Gazdaság - Megoldás a járulék csökkentés a munkaerő hiányra?

2016.08.17. 11:36 :: Dörnyei József

A gazdaságban érezhető egyes területeken a munkaerő hiány. A munkaerő hiány oka elsősorban a kimenekülés és csak másodsorban a gazdasági növekedés.

A kimenekülés során valahol 1M alatti dolgozó hagyta el az országot. Pontos számok nincsenek, legalábbis nekem nem állnak rendelkezésre. A kimenekülésről egy egész cikk sorozatot írtam, akit érdekel elolvashatja.

9 komment

Címkék: Gazdaság Kimenekülés Adórendszer

Gazdaság - Zavar az étel/ital automaták bekötésénél

2016.08.08. 11:41 :: Dörnyei József

Jó ideje tervezi a NAV, hogy bekösse az étel/ital automatákat a NAV rendszerekbe, hasonlóan a kasszákhoz. Pár hete megjelent az erről szóló törvény tervezet és nem sikerült túl fényesre. A problémát a magas havi költségek jelentik.

Magyarországon 34K automata üzemel. Az árbevételükre elég vad becslések vannak. Mivel eddig elég nagy volt a "fekete" árbevétel, ezért nincsen rá pontos statisztika. Saját bevallás alapján 20 Mrd az éves árbevétel, függetlenebb becslés szerint 50 Mrd.

7 komment

Világ - A BLM hivatalosan terror szervezet

2016.08.05. 10:59 :: Dörnyei József

Oroszország terror szervezetnek nyilvánította a BLM (Black Lives Matter) nevű szervezetet. Ez a hír nem kapott nagy figyelmet az erősen liberális oldalon álló mainstream médiában. Én is csak azért szúrtam ki, mert elkezdtem nyomozni, hátha Kína vagy Oroszország áll a BLM mögött.

A BLM jelenleg a legnagyobb veszély a US-re. Nagyon sokkal veszélyesebb, mint Észak-Korea, Kína vagy éppen az IS.

4 komment

Címkék: Oroszország Világ US Világpolitika

Technológia - Drasztikus átalakulás előtt áll a TV ipar

2016.08.03. 17:21 :: Dörnyei József

A "hagyományos" TV a rádió, újságok vagy mozi útjára lép és marginális szereplő lesz a szórakoztató iparban. A jelenség a US-ben kezdődött, most már Magyarországon is jól látható és mérhető is. Belátható időn belül nem fog teljesen eltűnni, de az eddig megszokott domináns szerepe a múltté lesz.

A nyomtatott sajtót kiszorította az internetes sajtó. A mozit és a rádiót kiszorította a TV.

A TV-t pedig kiszorítják a számítógépek, tábla gépek, számítógépet tartalmazó settop dobozok és a beépített számítógéppel rendelkező TV-k.

2 komment

Címkék: Technológia

Migráns Háború - Hogyan kell kezelni a muzulmánokat?

2016.08.02. 13:50 :: Dörnyei József

A teljes muzulmán világban vallásháború van. Ennek a nagy muzulmán vallásháborúnak egy hadszintere a migráns háború. Valószínűleg nem is a legnagyobb hadszintere semmilyen szempontból. Minket, EU polgárokat nyilván ez a hadszintér érdekel a legjobban, mert ez a háború itt zajlik, az EU-ban.

A muzulmán vallásháborúhoz nekünk semmi közünk. Lehet, hogy a "világ" hozzájárult a kitöréséhez, lehet, hogy nem. Mindenesetre a vallásháború kitört és nem úgy néz ki, hogy egyhamar véget érne. Egy vallásháború nagyon sokáig tud tartani, simán tarthat akár néhány száz évig is.

1 komment

Címkék: EU Politika Világpolitika Migráns Háború

Venezuela - Már étel sincsen - éhen hal a lakosság

2016.07.29. 12:22 :: Dörnyei József

Veneuzela az egyetlen ország a földön, ami szabad akaratából kommunista. Valószínűleg ők a leghülyébbek a föld összes országa közül. Eddig is megszenvedték a kommunizmus automatikus velejáróját, a szegénységet, de az utóbbi 1 évben már étel sincsen.

Ez az utolsó fázisa a kommunizmusnak, amikor a kommunista gazdaság már az ételt sem tudja megtermelni. WC papír nélkül, áram nélkül, ruházat nélkül még elvan a kommunista ország lakossága, de étel nélkül huzamosabb ideig nem lehet túlélni.

16 komment

Címkék: Venezuela Kommunizmus

Migráns Háború - Nekünk is jó az Osztrák kerítés

2016.07.21. 12:02 :: Dörnyei József

Ausztria bejelentette, hogy szükség esetén ki fog építeni egy kerítést a Magyar határra. Sokan úgy gondolhatják, hogy akkor majd itt maradnak a nyakunkon a migránsok, ezért ez egy rossz dolog a mi számunkra. Nem az. Kifejezetten jó. Persze csak akkor, ha elkészül. A fantom kerítés nem fog megállítani egyetlen migránst sem.

A migránsok jól informáltak. Pontosan arra mennek, amerre a legkönnyebb. Ha valahol kemény ellenállásba ütköznek, mint pl. most a Magyar határon, akkor arra egyáltalán nem mennek.

1 komment

Címkék: Migráns Háború

Migráns Háború - A Török puccs okai és hatásai

2016.07.18. 14:20 :: Dörnyei József

A Török puccs per pillanat túl fiatal ahhoz, hogy pontosan tudjuk azt, hogy mi történt és miért. Ami biztos, az az, hogy a hadsereg megpróbálta átvenni a hatalmat, és nem sikerült neki. Az áldozatok száma viszonlag alacsony, tehát nem voltak komoly fegyveres összeütközések.

A puccsot állítólag a hadsereg már nem aktív vezetői szervezték. Ez magyarázatot nyújt a sikertelenségre. Minden valószínűség szerint a hadsereg túlnyomó többsége nem állt a puccs mögött.

6 komment

Címkék: EU Világpolitika Migráns Háború

EU - Kecskére a káposztát

2016.07.14. 11:29 :: Dörnyei József

A management szándékairól mindig sokat elárul az, hogy az egyes feladatokat kire bízza. Az EU bevándorlási biztosa Dimitrisz Avramopulosz. Abból az országból érkezett - Görögországból - ami semmibe vette az EU törvényeket amikor a bevándorlást meg kellett volna állítani. A többi EU ország nyakába sózta a bevándorlókat. Amikor neki kellett volna gondoskodni a bevándorlókról, akkor abban nem jeleskedett. Élénken tiltakozott a Balkán útvonal lezárása ellen, kiemelve Magyarország szerepét.

Nem meglepő, hogy most is pontosan ebben az irányba megy tovább. Neki egyetlen cél lebeg a szeme előtt: Görögországban ne legyenek bevándorlók. Az, hogy a többi EU országgal mi történik, nem érdekli. Görögország szvsz. egyébként sem igazi tagja az EU-nak. Nem szeretik az EU-t, ott tolnak ki az EU országokkal, ahol csak tudnak. A Németeket kifejezetten utálják. A legtöbb bevándorló Németországba tartott, hát, ennek ők csak örültek.

3 komment

Címkék: EU Migránsok

Oktatás - Az informatika kiugrási lehetőség a lumpenszocialista gyerekeknek

2016.07.13. 16:40 :: Dörnyei József

Az informatika az egyetlen v. majdnem egyetlen szakterület, ahol a gyakorlati tudás minden esetben megelőzi az elméleti tudást. Ez azt jelenti, hogy formális oktatás - pl. diploma - nélkül is alkalmaznak cégek nagyon jó pénzért szakembereket. Az informatikában szinte mindent elnéz az alkalmazó, amíg az alkalmazott képes elvégezni a feladatot.

Emiatt az informatika jelenti a lumpenszocialista családok gyerekeinek a kiugrási pontot. Nem minden gyerek elég inteligens ahhoz, hogy informatikus lehessen belőle, de a tapasztalatok más országokból azt mutatják, hogy elég nagy százalékban azok.

2 komment

Címkék: Oktatás Gazdaság

Politika - A szülőtartási törvény - az idei első kegyetlen baklövés

2016.07.08. 15:17 :: Dörnyei József

A FIDESZ-re nagyon jellemző az, hogy ciklikusan elkövet kegyetlen baklövéseket. Az idén az első a szülőtartási törvény. Szerintem ezek a baklövések nem szándékosak, hanem akkor fordulnak elő, amikor a kevésbé tehetséges embereikre bíznak amúgy nem nehéz feladatokat, majd senki sem ellenőrzi, hogy mit alkottak.

Utána aztán majd lesz a kármentés.

Hasonló kegyetlen hibák sorozatát követte el a FIDESZ 2014 őszén. Nem tudni, mi történt akkor a FIDESZ vezetőségében. Lehet, hogy OV valami mással volt elfoglalva egészen hosszú ideig. Aki pedig helyettesítette nem volt alkalmas. A FIDESZ belső köreiből soha nem szivárog ki megbízható információ, ezért nem fogjuk megtudni, hogy ki a felelős 2014 őszéért.

Ami viszont valószínűsíthető, hogy a felelős más, fontos feladatot kapott, ő dolgozta ki a szülőtartási törvényt. :-)

1 komment · 1 trackback

Címkék: Politika FIDESZ

Adórendszer - Kivezetik a reprezentációs adót

2016.07.06. 10:14 :: Dörnyei József

A reprezentációs adó még anno Matolcsy György uralma alatt született (2012 Január 1.) és ez is egy szög volt a gazdaság koporsójában. Most az utód - Varga Mihály kivezeti. Anno azért nem született róla cikk a blogon, mert akkor még nem létezett ez a blog.

A reprezentációs adó kb. 52%-os adót írt elő a céges repi kiadásokra. Előtte a cég árbevételének 1%-ig adómentesen lehetett repit költeni.

6 komment

Címkék: Matolcsy Varga Mihály Adórendszer

EU - Szükség van-e egy központosított, federális EU-ra?

2016.06.28. 17:55 :: Dörnyei József

Az egyszerű válasz az, hogy igen. A reális válasz az, hogy nem. Egy federális, központosított EU nem lenne rossz,de sajnos a jelenlegi EU kifejezetten rossz lenne, ha még több hatalmat kapna.

Mára kiderült, hogy az EU nagyon sok sebből vérzik. Ez így volt mindig, csak nem tudtunk a hibákról, mert soha nem voltak tesztelve. Békeidőben minden hadsereg tökéletes, a hibák mindig a háborúk során jönnek elő.

4 komment

Címkék: EU

EU - A BrExit után rögtön

2016.06.27. 16:11 :: Dörnyei József

Nagy Brittannia úgy döntött, hogy elég volt az EU-ból. A következmények most alakulnak. Egyelőre semmi komoly nem történt, a piacok igen gyorsan megnyugodtak. A kilépés folyamata 2 év, a hatások elhúzódnak.

Első körben meg kell jegyezni, hogy jelenlegi kormány mindent megtett azért, hogy a népszavazás eredménye a bentmaradás legyen és racionálisan egy megismételt népszavazás eredménye nem lenne ilyen szoros.

33 komment

Címkék: EU

EU - A belső, ellenőrzés nélküli migráció

2016.06.20. 14:04 :: Dörnyei József

A legfőbb érv a legtöbb EU szkeptikus országban az EU ellen az ellenőrzés nélküli migráció. Az EU szkeptikus tagállamok attól tartanak, hogy eltűnik a népük, ha ida-oda áramlik a népesség. Az aggodalom jogos. A jelenlegi, ellenőrzés nélküli migráció valószínűleg ki fogja nyírni a nemzeteket.

Az első kérdés az, hogy jó-e, ha vannak nemzetek? A válasz az, hogy nagyon jó. A természetben az biodiverzitás fontos. Ennek az az oka, hogy ha magas a biodiverzitás, akkor az élet ellenállóképessége jobb. Ha csak néhány faj él valahol, akkor azok nagyon könnyen ki tudnak pusztulni. Ha néhány ezer faj él együtt, akkor valamelyik faj fog tudni alkalmazkodni vagy egyáltalán nem érzékeny az adott változásra. Ez nagyon pontosan így működik a nemzetekkel is. Ha csak egy nemzet marad az EU-n belül, akkor a mai "versenyelőny" - az hogy a különböző nemzetek másban jók és rosszak - elveszik.

32 komment

Címkék: EU Világgazdaság Világpolitika

Világpolitika - Büntetni kellene az IS tagjait az EU-ban...

2016.06.15. 13:35 :: Dörnyei József

A legutóbbi IS merénylet Franciaországban megmutatta, hogy mennyire tehetetlen az EU az IS harcosokkal. A merénylőt már régebben elkapta a rendőrség. Ezután kemény kettő és fél év börtönt kapott. Majd meggyilkolt egy rendőr családot.

Ha felkötik, akkor a rendőr család még élne. Tudom, hogy a liberál fasiszták szerint a halálbüntetés nem megoldás, de a valóság az, hogy még soha senki nem követett el további bűncselekményeket, miután felkötötték. Legalábbis eddig még nem volt rá példa a történelemben.

5 komment

Címkék: Világpolitika

Energia - Hova telepítsünk napelem rendszereket?

2016.06.10. 11:30 :: Dörnyei József

A napelem rendszerek egyik problémája az, hogy hely kell nekik és kiárnyékolják az alattuk elhelyezkedő felületet. Emiatt nagyon nem jó, ha a természetbe helyezzük el őket. De akkor hova? Természetesen az épített környezetbe kell tenni őket.

1KW teljesítményű napelem kb. 6 nm felületet igényel. Ennél valamivel kevesebbet, de vannak átfedések és veszteségek, ezért számoljunk ezzel.

11 komment

Címkék: Környezetvédelem Energia

Energia - Szolár rendszer megtérülése 2016-ban

2016.06.09. 14:29 :: Dörnyei József

2 évvel ezelőtt írtam egy cikket a témában, nézzük meg, hogy mi változott.

Fő számok:

Szólj hozzá!

Címkék: Környezetvédelem Energia

Energia - Egy kis statisztika :-)

2016.06.06. 12:13 :: Dörnyei József

Ez egy kis összeállítás arról, hogy mire használjuk fel az energiát. A statisztika a teljes föld energiafelhasználását mutatja 2015-ben. Források a szöveg közben.

Háztartások - 10,2%

Kereskedelem - 5,6%

Ipar - 39,7%

Közlekedés - 18,9%

Elektromos áram termelésekor fellépő veszteségek - 25,6%

2 komment

Címkék: Energia Világ Világgazdaság Világpolitika

Migránsok - Megindult a Németek kimenekülése Németországból

2016.05.30. 10:30 :: Dörnyei József

Ezt a cikket már tavaly szeptemberben meg akartam írni, de akkor elmaradt. Annak az volt az akropója, hogy egyszerre 5 nagy cég helyezte át az IT rendszerének egy részét Magyarországra egy migránst befogadó országból. Most már nem csak a cégek menekülnek Németországból, hanem a lakosság is.

Újra elkezdtek betelepülni a Németek Magyarországra. Erre már volt egy példa 2000 környékén, amikor Magyarország élhetőbb volt, mint később az MSZP-SZDSZ koalíció kormányzása során. Az MSZP-SZDSZ koalíció kormányzási idején megállt és meg is fordult a folyamat, a Németek nem jöttek, sokan haza is mentek.

2 komment

Címkék: Magyarország EU Németország Migránsok

Oktatás - Lecseszte az EU Magyarországot a cigányoktatás miatt

2016.05.26. 14:04 :: Dörnyei József

Lecseszte az EU Magyarországot sokadszorra, amiért a cigány gyerekek nagyobb létszámban kapnak felzárkoztató oktatást, mint a nem cigány gyerekek.

Nehéz megfogalmazni ekkora baromságot olvasva az embernek a véleményét.

1 komment

Címkék: EU Oktatás

Világgazdaság - A Nokia a végéhez közeledik (upd.)

2016.05.25. 17:29 :: Dörnyei József

A Nokia a tankönyvi esete a rossz üzletvezetés miatt tönkrement cégnek. Elég sokat írtam a témába, anno sokat is kaptam, amikor még az Microsoft "együttműködés" előtt meg mertem említeni, hogy ez csődbe fogja vinni a Nokiát.

A Nokia 60-70% körüli (teljes árbevétel alapon számolt, nem eladott darabszámon) abszolút piacvezető volt a mobiltelefon piacon egészen 2007-ig, amikor elindult az iPhone. Utána még nagyon, de nagyon hosszú ideig volt lehetősége kezdeni valamit, mert 2011-ig, ami ugye 4 év folyamatosan piacvezető volt, hatalmas profittal.

12 komment

Címkék: Világgazdaság

Gazdaság - Ueber sztori másfél év múlva

2016.05.23. 12:11 :: Dörnyei József

2014 novemberben írtam egy Ueber cikket. A cikk lényeg az volt, hogy az Ueber tisztességesen leadózva nem éri meg. A gyakorlat igazolta a cikket, az Ueber sofőrök túlnyomó többsége adócsaló is egyben.

A cikkben pontosan le van írva, hogy becsületesen leadózva egyszerűen nem éri Ueber sofőrnek lenni. Ha valaki elcsalja az adót, akkor valamennyi profitot realizálhat.

1 komment

Címkék: Gazdaság Közlekedés

Gazdaság - A dolgozók mobilításának támogatása

2016.05.19. 16:20 :: Dörnyei József

A kormány a héten indította el a dolgozók mobilításának a támogatását. Ezt a számukra legegyszerűbb eszközzel tervezik megvalósítani, ami adóengedményt jelent. A feladat azonban nem ennyire egyszerű, ha gyorsan akarnak lépni, akkor gyakorlati támogatást is kell biztosítani.

Az ország egyes vidékein már 3% alatti a munkanélküliség, ami Magyarországon a teljes foglalkoztatottságot jelenti ma. 2000-2010 között már bármi 6% alatt a teljes foglalkoztatottságot jelentette, 3% nem is volt sehol. Ma a szociális támogatások megnyirbálása után a 3% a teljes foglalkoztatottság. Ez alá még a US legkonzervatívabb államaiban sem megy le a szám. Kb. 3% az, aki valamiért éppen nem dolgozik. Pl. jobb munkahelyet szeretne, vállakozásba kezd, gyereket nevel, bármi mást csinál.

2 komment

Címkék: Gazdaság Munkahely

Politika - A muzulmánok kiírtják a más vallásúakat...

2016.05.11. 12:04 :: Dörnyei József

A migrációs kérdés nem csak arról szól, hogy szeretnénk-e egy muzulmán országban élni a jövőben vagy nem. A kérdés arról szól, hogy szeretnénk-e élni egyáltalán vagy nem. A muzulmán többség kiírtja a más vallásút. Ez tény és nem fikció. Lehet, hogy Ali I nem bántja a szomszédját, de Ali II bántja. A végeredmény az, hogy a gyakorlatban a muzulmán többségű államokban fizikailag megsemmisítik a más vallású embereket.

Irakban a lakosság 8% volt keresztény 1990-ben. Ma valahol 0,5% körül van a szám. Minden túlélőre 15 keresztényt írtottak ki a muzulmánok 1990 óta.

Szíriában a lakosság 30%-a volt keresztény 1970 körül. Ma a lakosság talán 5%-a keresztény. A hivatalos statisztikák szerint több, hivatalosan 8%, de ez még a háború előtti szám. Mindenesetre jól látható, hogy még egy jelentős kisebbséget is kiírtanak, ha többségbe kerülnek.

7 komment

Címkék: Politika Migránsok