Oktatás - A módosított felsőoktatási törvény

2017.04.05. 16:16 :: Dörnyei József

A kormány gyorsított eljárásban módosította a felsőoktatási törvényt. A törvény módosítása a Magyarországon működő külföldi egyetemeket érinti. A szabályozás szigorúbb lett.

A törvénymódosítás indoka nagyon megalapozott. Magyarország lakosságát igen nagy számú csaló fosztogatja. Sajnos a felsőoktatásban is van bőven csaló egyetem, ami valamilyen szívességet nyújt jó pénzért. Ez lehet egy semmit sem érő, de jól hangzó diploma (egy disznóért vette a piacon...) Lehet egy hallgató bejuttatása is egy olyan Magyar egyetemre, ahova egyébként nem vennék/vették fel.

A törvénymódosítás ezeket a csalókat veszi célba. Ezekért a csaló egyetemekért szerencsére senki sem sír.

A törvénymódosítás.mellékhatása az, hogy a CEU-t is érinti. A probléma nem a törvénnyel van, hanem a CEU-val. A CEU US diplomát (is) ad ki Magyar egyetemként. Ez alapvetően nem elfogadott gyakorlat. Létezik több módszer is arra, hogy egy hallgató külföldi diplomát is szerezzen, de ehhez két hallgatói jogviszony szükséges. A CEU nem folytat oktatást a US-ben.

A CEU a kormány CEU-ra szabott támadásának érzi a törvénymódosítást. Nem vagyok jártas OV köreiben, ezért nem tudom megítélni, hogy valóban ez-e a helyzet. A törvénymódosítást gyorsított eljárásban fogadták el. Ez keveset jelent, mert nagyon sok törvényt így nyomnak át. (Ha nem mindent...) Tehát nem tudható, hogy a CEU céltábla volt-e vagy nem.

Miért van most a nagy felhajtás az ügyben? A CEU fő profilja a civilszervezetek és egyéb szervezetek felkészítése arra, hogy nyomást gyakoroljanak az államra azért, hogy elérjék a céljaikat. A CEU a melegágya a hisztikeltésnek. Teljesen várható volt, hogy minden erejüket lattba vettve fognak tiltakozni, nyávogni, tüntetni, befolyásolni, zsarolni, szövetségeseket nyerni, stb. azért, hogy legyen cirkusz.

A CEU természetesen könnyen meg tud felelni a módosított törvénynek. Kb. zéró erőfeszítéssel. A CEU léte soha nem forgott veszélyben. A cirkuszt azért rendezik, mert ez egy ilyen egyetem, a cirkusz rendezők egyeteme.

komment

Címkék: Oktatás

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr4212403649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.04.07. 10:31:56

444.hu/2017/04/05/a-kommunistaknak-nem-tetszik-a-kritikus-szabad-szellem-a-felsooktatasban

" A CEU US diplomát (is) ad ki Magyar egyetemként. Ez alapvetően nem elfogadott gyakorlat."
Magyarországon működő egyetemként a kiadott magyar diplomái itt ugye érvényesek, elfogadhatóak. A kiadott US diploma meg... ha itt nem érvényes akkor az nekünk/itt nem probléma. Az meg hogy a kiadott US diplomát az usa-ban vagy máshol elfogadják-e megint csak nem a magyar joghatóság alá tartozik.

A gyorsított eljárás egyrészt szólhat a hiszti megelőzéséről. De valószínűbb hogy a felhajtás nagyon jó figyelemelterelésnek (más törvénygyártásra addig sem jut figyelem amíg a hisztin csámcsog mindenki), meg a diplomáciában jót tesz ha államközi szerződések megkötése növeli az adott kormány elfogadottságát. Utóbbi azért lehet lényeges szempont mert ha sikerül jól dörgölőzni trumphoz az az európai kritikákkal szemben jelenthet némi "védelmet" (nem a ceu ügyében hanem az itteni rezsimépítésben). És még azelőtt tanácsos tisztázni hogy viktor trump haverja mielőtt szíria miatt összeveszik (trump) az oroszokkal, nehogy egyoldalú vagy túl domináns legyen az orosz-orientáltság.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2017.04.07. 10:49:45

@Untermensch4:
Aki nem olvas híreket - mármint én. Trump háborút indított Szíria ellen. Ne, ez gáz.

Untermensch4 2017.04.07. 15:51:58

@Dörnyei József: A mi szempontunkból akkor lesz gáz igazán ha a nato-potyautasságunk plusz oroszbarátságunk miatt trump példát akar statuálni. Mert akkor le is arathatjuk a külügy szétzüllesztésének első gyümölcsét...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2017.04.07. 16:30:54

@Untermensch4:
Itt nem mi vagyunk a középpontban. Trump váratlant lépett. Szvsz. erre senki sem számított. Most mindenki van a hatszögletű kínban, hogy mi a f*sz van és mi a f*sz jön.

Robur 2017.04.08. 15:47:11

Jóérzés itt is a nyilvánvaló hazugságokat visszaolvasni. Az USA szövetségi kormányával akar a kormány megállapodást kötni ami lehetetlen mert az a szövetségi államokra tartozik, nyílvánvaló cél a CEU kinyírása. Arról nem is beszélve, hogy amit a kormány hazudik, hogy a törvényesség miatt kellett új törvényt hozni ami önmagában nonszensz, a törvényességhez a törvényeket kell betartani nem újakat hozni.

Untermensch4 2017.04.08. 16:22:35

@Robur: Igen, igazi hungarikum hogy egy még nem hatályos törvényt is meg lehet sérteni.
Főleg hogy ugyanilyen "csaló módon" működő egyetemre küldte orbán és áder is a saját gyerekét.

Untermensch4 2017.04.08. 16:28:11

@Dörnyei József: Nem azt állítom hogy középpontban vagyunk hanem hogy mintegy mellékesen fognak rajtunk taposni. Trump azzal a retorikával tört fel hogy újra naggyá teszi amerikát. Tehát amit meg lehet oldani erőből is, ott nem fog pc-libsi finomkodást alkalmazni. Félig finomkodáshoz meg jó célpont vagyunk, az eu nem eléggé effektív viktorék seggberúgásához de ha a nato-hiányosságok ürügyén trump elvégzi a piszkos munkát...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2017.04.10. 09:35:21

@Untermensch4:
A US támadása Szíria ellen váratlan esemény volt. Most pedig kirúgtak egy emberkét a nemzetbiztonsági tanácsból. Szvsz. kb. senki sem tudja, hogy mi történik most a US vezetésében.
süti beállítások módosítása