Politika - Önkormányzati parkolás

2016.12.06. 11:53 :: Dörnyei József

Több "ügy" is folyamatban van a témában. Az önkormányzati parkolás a könnyű korrupció forrása. Nézzük meg, hogyan kell csinálni és hogyan csinálják azok, akik a pénzt lopják a lakóktól.

Az önkormányzati parkolás komoly bevételi forrása az önkormányzatoknak. Könnyű azonban úgy csinálni, hogy az önkormányzat kasszája helyett a saját pénztárcába kerüljön a pénz.

Szólj hozzá!

Címkék: Politika Gazdaság Önkormányzatok

Oktatás - Az első 10-15 helyen Magyarország

2016.11.29. 14:03 :: Dörnyei József

Divat leszólni az oktatást Magyarországon. Valószínűleg ennek is politikai okai vannak. Érdemes azonban néha megnézni a számokat is.

A legújabb mérési eredmények szerint Magyarország valahol 10-15. helyen van a világranglistán. A mellékelt mérési eredmény a matematikát és a "tudomány"-t méri. Csak az igazi országokat számolom bele, mert pl. a US kétszer is szerepel a listán. Magyarország nagyjából pontosan a US környékén van. A 4. általánosba járók valamivel gyengébben szerepelnek, mint a US társaik, de a 8. osztályosok már valamivel jobban. A US valamivel jobb matematikából, míg Magyarország valamivel jobb "tudomány"-ból.

8 komment

Energia - Paks II finanszírozása

2016.11.25. 15:52 :: Dörnyei József

Lázár János bejelentette, hogy felülvizsgálják Paks II finanszírozását. A bejelentést már vártam, igazából javasolni akartam a kormánynak, csak elfeledkeztem róla. :-)

Paks II szerződött ára €12 Mrd. Ebből €10Mrd-t az Orosz fél finanszíroz. Paks II átadásáig (2023) csak kamatfizetés történik 4%-os kamaton. Ezután 4,5-5%-os kamatszinttel elkezdődik a hitel törlesztése.

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Energia

Politika - A FIDESZ - Jobbik kakaskodás eredménye

2016.11.24. 10:45 :: Dörnyei József

A FIDESZ és a Jobbik komoly harcot vív egymással. Valamikor ősszel kedződött az offenzíva FIDESZ oldalról. Előtte sem volt rózsás a viszony, de nyílt háború nem folyt.

A kakaskodás kiéleződése a letelepedési vízumhoz köthető. A probléma a letelepedési vízummal az, hogy ez egy nagyon korrupció gyanús konstrukció. Valószínűleg párt finanszírozásra és egyéb "kiadások"-ra hozta létre a törvényhozó. Emiatt a FIDESZ foggal-körömmel ragaszkodik hozzá.

Szólj hozzá!

Címkék: Jobbik Politika FIDESZ

Világpolitika - A US és Szaud-Arábia látta el fegyverekkel az IS-t.

2016.11.22. 10:06 :: Dörnyei József

Ahogy az IS visszaszorul és területeket veszít, kiderülnek dolgok. Az IS nem volt képes fegyvereket és lőszereket gyártani, csak robbanóanyagokat és akanavető gránátokat. Fegyverekkel és lőszerrel a US és Szaud-Arábia látta el őket.

Már évek óta teljesen nyilvánvaló, hogy az IS-t a US teremtette és tartotta életben. Arról B.H. Obama-t kell megkérdezni, hogy mi volt a célja vele. Mindenesetre "kemény" bizonyíték egészen eddig nem létezett arról, hogy tényleg a US a puppet master.

3 komment

Címkék: Világpolitika

Világpolitika - D. Trump a US elnöke 2017-től

2016.11.09. 11:06 :: Dörnyei József

Szándékosan nem írtam cikket a US elnökválasztásról, babonából. Legutóbb nem tudtam elképzelni, hogy B.H. Obama még egyszer újra lesz választva egy minden szempontból jobb jelölttel szemben, de újraválasztották. Ezért inkább nem írtam semmit, nehogy a szellemek H. Clintont válasszák elnöknek.

D. Trump nem a legjobb US elnökjelölt szvsz. De minden relatív, H. Clinton egy nagyságrenddel rosszabb lett volna. A lapokat azonban leosztották, az elnökjelöltekre a kutya nem emlékszik, én sem tudom már a nevét annak a mókusnak, aki B.H. Obama ellen indult 2012 év végén.

Mire lehet számítani a közeljövőben?

16 komment

Címkék: Világ US Világgazdaság Világpolitika

Világgazdaság - Tényleg elfogyhat az édesvíz a jövőben?

2016.11.04. 12:14 :: Dörnyei József

Legalább 10 éve beszélgetnek arról különböző területek szakértői, hogy elfogy majd az édesvíz és hatalmas ára lesz a jövőben. Nézzük meg, hogy mi ebben az igazság.

Vannak olyan országok, ahol tényleg hatalmas probléma per pillanat a csökkenő édesvíz mennyiség. Ezek közül a legfontosabb India, ahol sikerült több igen nagy területen kimeríteni a talajvíz készleteket és egyre mélyebbről kell felpumpálni a talajvizet. Ez egyre több pénzbe kerül és egyre kevesebben tudják megfizetni. Sok helyen már csak az állam tud vizet biztosítani a lakosságnak és csak annyit, amennyi minimum szükséges. Ebben a fürdés sincsen benne, a mezőgazdaságnak pedig nem jut víz egyáltalán.

2 komment

Címkék: Technológia Világgazdaság

Technológia - Tipp elemes gyerekjátékok javításához

2016.11.02. 12:16 :: Dörnyei József

Kicsit off-topic. Ha nem működik egy elemes gyerekjáték, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy végleg megadta magát. Természetesen ha kettő vagy több darabban van, akkor ez a trükk nem fog működni, de ha ránézésre ép, akkor érdemes kipróbálni, nekem sokszor bejött.

A gyerekjátékok nagy igénybevételnek vannak kitéve. Nyomás, ütés, leejtés, dobás, vízbe ejtés, homok, por, stb. - ez mind megtörténhetett velük.

Szólj hozzá!

Címkék: Technológia

Költségvetés - Mit változtassunk 2017-ben?

2016.10.24. 16:09 :: Dörnyei József

2016 egy ritka jó év volt a gazdaságban. Ami működik, azt ne javítgasd - mondja az ősöreg mérnök mondás. Persze 2016-ban is van egy olyan dolog, ami nem tökéletes. Ez a munkaerő nyugatra vándorlása. Ha ez nem lenne, akkor azt mondanám, hogy semmit sem szabad változtatni a költségvetésen.

Mindenesetre a munkaerő elvándorlás létezik. A pontos számok számomra elérhetetlenek és a környezetemből senki sem ment ki külföldre, hanem pont a fordítottja történt, több ismerősöm hazajött.

8 komment

Címkék: Költségvetés

Itthon - Egy kistelepülés polgármesterének véleménye

2016.10.18. 15:02 :: Dörnyei József

Elbeszélgettem egy kistelepülés polgármesterével az utóbbi évek fejleményeiről. Pár érdekesség is van benne, amire én nem nagyon számítottam. A település nevét nem írhatom le.

A település Dél-Dunántúlon van. Relatíve szerencsés helyzetben, mert a környéken van munkahely. Nem elegendő munkahely mindenkinek, de a többség dolgozik. A településen magas a cigányok / lumpenszocialisták aránya, ami régebben problémákat okozott. A problémák mostanában elmúltak.

9 komment

Címkék: Itthon

Politika - Megszűnik a Népszabadság - csendben

2016.10.17. 16:06 :: Dörnyei József

A tulajdonos megszünteti a Népszabadság nevű egyik utolsó kommunista bástyát. A nemzetközi sajtó és az EU minden próbálkozása ellenére senkit sem érdekelt az ügy.

Ritkán kerül fel Magyarország a címlapokra az EU vezető újságainál. Egyik ilyen alkalom volt a migránskvóta elleni népszavazás, majd, meglepetésre a Népszabadság megszüntetése is "kiemelt" hír lett. Még a mai napon ott virít a BBC nemzetközi címlapján. A kvóta népszavazás kb. 2 napot volt fent...

3 komment

Címkék: Politika

MNB - Megérkezett a felminősítés - hatások

2016.10.05. 15:08 :: Dörnyei József

Legutolsó cikkemben leírtam, hogy állóvíz várható egészen addig, amíg megérkeznek a felminősítések. Az állóvíz bejött, a megjósolt hatások pedig elkezdődtek.

Az MNB már az első felminősítés előtt elkezdett lépéseket tenni és kiszorította a pénzeszközök jó részét az MNB-ből, elsősorban az állampapírok felé. Ezt már több lépcsőben régebben is megtette. A nettó eredménye a lépésnek legalábbis számomra nem teljesen világos, a bankokon kívül nem látom, hogy ez min változtatott a gazdaságban. Per pillanat az MNB olcsóbban kapna pénzt a bankrendszerből, mint amennyiért az állampapírt el lehet adni, ezért ez a lépés, legalábbis szerintem inkább pénzbe kerül, mint pénzt hoz.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Gazdaság

Migráns Háború - A kvótareferendum

2016.10.03. 14:57 :: Dörnyei József

A kvótareferendum tanulságos volt minden félnek. Az eredmény egyrészt jogilag érvénytelen, másrészt elsöprő erejű lett (98,3%-os "NEM" arány). Minden EU tagország és az EU vezetése is figyelemmel kísérte az eseményeket és a kvótareferendum meghatározó irányokat szabott a politikában.

A FIDESZ számára a tanulság az, hogy a népszavazásnál legközelebb jóval többet kell arra koncentrálni, hogy elmenjenek szavazni az emberek és kevesebbet arra, hogy merre szavazzanak. A népszavazás ugyanis érvénytelen, ha kevesen mennek el szavazni. A részvételi arányt sok minden, pl. az időjárás jelentősen befolyásolja. A múlt heti gyönyörű időjárás, majd a vasárnapi hirtelen lehülés sokak szavazási hajlandóságát rontotta el. Ma már könnyű okosnak lenni, de legközelebb egy "fontos" népszavazást érdemes még későbbre tenni. A nem fontosakat lehet nyárra időzíteni, mint a BrExit-et. :-)

19 komment

Címkék: Migráns Háború

Gazdaság - Felveszik már a lumpenszocialistákat is

2016.09.21. 17:40 :: Dörnyei József

Az alkalmazottak száma rendszerváltás utáni csúcsra (4 343 K) emelkedett, a munkanélküliek száma pedig a legalacsonyabb szintre (283 K). Emiatt egyre nagyobb gond az üres pozíciók betöltése.

Az alacsony bérszínvonallal dolgozó iparcégek - jellemzően összeszerelő üzemek - arra kényszerülnek, hogy megpróbálják az évek óta lumpenszocialista polgárok alkalmazását. Eddig erre nem nagyon került sor, mert tudtak felvenni jobb munkaerőt.

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben azonban nem tudnak felvenni senki mást, ezért kénytelenek ezeket az embereket alkalmazni.

3 komment

Címkék: Gazdaság Munkahely

US - Valami katasztrófális történik - nem tudni, hogy mi

2016.09.21. 11:40 :: Dörnyei József

A US az utóbbi 1 hétben 4 légicsapást hajtott végre az IS védelmében. Ebből 3 bizonyítottan US légicsapás, 1-et pedig megpróbálnak az Orosz v. Szíriai légierőre vagy bárki másra hárítani.

Az első Afganisztánban történt, ahol 8 rendőrt sikerült lebombázni.

A második kb. 200 Szíriai kormánykatonát gyilkolt meg és lehetővé tette, hogy az IS elfoglaljon egy stratégiai fontosságú pozíciót. Itt nyilvánvaló koordináció történt az IS és a US légierő között, mert a légitámadás szinkronizálva volt a szárazföldi támadással. Ennek a "véletlen" esélye nulla.

A harmadik egy UN segélykonvoj lebombázása volt. Itt az áldozatok száma 12, valamint a segélykonvoj rakománya és járműveinek többsége megsemmisült. Ezt a támadást először az Oroszokra akarták kenni, majd, miután kiderült, hogy ők nem lehettek, a Szíriai légierőre. A legutóbbi fejlemények szerint ők sem nagyon lehettek, ezért tüzérségi támadás az legutolsó történet. A valóság a többi támadás fényében 90%+ valószínűséggel US légitámadás.

A negyedik 200+ feletti áldozattal járó támadás a civil lakosság ellen.

3 komment

Címkék: Szíria US Világpolitika

Migráns Háború - Kiderült, hogy minden migráns gazdasági bevándorló

2016.09.13. 15:04 :: Dörnyei József

Németországi újságírók kiderítették, hogy a migránsok rendszeresen járnak haza nyaralni, ügyeket intézni és rokonokat látogatni. A Németországban tartózkodó migránsok közül egyre többen. Kb. minden tizedik migráns látogatott haza.

A pontos számokat még csak most vadásszák, mert senki sem tartja számon azt, hogy az illegális bevándorlók hol tartózkodnak és mit csinálnak. A trend azonban az, hogy az, aki megkapta a Német "üldözött" státuszt, az már szabadon közlekedhet az EU-ban és az EU-n kívül is.

Természetesen egy menekültről az ember feltételezné, hogy nem fog visszautazni abba az országba, ahonnan menekül.

Mivel ez tömeges jelenség, ezért ez a tény egy 100%-os bizonyíték arra, hogy a migránsok nem menekültek. Egyik sem az.

11 komment

Címkék: Migránsok Migráns Háború

Gazdaság - Mekkora az "ideális" államadósság?

2016.09.07. 16:54 :: Dörnyei József

Ez egy igen nehezen megválaszolható kérdés. Ezt a cikket már régen meg akartam írni, de eddig soha nem szakítottam rá elegendő időt. Valószínűleg most sem fog sikerülni, ezért az indoklás rész esetleg nem lesz olyan jó, mint szeretném.

A cikket egy érdekes cikk indukálta, lásd itt. (Magyar Idők)

1 komment

Címkék: Politika Gazdaság Nyugdíj

Technológia - Újabb Windows 10 hiba

2016.09.06. 22:26 :: Dörnyei József

Mit tegyünk, ha a csodás Windows 10 rendszerünkön a kurzor 10 perc munka után folyamatosan kis kék karikát villogtat és a rendszer teljesítmény a töredékére csökken?

Az első anyázások után ne keseredjünk el és ne is adjuk fel, mert magától soha az életben nem múlik el.

Szólj hozzá!

Címkék: Microsoft Technológia

EU - Visszarendeződés előtt áll a belső migráció

2016.09.06. 13:12 :: Dörnyei József

A nagy külső migráció, a BrExit és az elviselhetetlen mértékű belső migráció miatt nagyon megerősödtek a migráció ellenes tendenciák az EU-ban.

Németországban az AfD nevű migráció ellenes párt kapott jelentős számú szavazatot - 20,8%-ot a legutolsó állami szintű választáson. Angliában - ahol nincsenek illegális migránsok - a belső migránsok ellen követnek el közvetlen támadásokat. A támadásoknak már halálos áldozata is van.

Ez a cikk a belső migrációról szól, ezért nem foglalkozik a külső migrációval.

5 komment

Címkék: EU Világgazdaság Világpolitika

Technológia - A "Sync" kérdés

2016.09.02. 14:27 :: Dörnyei József

Az utóbbi időben sokan kérdezték tőlem, hogy mi van a "Sync"-el. Ez a probléma azonnal előjön, ahogy valaki új PC-t akar vásárolni vagy régit felújítani. A neten sok a mendemonda, persze a tényeket is meg lehet találni, ha valaki meg tudja különböztetni a kettőt.

A "Sync" probléma a grafikus kártyák és a monitorok összekapcsolásánál jelentkezik.

A monitor a "Sync" előtt egy adott frekvencián frissítette a képernyőt. Teljesen függetlenül attól, hogy a grafikus kártya készen volt-e a következő képpel vagy nem. Ez "Page tear" hibát okozott, a kép egyes részei már "új" volt, egyes részei pedig "régi".

Szólj hozzá!

Címkék: Technológia

Technológia - Megoldás az Android telefon - nincs hálózat hibára

2016.09.01. 14:46 :: Dörnyei József

Vásároltam pár hónapja egy Samsung Galaxy S7 Edge telefont. A telefon egy iPhone 5-t váltott, amivel nem volt más gond, mint a kora. Az aksi a végét járta, a képernyő kezdett a bal felső saroktól sárgulni.

Az új telefon első ránézésre jónak tűnt. Kipróbálni előtte nem tudtam, ezért nem tudtam, hogy az "Edge" része is észleli az érintéseket, ezért egy kézzel nem nagyon lehet használni. Némi gyakorlással fel lehet venni autóban, de kb. ennyi. Tárcsázni már nem lehet vele. Ez egy szomorú adottság, aki ilyet akar venni, az jobb, ha tud róla. Ez egy kétkezes teló.

3 komment

Címkék: Apple Samsung Technológia

Gazdaság - Megoldás a járulék csökkentés a munkaerő hiányra?

2016.08.17. 11:36 :: Dörnyei József

A gazdaságban érezhető egyes területeken a munkaerő hiány. A munkaerő hiány oka elsősorban a kimenekülés és csak másodsorban a gazdasági növekedés.

A kimenekülés során valahol 1M alatti dolgozó hagyta el az országot. Pontos számok nincsenek, legalábbis nekem nem állnak rendelkezésre. A kimenekülésről egy egész cikk sorozatot írtam, akit érdekel elolvashatja.

11 komment

Címkék: Gazdaság Kimenekülés Adórendszer

Gazdaság - Zavar az étel/ital automaták bekötésénél

2016.08.08. 11:41 :: Dörnyei József

Jó ideje tervezi a NAV, hogy bekösse az étel/ital automatákat a NAV rendszerekbe, hasonlóan a kasszákhoz. Pár hete megjelent az erről szóló törvény tervezet és nem sikerült túl fényesre. A problémát a magas havi költségek jelentik.

Magyarországon 34K automata üzemel. Az árbevételükre elég vad becslések vannak. Mivel eddig elég nagy volt a "fekete" árbevétel, ezért nincsen rá pontos statisztika. Saját bevallás alapján 20 Mrd az éves árbevétel, függetlenebb becslés szerint 50 Mrd.

7 komment

Világ - A BLM hivatalosan terror szervezet

2016.08.05. 10:59 :: Dörnyei József

Oroszország terror szervezetnek nyilvánította a BLM (Black Lives Matter) nevű szervezetet. Ez a hír nem kapott nagy figyelmet az erősen liberális oldalon álló mainstream médiában. Én is csak azért szúrtam ki, mert elkezdtem nyomozni, hátha Kína vagy Oroszország áll a BLM mögött.

A BLM jelenleg a legnagyobb veszély a US-re. Nagyon sokkal veszélyesebb, mint Észak-Korea, Kína vagy éppen az IS.

4 komment

Címkék: Oroszország Világ US Világpolitika

Technológia - Drasztikus átalakulás előtt áll a TV ipar

2016.08.03. 17:21 :: Dörnyei József

A "hagyományos" TV a rádió, újságok vagy mozi útjára lép és marginális szereplő lesz a szórakoztató iparban. A jelenség a US-ben kezdődött, most már Magyarországon is jól látható és mérhető is. Belátható időn belül nem fog teljesen eltűnni, de az eddig megszokott domináns szerepe a múltté lesz.

A nyomtatott sajtót kiszorította az internetes sajtó. A mozit és a rádiót kiszorította a TV.

A TV-t pedig kiszorítják a számítógépek, tábla gépek, számítógépet tartalmazó settop dobozok és a beépített számítógéppel rendelkező TV-k.

2 komment

Címkék: Technológia