Facebook link

Tudomány - A gravitáció sebessége

2018.03.19. 15:15 :: Dörnyei József

Az elmúlt évtizedekben az a nézet terjedt el, hogy a fizika területén már mindent sikerült kikutatni és már semmi új nincsen a nap alatt. A gravitáció sebességét azonban csak tavaly sikerült nagy pontossággal megmérni.

Régen, Einstein relativítás elmélete előtt úgy vélték a fizikusok, hogy a fény és a gravitáció is végtelen sebességgel utazik. Einstein óta köztudott, hogy a fénynek van egy sebessége, ami igen gyors, de nem végtelen, az azonban nem köztudott, hogy a gravitációnak is van egy sebessége, ami pont a fény sebessége.

A fény sebességét elég könnyen meg lehet mérni, bárki összerakhat magának egy szerkezetet, amivel megmérheti, ha nem hiszi el, hogy tényleg véges a sebessége. A legegyszerűbb szerkezet egy forgó dob, amiben egy picit ferdén álló tükör elmozdul, miközben a fény egy nagy távolságot tesz meg oda-vissza. Minél gyorsabban forog a dob, annál távolabb csúszik a visszavert fény. Lásd wiki cikk.

A gravitáció sebességét már sokkal nehezebb megmérni. Az első mérés 2002-ben, tehát néhány éve történt. 2017-ben sikerült meggyőző pontossággal megmérni először.

A pontos méréshez egy olyan gravitációs hullám kellett, amit kísért egy gamma kitörés (GRB). A jelenleg mérhető gravitációs hullámok óriási tömegű objektumok egyesülésekor kelettkeznek, amik általában feketelyukak v. egy fekete lyuk és egy neutron csillag. Ilyenkor csak gravitációs hullám kelettkezik, nincsen gamma kitörés, tehát nincs mit mérni.

GW170817 volt az első, ahol kettő neutron csillag egyesült és sikerült megtalálni a gamma kitörést is. Az egyesülés 100 másodpercig tartott, a GRB pedig 1,7 másodpercig. A kettő egyszerre ért a földre. Az esemény 130 millió fényévre történt, tehát 130 millió év alatt csak maximum pár másodperc eltérés volt a fény és a gravitációs hullám között. Ez meggyőző bizonyíték arra, hogy egyforma a sebességük. A tudósok természetesen kiszámolták, hogy mekkora hibahatárral egyforma a sebességük, de az eredmény most már elég jó.

Indirekt bizonyíték már régen volt. Einstein relativítás elmélete rögtön megbukott volna, ha csak a fénynek lenne limitált sebessége, a gravitációnak pedig végtelen. A csillagászatban már a naprendszeren belül olyan óriási távolságok vannak, hogy könnyen mérhető lenne az eltérés. A gravitáció limilát sebessége azonban sok kalkulációban kiüti a fény limitált sebességét - kettő hatása nulla.

komment

Címkék: Tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr2513752558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása