Világgazdaság - Jön a válság?

2018.06.14. 13:22 :: Dörnyei József

Magyarország vezetése úgy véli, hogy válság közeleg. Sokan mások is így látják. Lesz válság?

A FED kamatot emelt az idén másodszorra. A US munkanélküliség elérte a feljes foglalkoztatottság állapotát, hasonlóan Magyarországhoz. A FED kamatemelési ciklusa folytatódni fog.

2 komment

Címkék: Gazdaság Világgazdaság

Világgazdaság - Kibontakozó kereskedelmi háború

2018.04.04. 13:25 :: Dörnyei József

A US kereskedelmi háborúba kezdett elsősorban Kína ellen. Kína természetesen válaszolt. Mire lehet számítani? Jó ez vagy rossz? Jó ez vagy rossz Magyarországnak?

A kereskedelmi háború szvsz. jól átgondolt és megtervezett lépés a US oldaláról. Jelenleg a US Kína felé mutató import/export aránya kb. 4 szeres. A US import 4-szer nagyobb, mint az export. Ha mindkét fél hasonló mértékben sarcolja egymást, akkor abból a US 4-szer jobban jön ki. A US szempontjából egyértelműen jó lépés a kereskedelmi háború indítása.

Szólj hozzá!

Címkék: Világgazdaság

Tudomány - A gravitáció sebessége

2018.03.19. 15:15 :: Dörnyei József

Az elmúlt évtizedekben az a nézet terjedt el, hogy a fizika területén már mindent sikerült kikutatni és már semmi új nincsen a nap alatt. A gravitáció sebességét azonban csak tavaly sikerült nagy pontossággal megmérni.

Régen, Einstein relativítás elmélete előtt úgy vélték a fizikusok, hogy a fény és a gravitáció is végtelen sebességgel utazik. Einstein óta köztudott, hogy a fénynek van egy sebessége, ami igen gyors, de nem végtelen, az azonban nem köztudott, hogy a gravitációnak is van egy sebessége, ami pont a fény sebessége.

Szólj hozzá!

Címkék: Tudomány

MNB - Jól megy a gazdaság - mi a helyes út?

2018.02.15. 10:11 :: Dörnyei József

A gazdaság évek óta dimanikusan bővül, mára elértük azt a helyzetet, hogy kapacítás hiány van egyre több területen. Mi ilyenkor a teendő kormány és az MNB részéről?

Ha egy kapacítás hiányos környezetben egy kormánynak sok a pénze, akkor minden kormányzati fejlesztés extra kapacítást köt le a gazdaságban valamint drágább is, mint lehetne.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Gazdaság

Oktatás - Miért nem megy a szövegértés?

2018.02.13. 08:05 :: Dörnyei József

Akkutt problémává vált a legtöbb iskolában a gyenge szövegértés. Utána olvastam és saját tapasztalatból is ugyanaz a válasz: Nem a szövegértéssel van a gond, hanem a szöveggel.

A szövegértésnek 4 fokozata van, amit a diákok szépen, lassan tanulnak meg. Az első fokozat az, hogy megértsék a szavak jelentését. Sajnos a diákok által olvasott szövegekben nagyon sok olyan szó van, amit nem értenek.

11 komment

Címkék: Oktatás

Off - Excel Dátum (Date) műveletek

2018.02.06. 14:09 :: Dörnyei József

Ma megint sikerült bosszankodnom egy kicsit az excel-el. De kitaláltam a net segítségével. Szóval a feladat - rendezni adatokat dátum szerint. Egyszerű... - ha nem excel-t használsz. :-)

Megoldás:

Az excel csak dátum v. időadatokat tud használni, a kettőt együtt nem. Ha a kettő együtt van, akkor első lépésként szét kell választani, amire jó a LEFT és RIGHT függvény.

De ekkor az okos excel nem veszi még észre, hogy dátum mezőről van szó, még akkor sem, ha megformázod dátum mezőre.

Szólj hozzá!

Címkék: Microsoft Excel

Közlekedés - Az első autó megosztó Budapesten

2018.01.31. 10:07 :: Dörnyei József

Elindult a MOL limo Budapesten. Ez egy autó megosztó szolgáltatás, tudomásom szerint az első Budapesten.

A szolgáltalás segítségével autót bérelhetünk nagyon rövid időre. Pl. ha el akarunk menni valahova, ami olyan távolságra van, ahova már egyébként taxi-t hívnánk. A díjazása perc alapú, most 33Ft/perc, de normál díj 66 - 77 Ft/perc. Egy átlagos 10 perces út ára 660-770 Ft, ami versenyképes már 1 személy esetén a BKV-val, több személy esetén pedig olcsóbb.

6 komment

Címkék: Közlekedés

Tudomány - 1992 - Amikor majdnem vége lett a világnak...

2018.01.16. 12:04 :: Dörnyei József

Ez egy érdekes és (talán) tanulságos történet a korról, amiben élünk. 1992-ben egy paraszthajszálon lógott a föld élővilágának a sorsa, egy szerencsés véletlen miatt él még ma mindenki a földön. A történet természetesen nyilvános, rajta van a wikipedia-n, de sikerült annyira elhomályosítani mindenféle érdekből, hogy senki ne tudjon róla vagy ne érdekelje.

Ami történt: 1980 környékén az akkor még másképpen nevezett Raoultella planticola baktériumot génmódosították. A módosítás célja az volt, hogy hatékonyabban tudja lebontani az elhalt növény darabokat "zöld hulladékot" alkohollá. 1992-re kereskedelmi forgalomra alkalmas terméket fejlesztettek a GM baktériumból, ami képes volt kb. 5%-os alkohol szintig lebontani a növényi hulladékot.

2 komment

Címkék: Tudomány

MNB - Euró kell-e és MNB bankszámla mindenkinek

2017.11.06. 09:47 :: Dörnyei József

A portfolio-n megjelent egy meglehetősen jó cikk az euró bevezetésének problémájáról. Az MNB pedig megszellőztette, hogy közvetlen MNB-nél vezetett bankszámlát tervez piacra bocsátani.

A portfolio cikket lásd itt. Szvsz. közgazdaságilag indokolja meg, hogy miért nem szabad Magyarországnak belépnie az Euró övezetbe. A cikk nem vesz figyelembe reálpolitikai tényezőket, amik mind szintén az euró ellen szólnak.

Magyarország számára az euró konverziós zóna önkéntes bevezetése lenne egy jó megoldás, ami az euró összes előnyét hozná - közös pénz - és az összes hátrányát negálná.

Az MNB megszellőztette, hogy közvetlen bankszámla szolgáltatást tervez nyitni a lakosság és cégek felé. Az ötlet jó, de felvet egy csomó problémát. Szerintem azért szellőztették meg a tervet, hogy kapjanak visszajelzést arról, hogy mi a véleménye a piac szereplőinek a dologról.

3 komment

Címkék: MNB EUR

Autó - Dízel - Benzin a gyakorlatban

2017.09.27. 10:56 :: Dörnyei József

Pár évvel ezelőtt volt egy balesetem Németországban. Írtam róla egy cikket a blogon, a biztosítás ügyintézésről. Amit csak akartam írni, de elmaradt az az, hogy alkalmam nyílt ugyanazt az autót vezetni két hétig, dízeles és benzines kivitelben.

Az autó egy VW Passat. A két motor 2.0 TDi turbó dízeles valamint 1.4 TSi turbó benzines. A dízel motor 140 lóerős és 320-as nyomatéka van. A benzines 150 lóerős 250-es nyomatékkal. A díesel akkor kb. 7 éves volt, tehát nem pont új.

Szólj hozzá!

Címkék: Autó

Gazdaság - Az új lakás ÁFA probléma

2017.09.14. 13:50 :: Dörnyei József

2019 év végéig 5%-os ÁFA-val lehet megvásárolni egy új építésű lakást. Utána 27%-ra nő az ÁFA mértéke, durván megdrágítva az új lakást. A gyakorlatban ha a vásárló lekési a határidőt, akkor könnyen csődhelyzetben találhatja magát, mert egy új lakás árának a 22%-át kellene kirántania a zsebéből, ami nagyon kevés családnak megy. Ha pedig az építőipari cégnek kell kifizetnie az extra ÁFA-t, akkor az mehet könnyen csődbe.

Ha a szabályozás marad, akkor nagyon sok eddig teljesen ismeretlen buktató kerül be az építőiparba.

Szólj hozzá!

Címkék: ÁFA Gazdaság

Világpolitika - US - Észak-Korea erőfitogtatás

2017.08.09. 12:49 :: Dörnyei József

A US megfenyegette Észak-Koreát, háborút helyezett kilátásba. Észak-Korea őszintén válaszolt, ha megtámadják (elsőre) Guam-ot bombázza le.

Egy atomhatalmat nem lehet katonailag sikeresen megtámadni. Soha nem lehetett, most sem lehet. Észak-Korea egy atomhatalom, tehát nem lehet megtámadni. A US hadserege ezt persze tudja, a jelenlegi elnök és csapata valószínűleg nem. Guam egy sziget a Csendes óceánban és a US egyik nagy katonai bázisa van rajta.

12 komment

Címkék: Világpolitika

Társadalom - Modern megoldás a népesség fogyatkozásra

2017.07.18. 12:23 :: Dörnyei József

Létezik egy harmadik utas megoldás is a népesség fogyatkozásra. Sajnos igen drága és nagy egyetértésre lenne szükség politkai szinten ahhoz, hogy létre is jöhessen. A megoldás az öregedés megállító technológia kifejlesztése.

Az öregedést lassító/megállító technológia most is fejlődik, több oldalról is. Az eredmények biztatóak, de messze van a beszedhető gyógyszer.

A megoldás egy "Manhattan project" lenne, aminek a célja az öregedés lassító/megállító technológia kidolgozása.

A siker garantált, az ára és az időpont, mire sikerül, nem garantált.

20 komment

Címkék: EU Tudomány Társadalom Technológia

Választás 2018 - A baloldal segítségének az ára

2017.07.07. 13:26 :: Dörnyei József

A "baloldal" igen komoly anyagi támogatásban részesül nemzetközi szervezetektől és az EU vezetésétől is. A Jobbik, ami szintén komoly tényező Magyarországon, nem kap támogatást, legalábbis ebből a két forrásból nem. A "baloldal" támogatásának azonban ára van.

A baloldal az előző választások során is jelentős pénzeket kapott a fenti forrásokból, akkor azonban még nem voltak akkora ellentétek a jelenlegi kormány és a fenti erők között, mint ma.

5 komment

Címkék: Választás

Tudomány - Túlélési elméletek kozmikus szinten

2017.06.30. 12:58 :: Dörnyei József

Az utóbbi pár évben több a kipusztulási elmélet a szokottnál. Valószínűleg divat oka van a dolognak és már több ismert és okos embertársunk is beállt a sorba. Nézzük meg a túloldalt, vajon túl tudnánk-e élni a várható fejleményeket?

Időben a legközelebb a következő események vannak, amik kipusztulással fenyegetnek minket és be is fognak következni:

Szólj hozzá!

Címkék: Tudomány

MNB - Változások vannak a gazdaságban

2017.06.23. 14:46 :: Dörnyei József

Elég hosszú ideje állóvíz volt a gazdaságban. A növekedés be volt fagyva 3% körüli értékre, a külkereskedelmi többlet folyamatosan nőtt, a költségvetés rendben volt. De semmi sem tart örökké. Majdnem pontosan egy éve elindult az infláció, ez volt az első jele a változásnak. Mára elkezdett csökkenni a külkereskedelmi többlet.

Magyarországon munkaerőhiány van, ami növeli a fizetéseket. A növekvő fizetések egyrészt pörgetik a helyi gazdaságot, inflációt gerjesztenek és mára már az is jól látszik, hogy a külkereskedelmi többlet kezd csökkenni. Az export nem csökkent, sőt, nőtt. de az import gyorsabban nőtt, mint az export.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Gazdaság

Ingatlan - Kinyomja a vevőket Budapestről az ár

2017.05.02. 16:00 :: Dörnyei József

Érden, ahol lakom, megjelentek a vevők az utóbbi kb. 6 hónap során. Budapesten sok vevő számára megfizethetetlen színvonalúra emelkedett az ingatlanok ára, sok vevő pedig arany áron tudta eladni a Budapesti ingatlanát és most a pénzzel vidékre megy.

Suburbiában nem mentek fel az árak jelentősen. Sok ingatlan ára egyáltalán nem emelkedett, hanem még mindig a vevőjét várja. Ezekre az ingatlanokra újra van vevő. A vevők nagy többsége Budapestről költözik ki (néhányan újra).

1 komment

Címkék: Ingatlan

Oktatás - A módosított felsőoktatási törvény

2017.04.05. 16:16 :: Dörnyei József

A kormány gyorsított eljárásban módosította a felsőoktatási törvényt. A törvény módosítása a Magyarországon működő külföldi egyetemeket érinti. A szabályozás szigorúbb lett.

A törvénymódosítás indoka nagyon megalapozott. Magyarország lakosságát igen nagy számú csaló fosztogatja. Sajnos a felsőoktatásban is van bőven csaló egyetem, ami valamilyen szívességet nyújt jó pénzért. Ez lehet egy semmit sem érő, de jól hangzó diploma (egy disznóért vette a piacon...) Lehet egy hallgató bejuttatása is egy olyan Magyar egyetemre, ahova egyébként nem vennék/vették fel.

A törvénymódosítás ezeket a csalókat veszi célba. Ezekért a csaló egyetemekért szerencsére senki sem sír.

8 komment

Címkék: Oktatás

Gazdaság - A Magyar építőipar technológiai fejlesztése

2017.04.04. 16:19 :: Dörnyei József

A Magyar építőipar folyamatosan fejlődött régen és most is. A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben a fejlődés sebességét növelnie kell, mert nem lesz elegendő munkaerő.

Az építőipar cégeinek fejlődését jelentősen akadályozta az, hogy nagyon nagy arányban szürke/fekete projektek voltak/vannak.

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Építkezés

Közlekedés - Megszüntetik a diákok külföldi buszos kirándulásait 1000 km felett

2017.03.27. 15:33 :: Dörnyei József

Megszigorítják a diákok külföldi buszos kirándulásait, annyira, hogy 1000 km felett meg is szüntetik őket. A jövőben nem lehet majd este 11 és reggel 4 között közlekednie a diákok buszának.

Ennek a szigorításnak az lesz a követlkezménye, hogy reálisan csak maximum 1000 km-es célpont lesz vállalható, ennél messzebb nem mehet a busz. Ehhez is legkésőbb 5 órakor el kell indulni, tehát hajnalban kell mindenkinek kellnie, beleértve a busz vezetőit is. A balesetek kockázata is egyértelműen magasabb lesz, mint ma.

7 komment

EU - Magyarország várhatóan kilép az EBEJ (ECHR)-ből

2017.03.21. 15:32 :: Dörnyei József

Az EBEJ (ECHR) - Emberi Jogok Európai Bírósága (European Court of Human Rights)  egy bíróság, amit az emberi jogok szabadságának védelmének felügyeletére hoztak létre. Amikor létrehozták, jó célokat szolgált. Sajnos az utóbbi évtizedekben az emberi jogok jelentősen bővültek és ma már a bíróság a közösség érdekét figyelmen kívül hagyva védi az emberi jogokat.

A blogon már jópár éve javasoltam Magyarország számára, hogy lépjen ki az Európa Tanácsból pontosan azért, hogy ne legyen az EBEJ felügyelete alatt. Most úgy néz ki, hogy az ország vezetése is rájött, hogy lépni kell. Fontos tudni, hogy az ET nem az EU. Simán ki lehet lépni belőle, semmilyen jelentősége nincsen EU viszonylatban. Több más EU tagállam is fontolgatja a kilépést, szvsz. mindegyik Visegrádi ország.

1 komment

Címkék: EU

Közlekedés - A durva gyorshajtás és egyéb szabálytalanságok kiszűrése

2017.03.20. 10:32 :: Dörnyei József

A durva gyorshajtások és egyéb durva szabálytalanságok, pl. sötétpiroson áthajtás életeket menthet. Magyarországon hagyományosan ez ellen semmit sem tesz az állam, szvsz azért, mert nem is tudja, hogy mit kellene. Más országokban van működő és hatásos ellenszer.

Nem Németországben természetesen, ahol nagy pénzeket keres a gazdaság az autógyártáson és az emberélet keveset ér. Mármint a dolgozó becsületes ember élete, a migránsoké és a bűnözőké már fontos.

1 komment

Címkék: Közlekedés

EU - Megoldás a keletre szánt rossz minőségű élelmiszer problémára

2017.03.16. 12:42 :: Dörnyei József

Igen régóta köztudott tényt fedezett fel újra a Magyar és a Szlovák kormány: A "kelet"-re szánt élelmiszer minősége jelentősen rosszabb a "nyugat"-ra szánt élelmiszer minőségénél. Ez felháborította a most ébredő kettő kormányt, megoldást az EU-tól vár.

Az EU nem tud megoldást szolgáltatni a problémára. Az élelmiszer gyártás és kereskedelem szabályozása elsősorban "nemzeti" hatáskörben van. Szvsz. az Orbán kormány lenne a legjobban felháborodva, ha hirtelen EU-s hatáskörbe kerülne. :-)

2 komment

Címkék: EU Gazdaság

Energia - Az elektromos autók egyensúlyozhatják ki a megújuló áramtermelést

2017.03.06. 12:23 :: Dörnyei József

Egyre olcsóbb a napelemes rendszer telepítése, ma már egyértelműen megéri a telepítés. A napelemes rendszer azonban csak nappal termel áramot és azt is ingadozó mértékben. Ha süt a nap, többet termel, ha felhős az idő, kevesebbet. Ha hűvös idő van, többet termel, ha meleg van, akkor kevesebbet. A megtermelt áramot valahol tárolni kellene. Ma Magyarországon ezt az országos elektromos hálózat kezeli. De csak addig tudja kezelni, amíg kevés napelemes rendszer működik. Ha több lesz, akkor más megoldás kell.

A megtermelt áramot a mai technológiákkal nem tudjuk tárolni Magyarországon. Létezik rá technológia - a gravitációs elektromos áram tároló - de Magyarországon nincsen ilyen.

Nagy szerencsénkre érkezik egy új technológia, amibe már alapból bele van építve az elektromos energia tároló. Ez a technológia az elektromos autó.

20 komment

Címkék: Energia

Gazdaság - Adóköteles a munkába járás. Miért is?

2017.02.03. 13:24 :: Dörnyei József

Ősidők óta adóköteles a munkába járás Magyarországon. Vannak kivételek, de alapesetben durva adó sújtja a munkába járás költségét. Akkor is, ha tömegközlekedésről van szó.

Mivel ez egy ősidők óta létező törvény, ezért nincsen sok értelme azon gondolkozni, hogy miért ez a helyzet. Ez a helyzet. Az ok kettős: A nyugdíjasok nem járnak munkába, tehát nem lehet ezzel megvásárolni a szavazatukat. Az adóbevétel pedig kell. Esze pedig nem sok volt a törvényhozónak. Ez mondjuk nem egy meglepetés, ismerve a deviza hiteles honatyák százalékos arányát. :-)

3 komment

Címkék: Gazdaság Közlekedés Adórendszer