Facebook link

MNB - Változások vannak a gazdaságban

2017.06.23. 14:46 :: Dörnyei József

Elég hosszú ideje állóvíz volt a gazdaságban. A növekedés be volt fagyva 3% körüli értékre, a külkereskedelmi többlet folyamatosan nőtt, a költségvetés rendben volt. De semmi sem tart örökké. Majdnem pontosan egy éve elindult az infláció, ez volt az első jele a változásnak. Mára elkezdett csökkenni a külkereskedelmi többlet.

Magyarországon munkaerőhiány van, ami növeli a fizetéseket. A növekvő fizetések egyrészt pörgetik a helyi gazdaságot, inflációt gerjesztenek és mára már az is jól látszik, hogy a külkereskedelmi többlet kezd csökkenni. Az export nem csökkent, sőt, nőtt. de az import gyorsabban nőtt, mint az export.

A gazdaság egy új szakaszba lépett. A keresetek folyamatosan emelkedni fognak, erre jó, ha mindenki felkészül. Az emelkedés mértéke nem lesz drasztikus, lehet majd kezelni. Az új szakasz várhatóan addig tart majd, amíg a kereskedelmi többlet el nem fogy. Lehet rá becsléseket addni, hogy ez vajon mikor következik be, de én nem vállalkozok rá. Középtávon szerintem ebben a fázisban marad a gazdaság. Nem látok semmit, ami másfelé vinné. Kockázatok nyilván vannak.

Amit várok:

GDP növekedés - marad 3% körül.

Infláció - 2% + amit a jegybank még hozzácsap. Az MNB célja még mindig 3%, ami szvsz. hiba. 1%-ra tenném én a célt.

Külkereskedelmi többlet - folyamatosan csökken, de nem többet, mint évi 10-15%, múlt évi bázissal számolva.

komment

Címkék: MNB Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr1712616271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása