MNB - Euró kell-e és MNB bankszámla mindenkinek

2017.11.06. 09:47 :: Dörnyei József

A portfolio-n megjelent egy meglehetősen jó cikk az euró bevezetésének problémájáról. Az MNB pedig megszellőztette, hogy közvetlen MNB-nél vezetett bankszámlát tervez piacra bocsátani.

A portfolio cikket lásd itt. Szvsz. közgazdaságilag indokolja meg, hogy miért nem szabad Magyarországnak belépnie az Euró övezetbe. A cikk nem vesz figyelembe reálpolitikai tényezőket, amik mind szintén az euró ellen szólnak.

Magyarország számára az euró konverziós zóna önkéntes bevezetése lenne egy jó megoldás, ami az euró összes előnyét hozná - közös pénz - és az összes hátrányát negálná.

Az MNB megszellőztette, hogy közvetlen bankszámla szolgáltatást tervez nyitni a lakosság és cégek felé. Az ötlet jó, de felvet egy csomó problémát. Szerintem azért szellőztették meg a tervet, hogy kapjanak visszajelzést arról, hogy mi a véleménye a piac szereplőinek a dologról.

Az MNB bankszámla előnye az lenne, hogy olcsó lenne. Olcsóbb, mint a kereskedelmi bankok bankszámlái. (Elvileg)

Nagyon sok minden függ attól, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt az MNB. A szellőztetés szerint számlavezetést és átutalást.

A számlavezetés + átutalás a lakosság számára kevés. Még akkor is, ha feltételezzük, hogy a lakosság tart még egy bankszámlát egy kereskedelmi banknál, ahonnak intézi pl. a közüzemi számlák fizetését és ahol a bankkártyája van. Szvsz. a lakosság elenyésző része venné igénybe az MNB bankszámlát ilyen feltételekkel.

Cégeknél más a helyzet, főleg kisebb cégeknél. A kis cégek nem tudnak jó kondíciókat kapni a kereskedelmi bankoktól, ezért komoly bankköltségeik vannak. A cégek számára a bankszámla vezetés és az átutalás a legfontosabb pénzügyi művelet. Minden más másodlagos és tudják máshogy kezelni. Emiatt a cégek számára vonzó lehetőség lesz az MNB bankszámla. A szellőztetés szerint az MNB KP-t és bankszámlát nem fog kezelni, ezért a cégeknek fenn kell majd tartani egy második bankszámlát erre a célra egy kereskedelmi banknál. Kevés olyan cég van, ahol soha nem kell KP v. bankkártya.

Ha az MNB legalább egy bankkártyát is bedobna a csomagba, valamint engedélyezne pl. limitált ATM kp felvételt (200K/nap), akkor nagyon sok cég csak MNB bankszámlát használna.

Ha az MNB bankszámlához csatolnának egy akk számlát, ahol állampapírt lehetne tartani, nagyon sok extra céges és magánszámlát kapnának a megtakarításokkal rendelkező szereplőktől.

Mi lenne a kereskedelmi bankokkal? Csökkenne a forgalmuk - de nem mennének tönkre. Az MNB szinte biztos, hogy soha nem fog pl. hitelezéssel foglalkozni. Hitelkártyát sem fog kibocsátani (csak bankkártyát - talán).

komment

Címkék: MNB EUR

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr513193610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.11.21. 22:11:00

"Ha az MNB legalább egy bankkártyát is bedobna a csomagba, valamint engedélyezne pl. limitált ATM kp felvételt..."
Ez kihagyhatatlan fejleménynek tűnik mutyisztánban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2017.11.22. 09:31:08

@Untermensch4:
A házipénztár szabályok miatt nem lehet elkerülni a KP-t Magyarországon. Ha lazítana a szabályozáson a NAV - amit nem fog - akkor lehetne negatív házipénztár. De nem lehet. Emiatt muszáj a házipénztárban KP-t tartani.

A könyvelőmmel a viták 90%-a a HP kezelése miatt van. A maradék 10% az elszámolható v. nem elszámolható számlák miatt.

Untermensch4 2017.11.22. 17:14:17

@Dörnyei József: Úgy értem hogy az MNB-nek a bankkártyát egy cég fogja gyártani...
süti beállítások módosítása