21. 15:32 :: Dörnyei József

Az EBEJ (ECHR) - Emberi Jogok Európai Bírósága (European Court of Human Rights)  egy bíróság, amit az emberi jogok szabadságának védelmének felügyeletére hoztak létre. Amikor létrehozták, jó célokat szolgált. Sajnos az utóbbi évtizedekben az emberi jogok jelentősen bővültek és ma már a bíróság a közösség érdekét figyelmen kívül hagyva védi az emberi jogokat.

A blogon már jópár éve javasoltam Magyarország számára, hogy lépjen ki az Európa Tanácsból pontosan azért, hogy ne legyen az EBEJ felügyelete alatt. Most úgy néz ki, hogy az ország vezetése is rájött, hogy lépni kell. Fontos tudni, hogy az ET nem az EU. Simán ki lehet lépni belőle, semmilyen jelentősége nincsen EU viszonylatban. Több más EU tagállam is fontolgatja a kilépést, szvsz. mindegyik Visegrádi ország.

1 komment

Címkék: EU

Közlekedés - A durva gyorshajtás és egyéb szabálytalanságok kiszűrése

2017.03.20. 10:32 :: Dörnyei József

A durva gyorshajtások és egyéb durva szabálytalanságok, pl. sötétpiroson áthajtás életeket menthet. Magyarországon hagyományosan ez ellen semmit sem tesz az állam, szvsz azért, mert nem is tudja, hogy mit kellene. Más országokban van működő és hatásos ellenszer.

Nem Németországben természetesen, ahol nagy pénzeket keres a gazdaság az autógyártáson és az emberélet keveset ér. Mármint a dolgozó becsületes ember élete, a migránsoké és a bűnözőké már fontos.

1 komment

Címkék: Közlekedés

EU - Megoldás a keletre szánt rossz minőségű élelmiszer problémára

2017.03.16. 12:42 :: Dörnyei József

Igen régóta köztudott tényt fedezett fel újra a Magyar és a Szlovák kormány: A "kelet"-re szánt élelmiszer minősége jelentősen rosszabb a "nyugat"-ra szánt élelmiszer minőségénél. Ez felháborította a most ébredő kettő kormányt, megoldást az EU-tól vár.

Az EU nem tud megoldást szolgáltatni a problémára. Az élelmiszer gyártás és kereskedelem szabályozása elsősorban "nemzeti" hatáskörben van. Szvsz. az Orbán kormány lenne a legjobban felháborodva, ha hirtelen EU-s hatáskörbe kerülne. :-)

2 komment

Címkék: EU Gazdaság

Energia - Az elektromos autók egyensúlyozhatják ki a megújuló áramtermelést

2017.03.06. 12:23 :: Dörnyei József

Egyre olcsóbb a napelemes rendszer telepítése, ma már egyértelműen megéri a telepítés. A napelemes rendszer azonban csak nappal termel áramot és azt is ingadozó mértékben. Ha süt a nap, többet termel, ha felhős az idő, kevesebbet. Ha hűvös idő van, többet termel, ha meleg van, akkor kevesebbet. A megtermelt áramot valahol tárolni kellene. Ma Magyarországon ezt az országos elektromos hálózat kezeli. De csak addig tudja kezelni, amíg kevés napelemes rendszer működik. Ha több lesz, akkor más megoldás kell.

A megtermelt áramot a mai technológiákkal nem tudjuk tárolni Magyarországon. Létezik rá technológia - a gravitációs elektromos áram tároló - de Magyarországon nincsen ilyen.

Nagy szerencsénkre érkezik egy új technológia, amibe már alapból bele van építve az elektromos energia tároló. Ez a technológia az elektromos autó.

20 komment

Címkék: Energia

Gazdaság - Adóköteles a munkába járás. Miért is?

2017.02.03. 13:24 :: Dörnyei József

Ősidők óta adóköteles a munkába járás Magyarországon. Vannak kivételek, de alapesetben durva adó sújtja a munkába járás költségét. Akkor is, ha tömegközlekedésről van szó.

Mivel ez egy ősidők óta létező törvény, ezért nincsen sok értelme azon gondolkozni, hogy miért ez a helyzet. Ez a helyzet. Az ok kettős: A nyugdíjasok nem járnak munkába, tehát nem lehet ezzel megvásárolni a szavazatukat. Az adóbevétel pedig kell. Esze pedig nem sok volt a törvényhozónak. Ez mondjuk nem egy meglepetés, ismerve a deviza hiteles honatyák százalékos arányát. :-)

3 komment

Címkék: Gazdaság Közlekedés Adórendszer

Gazdaság - Budapest Olimpia 2024 - Szálláshelyek

2017.01.27. 11:53 :: Dörnyei József

Budapest jelentkezett a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. Elkészült a megvalósíthatósági tanulmány. A tanulmány egy kissé optimistán írja le a dolgokat, de a legtöbb pontban a megvalósíthatóság nem ütközik leküzdhetetlen akadályokba. Kivétel a szálláshelyek száma.

Budapestnek biztosítania kell az olimpia számára az olimpiai falut és ezen felül 20K 4-5*-os szállodai helyet. Ebben fog lakni az olimpia személyzete.

Szólj hozzá!

Nyugdíj - A gyerekek beszámítása

2017.01.25. 10:41 :: Dörnyei József

A kormány tervez valamilyen változtatást az (állami) nyugdíj rendszerben. A változtatás célja az, hogy a szülők gyerekeit valahogyan beleszámolják a nyugdíjba. A cél az, hogy növeljék a gyerekvállalási szándékot a lakosságban.

Az állami nyugdíjrendszer a dolgozók befizetéséből fizeti a nyugdíjat a nyugdíjasoknak. Ha nincsenek dolgozók, akkor nincsen miből fizetni a nyugdíjat.

1 komment

Címkék: Nyugdíj

MNB - Lesz infláció 2017-ben?

2017.01.23. 11:51 :: Dörnyei József

2016 decemberére 1,6%-ra ment fel a YTY maginfláció, aminek a magyarázata elsősorban az üzemanyagárak emelkedése, valamint egyszeri hatások. Az MNB cél 3%-os infláció. Hivatalos és külső források is infláció emelkedést várnak 2017-ben.

Az MNB inflációs célja 3%. Az utóbbi években - 2013-tól hozzászoktunk egy nulla közeli inflációhoz, ami néha plussz nulla volt néha pedig minusz nulla. A gazdaság is ehhez szokott hozzá most már 3 éve.

Az ECB cél 2% alatti infláció elérése. Az MNB hasonló száma 4% alatti infláció elérése.

A 3%-os infláció elérésére most van lehetőség, ha az MNB nagyon sok mindent megtesz érte, akkor el lehet érni a 3%-os inflációt. Magától a gazdaság nem fog 3%-os inflációt produkálni, mert a gazdasági szereplők többsége hozzászokott a 0%-os inflációhoz, igazából meg is szerette és nem szeretne inflációt.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Gazdaság

Gazdaság - Airbnb adózás és hatások

2017.01.16. 11:03 :: Dörnyei József

A NAV múlt héten közölte, hogy 2015-ben (nem tavaly 2016-ban) ~4500 Magyar Airbnb szállásadó összesen kb. 6Mrd bevételt szerzett 120K szállásnap díjaként. A NAV azt is közölte, hogy a 6Mrd bevételnél jóval kevesebb volt a NAV felé jelentett bevétel - az Airbnb szállásadók egy jó része adót csalt.

Az átlagos szállásnap díja 6Mrd/120K = 50K HUF. Ez elég magasnak tűnik, de nem az, mert a szűkszavú közleményből úgy tűnik, hogy ez a szállásnap szállásonként és nem vendégenként van számolva. Az Airbnb szállásadók jó része nem szobát, hanem lakást v. házat ad ki, amiknek a napidíja magasabb egy szobáénál.

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Adórendszer

MNB - Az aranytartalék, ami nincsen

2017.01.13. 12:17 :: Dörnyei József

Az utóbbi héten valaki észrevette, hogy Magyarországnak (az MNB-nek) nincsen aranytartaléka. Ez egy pontos megfigyelés. De nem 1 hete nincsen, hanem a rendszerváltás óta nincsen.

Az aranytartalék egy nagyon jó dolog, mert ingyen biztosítja a tartalékképzést. A jegybanknak tartalékot kell képeznie azért, hogy biztosítsa a forint erejét. Ez a tartalék per pillanat deviza formában van, ami pénzbe kerül. Az aranytartalék, főleg, ha nem bántjuk, tehát nem adunk-veszünk, hanem bent tartjuk egy széfben, nem kerül pénzbe. Az aranytartalék közvetett hasznot hoz az MNB-nek. Az aranytartalék sokkal értékesebb, mint bármilyen devizatartalék, mert megfogható és mindenki tudja, hogy mindig ér valamit. Emiatt a magas aranytartalékkal rendelkező országok olcsóbban kapnak hiteleket. Ez pedig közvetve, de nagyon sok pénzt spórol meg.

7 komment

Címkék: MNB Gazdaság

Technológia - Otthoni nyomtatás

2016.12.19. 13:32 :: Dörnyei József

Az otthoni nyomtatásról egy összefoglaló cikk a gyakorlat alapján.

Nyomtatni tudni kell otthon is. Bármikor előfordulhat, hogy szükség van rá. Az otthoni nyomtatásnak megvannak az előnyei és a hátrányai is.

8 komment

Címkék: Technológia

MNB - Hiánypótló fejlesztést tervez

2016.12.15. 15:52 :: Dörnyei József

Az MNB tervezi az azonnali átutalás bevezetését Magyarországon. Emellett egy jelenleg hiányzó fizetési módot is bevezet. Az MNB kreativítása meglepő, legalábbis számomra.

Az azonnali átutalás maximum 20 másodpercet jelent. Ha ez nem sikerül, akkor értesül róla az ügyfél és újra kell kezdenie. Az átutalás 24/7-ben működik, tehát mindig.

2 komment

Címkék: MNB

Világpolitika - A. Merkelt újrajelöli a CDU

2016.12.09. 10:52 :: Dörnyei József

A. Merkel lesz a jelölt újra a CDU-nál. Ez sajnos várható fejlemény volt Németországban. A Németek újraválasztották volna Adolf Hitlert 1945 Januárjában, mert bíztak volna benne, hogy megnyeri a háborút. :-)

Nagy kérdés, hogy A. Merkel vajon megnyeri-e a választásokat.

3 komment

Címkék: EU Migránsok Világpolitika

Politika - Önkormányzati parkolás

2016.12.06. 11:53 :: Dörnyei József

Több "ügy" is folyamatban van a témában. Az önkormányzati parkolás a könnyű korrupció forrása. Nézzük meg, hogyan kell csinálni és hogyan csinálják azok, akik a pénzt lopják a lakóktól.

Az önkormányzati parkolás komoly bevételi forrása az önkormányzatoknak. Könnyű azonban úgy csinálni, hogy az önkormányzat kasszája helyett a saját pénztárcába kerüljön a pénz.

3 komment

Címkék: Politika Gazdaság Önkormányzatok

Oktatás - Az első 10-15 helyen Magyarország

2016.11.29. 14:03 :: Dörnyei József

Divat leszólni az oktatást Magyarországon. Valószínűleg ennek is politikai okai vannak. Érdemes azonban néha megnézni a számokat is.

A legújabb mérési eredmények szerint Magyarország valahol 10-15. helyen van a világranglistán. A mellékelt mérési eredmény a matematikát és a "tudomány"-t méri. Csak az igazi országokat számolom bele, mert pl. a US kétszer is szerepel a listán. Magyarország nagyjából pontosan a US környékén van. A 4. általánosba járók valamivel gyengébben szerepelnek, mint a US társaik, de a 8. osztályosok már valamivel jobban. A US valamivel jobb matematikából, míg Magyarország valamivel jobb "tudomány"-ból.

12 komment

Energia - Paks II finanszírozása

2016.11.25. 15:52 :: Dörnyei József

Lázár János bejelentette, hogy felülvizsgálják Paks II finanszírozását. A bejelentést már vártam, igazából javasolni akartam a kormánynak, csak elfeledkeztem róla. :-)

Paks II szerződött ára €12 Mrd. Ebből €10Mrd-t az Orosz fél finanszíroz. Paks II átadásáig (2023) csak kamatfizetés történik 4%-os kamaton. Ezután 4,5-5%-os kamatszinttel elkezdődik a hitel törlesztése.

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Energia

Politika - A FIDESZ - Jobbik kakaskodás eredménye

2016.11.24. 10:45 :: Dörnyei József

A FIDESZ és a Jobbik komoly harcot vív egymással. Valamikor ősszel kedződött az offenzíva FIDESZ oldalról. Előtte sem volt rózsás a viszony, de nyílt háború nem folyt.

A kakaskodás kiéleződése a letelepedési vízumhoz köthető. A probléma a letelepedési vízummal az, hogy ez egy nagyon korrupció gyanús konstrukció. Valószínűleg párt finanszírozásra és egyéb "kiadások"-ra hozta létre a törvényhozó. Emiatt a FIDESZ foggal-körömmel ragaszkodik hozzá.

Szólj hozzá!

Címkék: Jobbik Politika FIDESZ

Világpolitika - D. Trump a US elnöke 2017-től

2016.11.09. 11:06 :: Dörnyei József

Szándékosan nem írtam cikket a US elnökválasztásról, babonából. Legutóbb nem tudtam elképzelni, hogy B.H. Obama még egyszer újra lesz választva egy minden szempontból jobb jelölttel szemben, de újraválasztották. Ezért inkább nem írtam semmit, nehogy a szellemek H. Clintont válasszák elnöknek.

D. Trump nem a legjobb US elnökjelölt szvsz. De minden relatív, H. Clinton egy nagyságrenddel rosszabb lett volna. A lapokat azonban leosztották, az elnökjelöltekre a kutya nem emlékszik, én sem tudom már a nevét annak a mókusnak, aki B.H. Obama ellen indult 2012 év végén.

Mire lehet számítani a közeljövőben?

16 komment

Címkék: Világ US Világgazdaság Világpolitika

Világgazdaság - Tényleg elfogyhat az édesvíz a jövőben?

2016.11.04. 12:14 :: Dörnyei József

Legalább 10 éve beszélgetnek arról különböző területek szakértői, hogy elfogy majd az édesvíz és hatalmas ára lesz a jövőben. Nézzük meg, hogy mi ebben az igazság.

Vannak olyan országok, ahol tényleg hatalmas probléma per pillanat a csökkenő édesvíz mennyiség. Ezek közül a legfontosabb India, ahol sikerült több igen nagy területen kimeríteni a talajvíz készleteket és egyre mélyebbről kell felpumpálni a talajvizet. Ez egyre több pénzbe kerül és egyre kevesebben tudják megfizetni. Sok helyen már csak az állam tud vizet biztosítani a lakosságnak és csak annyit, amennyi minimum szükséges. Ebben a fürdés sincsen benne, a mezőgazdaságnak pedig nem jut víz egyáltalán.

2 komment

Címkék: Technológia Világgazdaság

Technológia - Tipp elemes gyerekjátékok javításához

2016.11.02. 12:16 :: Dörnyei József

Kicsit off-topic. Ha nem működik egy elemes gyerekjáték, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy végleg megadta magát. Természetesen ha kettő vagy több darabban van, akkor ez a trükk nem fog működni, de ha ránézésre ép, akkor érdemes kipróbálni, nekem sokszor bejött.

A gyerekjátékok nagy igénybevételnek vannak kitéve. Nyomás, ütés, leejtés, dobás, vízbe ejtés, homok, por, stb. - ez mind megtörténhetett velük.

Szólj hozzá!

Címkék: Technológia

Költségvetés - Mit változtassunk 2017-ben?

2016.10.24. 16:09 :: Dörnyei József

2016 egy ritka jó év volt a gazdaságban. Ami működik, azt ne javítgasd - mondja az ősöreg mérnök mondás. Persze 2016-ban is van egy olyan dolog, ami nem tökéletes. Ez a munkaerő nyugatra vándorlása. Ha ez nem lenne, akkor azt mondanám, hogy semmit sem szabad változtatni a költségvetésen.

Mindenesetre a munkaerő elvándorlás létezik. A pontos számok számomra elérhetetlenek és a környezetemből senki sem ment ki külföldre, hanem pont a fordítottja történt, több ismerősöm hazajött.

8 komment

Címkék: Költségvetés