Tudomány - Túlélési elméletek kozmikus szinten

2017.06.30. 12:58 :: Dörnyei József

Az utóbbi pár évben több a kipusztulási elmélet a szokottnál. Valószínűleg divat oka van a dolognak és már több ismert és okos embertársunk is beállt a sorba. Nézzük meg a túloldalt, vajon túl tudnánk-e élni a várható fejleményeket?

Időben a legközelebb a következő események vannak, amik kipusztulással fenyegetnek minket és be is fognak következni:

- Nagy méretű aszteroida becsapódása a földbe. Ez statisztikailag "gyakran" megtörténik. Szerencsére nagyon könnyen kezelhető. Két feladat van: Időben észrevenni a becsapódó aszteroidát és eltéríteni egy picit, hogy ne csapódjon be. Minnél korábban felfedezzük, annál kisebb erőfeszítés kell hozzá. A mai tudásunk bőven elegendő a feladathoz és az akarattal sem lesz gond, ha egyszer felénk veszi az irányt egy. A közeljövőben gyerekjáték lesz ez a művelet.

- A földet eltalálhatja egy nagyon erős kozmikus sugárzás, ami származhat egy közeli hipernovából v. egy távoli szuper masszív fekete lyukból. Ha ez talál el minket, akkor azt per pillanat nem tudnánk kezelni, csak a romeltakarítás maradna. A jövőben ki kell majd fejleszteni egy bolygót védő erőteret - hasonlót a már létező földi mágneses mezőhöz. de ezt a sugárzást az sem tudja kivédeni, legalábbis a jelenlegi tudásunk szerint nem.

- Kb. 1 milliárd év múlva a nap elkezd melegedni. Emiatt addigra mindenképpen ki kell fejleszteni a technológiát arra, hogy a föld pályáját változtassuk. Távolabb kell kerülnünk a naptól. Szerencsére a folyamat nagyon lassú lesz és szvsz. már ma is rendelkezünk a technológiával, hogy ennyit módosítsunk a föld pályáján.

- Kb. 5-7 milliárd év múlva a nap hidrogén üzemanyaga el fog fogyni és vörös óriássá válik. A bolygó pályáját még messzebbre kell vinni és ez a folyamat gyorsabb is lesz, tehát kevesebb idő lesz rá.

- A nap ezután héliumot fog égetni és amikor ez elfogy egy robbanással ledobja a külső rétegeket, majd egy fehér törpévé alakul át. Jó kérdés, hogy akkor vajon megmenthető-e a föld. Ekkorra el kell készülni egy olyan pajzsnak, ami kibírja ezt a robbanást, majd a földet újra közelebb kell vinni a naphoz. Ráadásul elég gyorsan, ha nem akarják a lakók, hogy kellemetlenül hűvös legyen.

- A nap végülis ki fog teljesen hűlni 10^16 év múlva. Ekkora kell majd egy újat építeni vagy pótolni valahogy.

- Annak az esélye, hogy a naprendszer összeütközik egy másik naprendszerrel nagyon alacsony. Ha mégis megtörténik, akkor 100-szor valószínűbb, hogy csak elrepülnek egymás mellett és valamelyik kilökődik a galaxisból. Erre 10^19 év múlva kerülhet sor statisztikailag. Az elkerülésére én nem látok nagy esélyt. Ha bekövetkezik, költözni kell. Elvileg lehet befolyásolni egy csillag pályáját is és mire erre a veszélyre sor kerül, addigra tudunk majd ilyet építeni - Dyson spere. A probléma az, hogy viszonlag kevés idő áll majd rendelkezésre. Pár ezer év. Valamint nagyon sokat kell változtatni a pályán. Elvileg, ha nagyon-nagyon pontos előrejelzést tudnánk készíteni, akkor még ennek a katasztrófának az elkerülése is lehetséges lesz majd.

- A naprendszer bolygói 10^150 év múlva beleesnek a napba a keringési pálya csökkenése (orbital decay) miatt.

- A naprendszer elvileg egyszer majd beleesik a központi masszív fekete lyukba - Sagitarius A* . Erre vagy sor kerül vagy nem. A Sagitarius A* élettartama 10^150 év, a naprendszer viszont csak 10^200 év múlva fog beleesni, ha ott lesz. Természetesen ha a Sagitarius A* folyamatosan kap utánpótlás anyagot, akkor simán ott lehet még.

Szólj hozzá!

Címkék: Tudomány

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr1412630879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása