Nyugdíj - A gyerekek beszámítása

2017.01.25. 10:41 :: Dörnyei József

A kormány tervez valamilyen változtatást az (állami) nyugdíj rendszerben. A változtatás célja az, hogy a szülők gyerekeit valahogyan beleszámolják a nyugdíjba. A cél az, hogy növeljék a gyerekvállalási szándékot a lakosságban.

Az állami nyugdíjrendszer a dolgozók befizetéséből fizeti a nyugdíjat a nyugdíjasoknak. Ha nincsenek dolgozók, akkor nincsen miből fizetni a nyugdíjat.

Egyénre lebontva, ha valaki nem nevelt fel dolgozó gyerekeket, akkor az ő nyugdíjának nincsen forrása. Tehát az ő nyugdíját annak a gyereke fizeti ki, aki felnevelt egy dolgozó gyereket. Ez akkor is így van, ha az adott polgár valóban befizetette a harácsot, amiből eltartották az akkori nyugdíjasokat.

A gyerekek felnevelése nagyon komoly anyagi kiadással is jár, ezért az, aki vállal gyerekeket, jelentősen rosszabb életszínvonalon él, mint az, aki nem vállal.

Van olyan polgár is, aki önhibáján kívül nem képes gyereket felnevelni. Ez azonban nem változtatja meg azt a tényt, hogy az ő nyugdíjának nincsen fedezete.

A sok ötletelés közül olyat kell választania a döntéshozónak, ami minél közvetlenebbűl fizeti az állami nyugdíjat a nyugdíjasnak. Több ötletelés is van, ami nem elégíti ki ezt a feltételt.

A megoldás az, hogy a gyerek harácsbefizetéséből a nyugdíjas szülő megkap egy összeget. Ezt én nem százalékosan, hanem összegszerűen nevezném meg. Több javaslat is van, szvsz. a jelenlegi átlagnyugdíj ismeretében én szülőnként havi 20K-ban maximálnám az összeget. Tehát az első 2x20K befizetés a szülőket illeti. Ha az egyik szülő már meghalt, akkor a másik kapja meg az összeget. Ha egy gyerek nem fizet be ekkora harácsot, mert pl. minimálbéres, akkor természetesen a szülő is kevesebbet kap.

Ha egy házaspár felnevel 3 jól kereső gyereket, akkor már havi 120K extra nyugdíjat kap, ami nem egy rossz extra.

Ha egy gyerek korábban kezd el dolgozni, mint ahogy a szülő nyugdíjba megy, a szülő nyugdíjalapjához írnám hozzá ezt az összeget, mintha ennyivel többet fizetett volna be. Ilyenkor a szülő alapnyugdíja lesz magasabb.

Ezzel a módszerrel arra motiváljuk a polgárokat, hogy dolgozó és jól kereső gyerekeket neveljenek és ez a cél.

komment

Címkék: Nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr2012152421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2017.04.14. 08:40:14

Ez azért is jó ötlet, mert tízezer éveken keresztül így volt. Persze bürokráciamentesen, azaz: minden gyerek segített a szüleinek idős korára.
süti beállítások módosítása