Ingatlan - Kinyomja a vevőket Budapestről az ár

2017.05.02. 16:00 :: Dörnyei József

Érden, ahol lakom, megjelentek a vevők az utóbbi kb. 6 hónap során. Budapesten sok vevő számára megfizethetetlen színvonalúra emelkedett az ingatlanok ára, sok vevő pedig arany áron tudta eladni a Budapesti ingatlanát és most a pénzzel vidékre megy.

Suburbiában nem mentek fel az árak jelentősen. Sok ingatlan ára egyáltalán nem emelkedett, hanem még mindig a vevőjét várja. Ezekre az ingatlanokra újra van vevő. A vevők nagy többsége Budapestről költözik ki (néhányan újra).

Suburbiában nagy mennyiségben volt a válság előtt eladó ingatlan, ami nagyon régóta beragadt. Ezeknek az ingatlanok ára nagyon régóta változatlan. Az ingatlanpiac fellendülése az árak egy részét nem lendítette fel, sőt, olyan példám is van, ahol a ház tulajdonosa most látja a lehetőséget, hogy végre megszabaduljon a reménytelen ingatlanától és levitte még jobban az árát.

A helyzet per pillanat az, hogy előbb-utóbb minden készlet elfogy. A nagy mennyiségű válság előtti ingatlan is el fog fogyni és utána suburbiában is áremelkedés várható. Az árak igen alacsonyan vannak, van honnan emelkedni. Településenként változó az, hogy mikorra fogy el a kínálat. Természetesen először a "jobb" környékek ingatlanai fognak elfogyni - ahogy ez lenni szokott. A mi környékünkön alig maradt eladó ingatlan. 1-2 évvel ezelőtt 10-ből 1 házat árultak. Mára ezekben új lakók vannak. Ami maradt, az a "túl drága" kategória (100-200M+) Erre nincsen kereslet, legalábbis egyelőre.

Az ingatlan építés is elindult. Régebben csak rendelésre, de mára már látszik, hogy építenek olyan lakásokat is, amit még nem adtak el. Ez nagy bizalmat jelent.

Budapesten az ingatlan bérleti díjak jelentősen csökkentek YTY. A csökkenés mértéke 10-20% között van valahol. Az ingatlan árak nem csökkentek, de nem is emelkedtek. A csökkenő bérleti díjak kezdik kiárazni a befektetőket a piacról. Per pillanat szvsz. jellemzően nem vásárolnak a befektetők, de ha a bérleti díjak tovább csökkennek, akkor el is fognak adni. Budapesten én stagnálást várok a közeljövőben. Az árak maradnak kb. ott, ahol vannak.

komment

Címkék: Ingatlan

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr7212474513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.05.18. 17:04:42

Ha jól emlékszem 2020-tól az eu-ban csak kb zéró külső energiaigényű lakóépületet lehet építeni. Ez eléggé bele fog zavarni a magyarisztáni piacba.
süti beállítások módosítása