EU - Megoldás a keletre szánt rossz minőségű élelmiszer problémára

2017.03.16. 12:42 :: Dörnyei József

Igen régóta köztudott tényt fedezett fel újra a Magyar és a Szlovák kormány: A "kelet"-re szánt élelmiszer minősége jelentősen rosszabb a "nyugat"-ra szánt élelmiszer minőségénél. Ez felháborította a most ébredő kettő kormányt, megoldást az EU-tól vár.

Az EU nem tud megoldást szolgáltatni a problémára. Az élelmiszer gyártás és kereskedelem szabályozása elsősorban "nemzeti" hatáskörben van. Szvsz. az Orbán kormány lenne a legjobban felháborodva, ha hirtelen EU-s hatáskörbe kerülne. :-)

A megoldás egy védjegy bevezetése. Teljesen elegendő, ha csak a Visegrádi országok vezetik be.

A védjegy neve "EU wide recipe". A védjegyet meg kellene designolni és reklámozni az állami TV-kben.

A védjegy lényege az, hogy az adott termék a teljes EU-n belül azonos recepttel készült.

A védjegy nem adható akkor, ha a gyártó terméke nincsen forgalomban "nyugat"-on. Ezzel el lehet kerülni, hogy a gyártó kettő különböző terméket gyártson, egyet nyugatra és egyet keletre.

A védjegy visszavonható a gyártó _minden_ termékéről, ha a gyártóről kiderül, hogy "nyugat"-"kelet" recepteket alkalmazott bármelyik termékén.

Az ügy elég nagy visszhangot kapott ahhoz, hogy a védjegy választást eldöntő tényező legyen. Ha egy termékről hiányzik, akkor annak kb. annyi.

Ezzel a piac segítségével lehet a jelenséget megszűntetni. A jól informált piac kinyírja a csalókat. Természetesen ezentúl is lesznek "keleti" termékek, csak mindenki tudja, hogy melyikek azok és durván olcsóbbak lesznek, mint az "EU wide recipe" termékek.

2 komment

Címkék: EU Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr1312342441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.03.17. 20:37:25

Ez az "EU wide recipe" sztem nagyon jó ötlet. Főleg azzal együtt hogy nem országonkénti hanem visegrádi4-es hatáskörben.
süti beállítások módosítása