Politika - A FIDESZ - Jobbik kakaskodás eredménye

2016.11.24. 10:45 :: Dörnyei József

A FIDESZ és a Jobbik komoly harcot vív egymással. Valamikor ősszel kedződött az offenzíva FIDESZ oldalról. Előtte sem volt rózsás a viszony, de nyílt háború nem folyt.

A kakaskodás kiéleződése a letelepedési vízumhoz köthető. A probléma a letelepedési vízummal az, hogy ez egy nagyon korrupció gyanús konstrukció. Valószínűleg párt finanszírozásra és egyéb "kiadások"-ra hozta létre a törvényhozó. Emiatt a FIDESZ foggal-körömmel ragaszkodik hozzá.

A Jobbiknak azért nem tetszik a letelepedési vízum, mert ők nem szeretnének idegent látni az országban, A Jobbik nem részesül a koncból, ezért ők nem ragaszkodnak foggal-körömmel a letelepedési vízumhoz, sőt, ha nem lenne, akkor a FIDESZ-nek kevesebb pénze lenne pártfinanszírozásra és egyéb kiadások rendezésére. Ami gyengítené a FIDESZ-t.

A FIDESZ ragaszkodásának mértéke akkora, hogy képesek voltak bebukni az alkotmánymódosítást érte.

Nyilván voltak egyeztetések a két párt között és a FIDESZ nyilván nem engedett az álláspontjából. Arra számítottak, hogy a Jobbik, félve a népszerűség vesztéstől, majd beadja a derekát.

A népszerűség vesztés valóban bekövetkezett, de szinte mérhetetlen mértékben. Amit a FIDESZ nem vett figyelembe az az, hogy a FIDESZ a Jobbik szavazótáborában nagyon nem szimpatikus. A FIDESZ onnan nem fog tudni elhozni szavazókat mennyiségben és más parlamenti párt sem.

A FIDESZ levonta a következtetéseket és leállítja a letelepedési vízumok kiadását. Ennek az ára az lesz, hogy a Jobbik megszavazza az alkotmánymódosítást.

Egyelőre még dúl a kakaskodás a két párt között, de szvsz. nemsokára rá fog jönni a FIDESZ, hogy vaktölténnyel lövöldözik. A Jobbik szavazóit nem tudja átállítani a FIDESZ mögé. Ha van is egy pici sikere, mint most, az pár hónap alatt visszarendeződik, ezeket a szavazókat nem tudja megtartani.

Az egész kakaskodás haszonélvezője a liberális baloldal. Amit sikerült a két pártnak elérnie az, az, hogy sok eddig "alvó" liberális - baloldali szavazó aktivizálódott és újra szavazóképes lett. Ez pedig nem egy jó hír egyik kakaskodó pártnak sem.

Amit ajánlani tudok, az az, hogy kardcsörtetés helyett az együttműködésre kellene koncentrálni és a megbeszélésekre. Olyan megbeszélésekre, ahol mindkét fél hajlandó kompromisszumokra.

Pl. az alkotmánymódosításnál lehetett volna egy olyan kompromisszumot kötni, hogy a Jobbik megszavazza, ha a FIDESZ 2017-től kivezeti a letepedési vízumot. Ezt hívják kompromisszumnak. Amit mindkettő párt jó szívvel aláírhat.

Szólj hozzá!

Címkék: Jobbik Politika FIDESZ

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr5911994828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása