Gazdaság - Adóköteles a munkába járás. Miért is?

2017.02.03. 13:24 :: Dörnyei József

Ősidők óta adóköteles a munkába járás Magyarországon. Vannak kivételek, de alapesetben durva adó sújtja a munkába járás költségét. Akkor is, ha tömegközlekedésről van szó.

Mivel ez egy ősidők óta létező törvény, ezért nincsen sok értelme azon gondolkozni, hogy miért ez a helyzet. Ez a helyzet. Az ok kettős: A nyugdíjasok nem járnak munkába, tehát nem lehet ezzel megvásárolni a szavazatukat. Az adóbevétel pedig kell. Esze pedig nem sok volt a törvényhozónak. Ez mondjuk nem egy meglepetés, ismerve a deviza hiteles honatyák százalékos arányát. :-)

3 komment

Címkék: Gazdaság Közlekedés Adórendszer

Gazdaság - Budapest Olimpia 2024 - Szálláshelyek

2017.01.27. 11:53 :: Dörnyei József

Budapest jelentkezett a 2024-es nyári olimpia megrendezésére. Elkészült a megvalósíthatósági tanulmány. A tanulmány egy kissé optimistán írja le a dolgokat, de a legtöbb pontban a megvalósíthatóság nem ütközik leküzdhetetlen akadályokba. Kivétel a szálláshelyek száma.

Budapestnek biztosítania kell az olimpia számára az olimpiai falut és ezen felül 20K 4-5*-os szállodai helyet. Ebben fog lakni az olimpia személyzete.

Szólj hozzá!

Nyugdíj - A gyerekek beszámítása

2017.01.25. 10:41 :: Dörnyei József

A kormány tervez valamilyen változtatást az (állami) nyugdíj rendszerben. A változtatás célja az, hogy a szülők gyerekeit valahogyan beleszámolják a nyugdíjba. A cél az, hogy növeljék a gyerekvállalási szándékot a lakosságban.

Az állami nyugdíjrendszer a dolgozók befizetéséből fizeti a nyugdíjat a nyugdíjasoknak. Ha nincsenek dolgozók, akkor nincsen miből fizetni a nyugdíjat.

Szólj hozzá!

Címkék: Nyugdíj

MNB - Lesz infláció 2017-ben?

2017.01.23. 11:51 :: Dörnyei József

2016 decemberére 1,6%-ra ment fel a YTY maginfláció, aminek a magyarázata elsősorban az üzemanyagárak emelkedése, valamint egyszeri hatások. Az MNB cél 3%-os infláció. Hivatalos és külső források is infláció emelkedést várnak 2017-ben.

Az MNB inflációs célja 3%. Az utóbbi években - 2013-tól hozzászoktunk egy nulla közeli inflációhoz, ami néha plussz nulla volt néha pedig minusz nulla. A gazdaság is ehhez szokott hozzá most már 3 éve.

Az ECB cél 2% alatti infláció elérése. Az MNB hasonló száma 4% alatti infláció elérése.

A 3%-os infláció elérésére most van lehetőség, ha az MNB nagyon sok mindent megtesz érte, akkor el lehet érni a 3%-os inflációt. Magától a gazdaság nem fog 3%-os inflációt produkálni, mert a gazdasági szereplők többsége hozzászokott a 0%-os inflációhoz, igazából meg is szerette és nem szeretne inflációt.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Gazdaság

Gazdaság - Airbnb adózás és hatások

2017.01.16. 11:03 :: Dörnyei József

A NAV múlt héten közölte, hogy 2015-ben (nem tavaly 2016-ban) ~4500 Magyar Airbnb szállásadó összesen kb. 6Mrd bevételt szerzett 120K szállásnap díjaként. A NAV azt is közölte, hogy a 6Mrd bevételnél jóval kevesebb volt a NAV felé jelentett bevétel - az Airbnb szállásadók egy jó része adót csalt.

Az átlagos szállásnap díja 6Mrd/120K = 50K HUF. Ez elég magasnak tűnik, de nem az, mert a szűkszavú közleményből úgy tűnik, hogy ez a szállásnap szállásonként és nem vendégenként van számolva. Az Airbnb szállásadók jó része nem szobát, hanem lakást v. házat ad ki, amiknek a napidíja magasabb egy szobáénál.

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Adórendszer

MNB - Az aranytartalék, ami nincsen

2017.01.13. 12:17 :: Dörnyei József

Az utóbbi héten valaki észrevette, hogy Magyarországnak (az MNB-nek) nincsen aranytartaléka. Ez egy pontos megfigyelés. De nem 1 hete nincsen, hanem a rendszerváltás óta nincsen.

Az aranytartalék egy nagyon jó dolog, mert ingyen biztosítja a tartalékképzést. A jegybanknak tartalékot kell képeznie azért, hogy biztosítsa a forint erejét. Ez a tartalék per pillanat deviza formában van, ami pénzbe kerül. Az aranytartalék, főleg, ha nem bántjuk, tehát nem adunk-veszünk, hanem bent tartjuk egy széfben, nem kerül pénzbe. Az aranytartalék közvetett hasznot hoz az MNB-nek. Az aranytartalék sokkal értékesebb, mint bármilyen devizatartalék, mert megfogható és mindenki tudja, hogy mindig ér valamit. Emiatt a magas aranytartalékkal rendelkező országok olcsóbban kapnak hiteleket. Ez pedig közvetve, de nagyon sok pénzt spórol meg.

7 komment

Címkék: MNB Gazdaság

Technológia - Otthoni nyomtatás

2016.12.19. 13:32 :: Dörnyei József

Az otthoni nyomtatásról egy összefoglaló cikk a gyakorlat alapján.

Nyomtatni tudni kell otthon is. Bármikor előfordulhat, hogy szükség van rá. Az otthoni nyomtatásnak megvannak az előnyei és a hátrányai is.

7 komment

Címkék: Technológia

MNB - Hiánypótló fejlesztést tervez

2016.12.15. 15:52 :: Dörnyei József

Az MNB tervezi az azonnali átutalás bevezetését Magyarországon. Emellett egy jelenleg hiányzó fizetési módot is bevezet. Az MNB kreativítása meglepő, legalábbis számomra.

Az azonnali átutalás maximum 20 másodpercet jelent. Ha ez nem sikerül, akkor értesül róla az ügyfél és újra kell kezdenie. Az átutalás 24/7-ben működik, tehát mindig.

1 komment

Címkék: MNB

Világpolitika - A. Merkelt újrajelöli a CDU

2016.12.09. 10:52 :: Dörnyei József

A. Merkel lesz a jelölt újra a CDU-nál. Ez sajnos várható fejlemény volt Németországban. A Németek újraválasztották volna Adolf Hitlert 1945 Januárjában, mert bíztak volna benne, hogy megnyeri a háborút. :-)

Nagy kérdés, hogy A. Merkel vajon megnyeri-e a választásokat.

3 komment

Címkék: EU Migránsok Világpolitika

Politika - Önkormányzati parkolás

2016.12.06. 11:53 :: Dörnyei József

Több "ügy" is folyamatban van a témában. Az önkormányzati parkolás a könnyű korrupció forrása. Nézzük meg, hogyan kell csinálni és hogyan csinálják azok, akik a pénzt lopják a lakóktól.

Az önkormányzati parkolás komoly bevételi forrása az önkormányzatoknak. Könnyű azonban úgy csinálni, hogy az önkormányzat kasszája helyett a saját pénztárcába kerüljön a pénz.

3 komment

Címkék: Politika Gazdaság Önkormányzatok

Oktatás - Az első 10-15 helyen Magyarország

2016.11.29. 14:03 :: Dörnyei József

Divat leszólni az oktatást Magyarországon. Valószínűleg ennek is politikai okai vannak. Érdemes azonban néha megnézni a számokat is.

A legújabb mérési eredmények szerint Magyarország valahol 10-15. helyen van a világranglistán. A mellékelt mérési eredmény a matematikát és a "tudomány"-t méri. Csak az igazi országokat számolom bele, mert pl. a US kétszer is szerepel a listán. Magyarország nagyjából pontosan a US környékén van. A 4. általánosba járók valamivel gyengébben szerepelnek, mint a US társaik, de a 8. osztályosok már valamivel jobban. A US valamivel jobb matematikából, míg Magyarország valamivel jobb "tudomány"-ból.

12 komment

Energia - Paks II finanszírozása

2016.11.25. 15:52 :: Dörnyei József

Lázár János bejelentette, hogy felülvizsgálják Paks II finanszírozását. A bejelentést már vártam, igazából javasolni akartam a kormánynak, csak elfeledkeztem róla. :-)

Paks II szerződött ára €12 Mrd. Ebből €10Mrd-t az Orosz fél finanszíroz. Paks II átadásáig (2023) csak kamatfizetés történik 4%-os kamaton. Ezután 4,5-5%-os kamatszinttel elkezdődik a hitel törlesztése.

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Energia

Politika - A FIDESZ - Jobbik kakaskodás eredménye

2016.11.24. 10:45 :: Dörnyei József

A FIDESZ és a Jobbik komoly harcot vív egymással. Valamikor ősszel kedződött az offenzíva FIDESZ oldalról. Előtte sem volt rózsás a viszony, de nyílt háború nem folyt.

A kakaskodás kiéleződése a letelepedési vízumhoz köthető. A probléma a letelepedési vízummal az, hogy ez egy nagyon korrupció gyanús konstrukció. Valószínűleg párt finanszírozásra és egyéb "kiadások"-ra hozta létre a törvényhozó. Emiatt a FIDESZ foggal-körömmel ragaszkodik hozzá.

Szólj hozzá!

Címkék: Jobbik Politika FIDESZ

Világpolitika - A US és Szaud-Arábia látta el fegyverekkel az IS-t.

2016.11.22. 10:06 :: Dörnyei József

Ahogy az IS visszaszorul és területeket veszít, kiderülnek dolgok. Az IS nem volt képes fegyvereket és lőszereket gyártani, csak robbanóanyagokat és akanavető gránátokat. Fegyverekkel és lőszerrel a US és Szaud-Arábia látta el őket.

Már évek óta teljesen nyilvánvaló, hogy az IS-t a US teremtette és tartotta életben. Arról B.H. Obama-t kell megkérdezni, hogy mi volt a célja vele. Mindenesetre "kemény" bizonyíték egészen eddig nem létezett arról, hogy tényleg a US a puppet master.

3 komment

Címkék: Világpolitika

Világpolitika - D. Trump a US elnöke 2017-től

2016.11.09. 11:06 :: Dörnyei József

Szándékosan nem írtam cikket a US elnökválasztásról, babonából. Legutóbb nem tudtam elképzelni, hogy B.H. Obama még egyszer újra lesz választva egy minden szempontból jobb jelölttel szemben, de újraválasztották. Ezért inkább nem írtam semmit, nehogy a szellemek H. Clintont válasszák elnöknek.

D. Trump nem a legjobb US elnökjelölt szvsz. De minden relatív, H. Clinton egy nagyságrenddel rosszabb lett volna. A lapokat azonban leosztották, az elnökjelöltekre a kutya nem emlékszik, én sem tudom már a nevét annak a mókusnak, aki B.H. Obama ellen indult 2012 év végén.

Mire lehet számítani a közeljövőben?

16 komment

Címkék: Világ US Világgazdaság Világpolitika

Világgazdaság - Tényleg elfogyhat az édesvíz a jövőben?

2016.11.04. 12:14 :: Dörnyei József

Legalább 10 éve beszélgetnek arról különböző területek szakértői, hogy elfogy majd az édesvíz és hatalmas ára lesz a jövőben. Nézzük meg, hogy mi ebben az igazság.

Vannak olyan országok, ahol tényleg hatalmas probléma per pillanat a csökkenő édesvíz mennyiség. Ezek közül a legfontosabb India, ahol sikerült több igen nagy területen kimeríteni a talajvíz készleteket és egyre mélyebbről kell felpumpálni a talajvizet. Ez egyre több pénzbe kerül és egyre kevesebben tudják megfizetni. Sok helyen már csak az állam tud vizet biztosítani a lakosságnak és csak annyit, amennyi minimum szükséges. Ebben a fürdés sincsen benne, a mezőgazdaságnak pedig nem jut víz egyáltalán.

2 komment

Címkék: Technológia Világgazdaság

Technológia - Tipp elemes gyerekjátékok javításához

2016.11.02. 12:16 :: Dörnyei József

Kicsit off-topic. Ha nem működik egy elemes gyerekjáték, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy végleg megadta magát. Természetesen ha kettő vagy több darabban van, akkor ez a trükk nem fog működni, de ha ránézésre ép, akkor érdemes kipróbálni, nekem sokszor bejött.

A gyerekjátékok nagy igénybevételnek vannak kitéve. Nyomás, ütés, leejtés, dobás, vízbe ejtés, homok, por, stb. - ez mind megtörténhetett velük.

Szólj hozzá!

Címkék: Technológia

Költségvetés - Mit változtassunk 2017-ben?

2016.10.24. 16:09 :: Dörnyei József

2016 egy ritka jó év volt a gazdaságban. Ami működik, azt ne javítgasd - mondja az ősöreg mérnök mondás. Persze 2016-ban is van egy olyan dolog, ami nem tökéletes. Ez a munkaerő nyugatra vándorlása. Ha ez nem lenne, akkor azt mondanám, hogy semmit sem szabad változtatni a költségvetésen.

Mindenesetre a munkaerő elvándorlás létezik. A pontos számok számomra elérhetetlenek és a környezetemből senki sem ment ki külföldre, hanem pont a fordítottja történt, több ismerősöm hazajött.

8 komment

Címkék: Költségvetés

Itthon - Egy kistelepülés polgármesterének véleménye

2016.10.18. 15:02 :: Dörnyei József

Elbeszélgettem egy kistelepülés polgármesterével az utóbbi évek fejleményeiről. Pár érdekesség is van benne, amire én nem nagyon számítottam. A település nevét nem írhatom le.

A település Dél-Dunántúlon van. Relatíve szerencsés helyzetben, mert a környéken van munkahely. Nem elegendő munkahely mindenkinek, de a többség dolgozik. A településen magas a cigányok / lumpenszocialisták aránya, ami régebben problémákat okozott. A problémák mostanában elmúltak.

9 komment

Címkék: Itthon

Politika - Megszűnik a Népszabadság - csendben

2016.10.17. 16:06 :: Dörnyei József

A tulajdonos megszünteti a Népszabadság nevű egyik utolsó kommunista bástyát. A nemzetközi sajtó és az EU minden próbálkozása ellenére senkit sem érdekelt az ügy.

Ritkán kerül fel Magyarország a címlapokra az EU vezető újságainál. Egyik ilyen alkalom volt a migránskvóta elleni népszavazás, majd, meglepetésre a Népszabadság megszüntetése is "kiemelt" hír lett. Még a mai napon ott virít a BBC nemzetközi címlapján. A kvóta népszavazás kb. 2 napot volt fent...

3 komment

Címkék: Politika

MNB - Megérkezett a felminősítés - hatások

2016.10.05. 15:08 :: Dörnyei József

Legutolsó cikkemben leírtam, hogy állóvíz várható egészen addig, amíg megérkeznek a felminősítések. Az állóvíz bejött, a megjósolt hatások pedig elkezdődtek.

Az MNB már az első felminősítés előtt elkezdett lépéseket tenni és kiszorította a pénzeszközök jó részét az MNB-ből, elsősorban az állampapírok felé. Ezt már több lépcsőben régebben is megtette. A nettó eredménye a lépésnek legalábbis számomra nem teljesen világos, a bankokon kívül nem látom, hogy ez min változtatott a gazdaságban. Per pillanat az MNB olcsóbban kapna pénzt a bankrendszerből, mint amennyiért az állampapírt el lehet adni, ezért ez a lépés, legalábbis szerintem inkább pénzbe kerül, mint pénzt hoz.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Gazdaság

Migráns Háború - A kvótareferendum

2016.10.03. 14:57 :: Dörnyei József

A kvótareferendum tanulságos volt minden félnek. Az eredmény egyrészt jogilag érvénytelen, másrészt elsöprő erejű lett (98,3%-os "NEM" arány). Minden EU tagország és az EU vezetése is figyelemmel kísérte az eseményeket és a kvótareferendum meghatározó irányokat szabott a politikában.

A FIDESZ számára a tanulság az, hogy a népszavazásnál legközelebb jóval többet kell arra koncentrálni, hogy elmenjenek szavazni az emberek és kevesebbet arra, hogy merre szavazzanak. A népszavazás ugyanis érvénytelen, ha kevesen mennek el szavazni. A részvételi arányt sok minden, pl. az időjárás jelentősen befolyásolja. A múlt heti gyönyörű időjárás, majd a vasárnapi hirtelen lehülés sokak szavazási hajlandóságát rontotta el. Ma már könnyű okosnak lenni, de legközelebb egy "fontos" népszavazást érdemes még későbbre tenni. A nem fontosakat lehet nyárra időzíteni, mint a BrExit-et. :-)

19 komment

Címkék: Migráns Háború

Gazdaság - Felveszik már a lumpenszocialistákat is

2016.09.21. 17:40 :: Dörnyei József

Az alkalmazottak száma rendszerváltás utáni csúcsra (4 343 K) emelkedett, a munkanélküliek száma pedig a legalacsonyabb szintre (283 K). Emiatt egyre nagyobb gond az üres pozíciók betöltése.

Az alacsony bérszínvonallal dolgozó iparcégek - jellemzően összeszerelő üzemek - arra kényszerülnek, hogy megpróbálják az évek óta lumpenszocialista polgárok alkalmazását. Eddig erre nem nagyon került sor, mert tudtak felvenni jobb munkaerőt.

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben azonban nem tudnak felvenni senki mást, ezért kénytelenek ezeket az embereket alkalmazni.

3 komment

Címkék: Gazdaság Munkahely

US - Valami katasztrófális történik - nem tudni, hogy mi

2016.09.21. 11:40 :: Dörnyei József

A US az utóbbi 1 hétben 4 légicsapást hajtott végre az IS védelmében. Ebből 3 bizonyítottan US légicsapás, 1-et pedig megpróbálnak az Orosz v. Szíriai légierőre vagy bárki másra hárítani.

Az első Afganisztánban történt, ahol 8 rendőrt sikerült lebombázni.

A második kb. 200 Szíriai kormánykatonát gyilkolt meg és lehetővé tette, hogy az IS elfoglaljon egy stratégiai fontosságú pozíciót. Itt nyilvánvaló koordináció történt az IS és a US légierő között, mert a légitámadás szinkronizálva volt a szárazföldi támadással. Ennek a "véletlen" esélye nulla.

A harmadik egy UN segélykonvoj lebombázása volt. Itt az áldozatok száma 12, valamint a segélykonvoj rakománya és járműveinek többsége megsemmisült. Ezt a támadást először az Oroszokra akarták kenni, majd, miután kiderült, hogy ők nem lehettek, a Szíriai légierőre. A legutóbbi fejlemények szerint ők sem nagyon lehettek, ezért tüzérségi támadás az legutolsó történet. A valóság a többi támadás fényében 90%+ valószínűséggel US légitámadás.

A negyedik 200+ feletti áldozattal járó támadás a civil lakosság ellen.

3 komment

Címkék: Szíria US Világpolitika

Migráns Háború - Kiderült, hogy minden migráns gazdasági bevándorló

2016.09.13. 15:04 :: Dörnyei József

Németországi újságírók kiderítették, hogy a migránsok rendszeresen járnak haza nyaralni, ügyeket intézni és rokonokat látogatni. A Németországban tartózkodó migránsok közül egyre többen. Kb. minden tizedik migráns látogatott haza.

A pontos számokat még csak most vadásszák, mert senki sem tartja számon azt, hogy az illegális bevándorlók hol tartózkodnak és mit csinálnak. A trend azonban az, hogy az, aki megkapta a Német "üldözött" státuszt, az már szabadon közlekedhet az EU-ban és az EU-n kívül is.

Természetesen egy menekültről az ember feltételezné, hogy nem fog visszautazni abba az országba, ahonnan menekül.

Mivel ez tömeges jelenség, ezért ez a tény egy 100%-os bizonyíték arra, hogy a migránsok nem menekültek. Egyik sem az.

11 komment

Címkék: Migránsok Migráns Háború