Energia - Paks II finanszírozása

2016.11.25. 15:52 :: Dörnyei József

Lázár János bejelentette, hogy felülvizsgálják Paks II finanszírozását. A bejelentést már vártam, igazából javasolni akartam a kormánynak, csak elfeledkeztem róla. :-)

Paks II szerződött ára €12 Mrd. Ebből €10Mrd-t az Orosz fél finanszíroz. Paks II átadásáig (2023) csak kamatfizetés történik 4%-os kamaton. Ezután 4,5-5%-os kamatszinttel elkezdődik a hitel törlesztése.

A kormány azt vizsgálja, hogy tudna-e kedvezőbb feltételekkel hitelt felvenni. A válasz igen. Ma nagyjából 2%-os szinten tudna euró hitelt felvenni a kormány mennyiségben hasonló időtartamra (de ez nem fedné le a teljes időtartamot, mint az Orosz hitel.) Ennek ellenére 99,9%-os biztonsággal olcsóbb lenne a teljes futamidő alatt. Méghozzá jelentősen.

2014-ben számoltam egy áramköltséget különböző hitelkamatokra. Nézd meg a 2%-os sort.

Amit én javasolnék a kormánynak az az, hogy bocsássanak ki Paks II flexibilis lakossági állampapírt az akk.hu -n.

A következő paraméterekkel:

Ne sorszáma legyen, hanem kerete. Tehát folyamatosan lehessen vásárolni egészen addig, amíg el nem fogy a keret.

Névértéke 100K és 1M.

Kamat: 2% + infláció ma (1%-al a prémium államkötvény alatt), de ez nem fizet kamatadót. Erre külön felmentés kell erre az állampapírra. A kamatprémium évente egyszer változhat, mondjuk az év elején.

Évente automatikusan fizet kamatot a vevő akk.hu számlájára.

Évente egyszer, a fordulónapon lehetőség van eladni, amit 2 hónappal korábban be kell jelenteni.

Egyébként a futamideje 40 év.

Szvsz. ez egy népszerű állampapír lenne és fedezné Paks teljes finanszírozását. Nem kellene aggódni miatta, mert a lakosság kezében lenne. Nem kellene aggódni az euró tartozás miatt sem.

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr1611998002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása