Gazdaság - A Magyar építőipar technológiai fejlesztése

2017.04.04. 16:19 :: Dörnyei József

A Magyar építőipar folyamatosan fejlődött régen és most is. A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben a fejlődés sebességét növelnie kell, mert nem lesz elegendő munkaerő.

Az építőipar cégeinek fejlődését jelentősen akadályozta az, hogy nagyon nagy arányban szürke/fekete projektek voltak/vannak.

Az előző nagy ingatlanpiaci felfutásnál 2000 után 2008-ig jellemzően projekt cégek végezték az építőipari tevékenységeket. Ennek az oka a felelősség vállalás alóli kibújás  volt. A projekt cég élettartama a projekt ideje volt. Ahogy elkészült a projekt, a projektcég megszűnt. A vásárlók megkapták az ingatlant úgy, ahogy volt és bármilyen probléma esetén a saját zsebből kellett fizetni a kárt.

A projektcégek természetesen a túloldal felé is csaltak, sok építőipari vállalkozást nem fizettek ki vagy részben fizettek ki.

Összességében a projektcégek a csalás melegágyai voltak, nem csoda, hogy az MSZP-SZDSZ kormányzat semmit sem tett a jelenséggel szemben.

A projektcégek természetesen jelentősen gátolták az építőipar technológiai fejlődését is. Ki ruházna be bármire, ami nem feltétlenül szükséges, amikor a projekt cég, akinek dolgozik vagy fizet vagy nem?

A jelenlegi helyzet nagyon sokkal jobb. 2016 óta az egyszerű bejelentésű lakóépületeknél kötelező felelősségbiztosítás van. Ma már ez minden családi házra igaz (amiben csak 1 lakás van). A kötelező felelősségbiztosítás a fővállalkozó munkáját garantálja. Fizeti a felmerült károkat, beleértve az okozott károkat is, pl. ha a szomszédos ingatlan megsérül.

A "fővállalkozó" jogi meghatározása bármelyik vállalkozás, amivel a megrendelő szerződött. Pl. ha egy családi házat 1 kőműves cég, 1 ács cég, 1 víz, gáz, csatorna, 1 villanyszerelő és 1 burkoló cég épít fel, akkor ott 5 fővállalkozás van. Mindegyiknek van kötelező felelősség biztosítása. Ha kár kelettkezett, akkor a biztosítás fizet. Természetesen a fővállalkozás lehet egyetlen cég is, aki kulcsra készen szállítja a házat. Ilyenkor ennek az egyetlen cégnek a felelősség biztosítása az érvényes.

A teljes építőiparban azonban a mai napig nincsen kötelező felelősség biztosítás. Pl. egyetlen társasháznál sem. Ha valaki társasházi lakást vesz, akkor ugyanazzal a veszéllyel találkozik, mint régen, senki sem fizeti ki a károkat.

Miért jó a felelősség biztosítás az építőipari cégeknek?

A káros projekt cégek azért jöttek létre elsősorban, hogy a megrendelő felé szóló felelősség alól kibújjanak. Ha kötelező felelősség biztosítás lenne, akkor ennek semmi értelme nem lenne.

A kötelező felelősség biztosítás nélkül ha egy cég nagy hibát követ el - ami lehetséges az építőiparban - akkor tönkremegy. Emiatt a cégek sokkal kevésbé hajlandóak nagy pénzeket beruházni. Veszélyes. Ha lenne kötelező felelősség biztosítás, akkor a károkért az fizet és nem a cég. A beruházási hajlandóság jelentősen nőne.

A prokektcégek megszűnése esetén a cégek stabilizálódnának. Nagy múltú építőipari cégek jönnének létre, hatalmas tudást és állóeszközt tudnának felhalmozni.

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Építkezés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr3412400501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása