Off - Excel Dátum (Date) műveletek

2018.02.06. 14:09 :: Dörnyei József

Ma megint sikerült bosszankodnom egy kicsit az excel-el. De kitaláltam a net segítségével. Szóval a feladat - rendezni adatokat dátum szerint. Egyszerű... - ha nem excel-t használsz. :-)

Megoldás:

Az excel csak dátum v. időadatokat tud használni, a kettőt együtt nem. Ha a kettő együtt van, akkor első lépésként szét kell választani, amire jó a LEFT és RIGHT függvény.

De ekkor az okos excel nem veszi még észre, hogy dátum mezőről van szó, még akkor sem, ha megformázod dátum mezőre.

Konvertálni kell. Ehhez select adatok, majd DATA->Text to columns. Itt feljön egy menű. Delimited -> Next -> mind üres -> Finish.

Itt Date és formátum választó -> Finish

A excel nem küld visszajelzést, hogy sikerült-e vagy nem. Ez igazán kedves, de az excel már csak így működik.

Ellenőrzéshez TYPE(cella) Ha ez '1', akkor szám és akkor jó. Ha '2", akkor szöveg és nem jó.

Az a szép az egészben, hogy ez kb. 5 perc, ha nagyon profi vagy benne. és fél óra, ha a netet kell túrni érte. Ha a dátum nem megfelelő formátumú, akkor attól az excel még sorbarendezi az adatokat, de rosszul (és nem szól érte, ahogy másért sem szokott...) Aminek a következménye súlyos is lehet, pl. nekem a rendszer hallna be, ha nem veszem észre. Bravo MS!

Szólj hozzá!

Címkék: Microsoft Excel

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr2313639496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása