Költségvetés - Mit változtassunk 2017-ben?

2016.10.24. 16:09 :: Dörnyei József

2016 egy ritka jó év volt a gazdaságban. Ami működik, azt ne javítgasd - mondja az ősöreg mérnök mondás. Persze 2016-ban is van egy olyan dolog, ami nem tökéletes. Ez a munkaerő nyugatra vándorlása. Ha ez nem lenne, akkor azt mondanám, hogy semmit sem szabad változtatni a költségvetésen.

Mindenesetre a munkaerő elvándorlás létezik. A pontos számok számomra elérhetetlenek és a környezetemből senki sem ment ki külföldre, hanem pont a fordítottja történt, több ismerősöm hazajött.

Két fontos tényező befolyásolja a munkaerő kivándorlását és a kivándorolt munkaerő visszatérését. Több tényező is van, de a többi elhanyagolható.

A legfontosabb tényező az, hogy legyen munkahely.

Egy kivándorolt dolgozó csak akkor jön haza, ha van számára munkahely. Ez a tényező szerencsére már most teljesített. Dolgozóként könnyű elhelyezkedni Magyarországon. A hazaköltöző dolgozók számára még könnyebb, mert ők oda költöznek haza, ahova akarnak, tehát bárhova, ahol találnak jól fizető munkát.

A második tényező a nettó fizetés.

A nettó fizetést a kormány több módon tudja emelni:

- Minimálbér emelés - Ez a minimálbéresek és az alacsony fizetésű dolgozók fizetését közvetlenül emeli, a magasabb fizetésű dolgozók fizetését pedig közvetetten, kb. 6 hónapos késleltetéssel. Vannak olyan pletykák, hogy a kormány valahol 10% minimálbér emelést tervez. Ez kb. egy jó szám. Nem teszi tönkre a gazdaság szereplőit és egy komoly összeg a dolgozóknak.

- Állami alkalmazottak közvetlen fizetésemelése. A kormány annyi fizetés emelést adhat, amennyit szeretne. Az állami alkalmazottak fizetés emelése enyhén emeli a teljes fizetés szintet, mert a piacon keresztül befolyásolja a versenyszféra fizetéseit is.

- Nettó fizetésre rakódó adók csökkentése. A nettó fizetésekre kb. majdnem pontosan 50%-os adóteher rakódik. Ha ezt csökkenti a kormány, a nettó fizetések nőnek.

Az én javaslataim:

Elsősorban, mit nem javaslok: Nem csökkenteném az ÁFA-t. Pedig nagyon utálom a 27%-ot, mert kegyetlen vele számolni. Mennyivel jobb lenne a 25% vagy 20%. Ennek ellenére az ÁFA beszedésének a hatékonysága nagyon sokat nőtt az utóbbi években és ha kell valami adót fizetni, akkor az legyen inkább az ÁFA, mint valami más. Ha 25%-ra csökkentenénk, akkor az 247 Mrd-ba kerülne és szvsz. semmit sem javítana az ÁFA beszedés hatékonyságán.

Megszűntetném a felső határ nélküli nyugdíjjárulékot. Ez egy elhibázott intézkedés miatt volt, amit most lehetne korrigálni. Ennek az lenne a hatása, hogy most csökkenne a költségvetés bevétele, mert alacsonyabb lenne a nyugdíjbevétel, de később csökkene a kiadás, mert nem lennének "milliós" nyugdíjak. Az állami nyugdíjrendszer nem arra van, hogy "milliós" állami nyugdíjakat fizessenek ki néhány embernek, hanem arra, hogy pl. a legmagasabb nyugdíj 500K/hó legyen és aki ennél többet akar, az vegyen állampapírt. Költsége valahol 50-60 Mrd.

Eltörölnék kettő adónemet: Munkaerőpiaci járulék (1,5%) és Szakképzési hozzájárulás (1,5%) Ez összesen 3% csökkentés. Ennek a költsége valahol 340-370 Mrd. Szerintem belefér. Ha mégsem, akkor a különbséggel a szocialista adót emelném, de ezt a kettő adót eltörölném. Indoklás az, hogy felesleges több címen szedni adót. Egyszerűbb kevesebb címen.

Csökkenteném az árbevétel alapú különadókat. Igazából ezeket inkább eltörölném, de szvsz. nem férne bele a költségvetésbe. Amennyire lehet, csökkenteném. A nem árbevétel alapú különadókat meghagynám. Pl. cukros üdítők adója, stb.

8 komment

Címkék: Költségvetés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr7311826101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.10.25. 19:20:30

nettó fizetés... :)
Egyik ismerősöm az enyémhez nagyon hasonló munkát végez németországban. A lakhatás és élelmen felül az éves megtakarítása több (vásárlóértéken ott) mint az én éves nettó jövedelmem (vásárlóértéken, itt).

Gerilgfx 2016.11.05. 00:46:00

nem csökkentenéd az áfát? hát ilyen adóterhek meg adminisztráció mellett minden vállalkozó/vállalkozás külföldre megy. arra nem lehet gazdaságot alapozni, hogy közmunkások söprögetnek a faluban, a munkások meg az adómentesség ígéretével idecsábított eus gyárakban csicskáznak.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.11.06. 17:47:41

@Gerilgfx:
A cégeket nem érdekli az ÁFA. Egy picit sem. Az ÁFA-t a fogyasztó fizeti és nem a cég.

Gerilgfx 2016.11.06. 21:31:20

@Dörnyei József: mindannyian egyben cégek, és egyben fogyasztók is vagyunk. teljesen mindegy, hogy az egyenlet melyik oldalán fizeted meg.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.11.07. 09:08:41

@Gerilgfx:
Nem mindegy, hogy ki fizeti az adót.
A cégek számára annyira nem számít az ÁFA, hogy a szerződésekben nettó árakkal dolgoznak és odaírják, hogy + ÁFA. Nem is érdekli a cégeket, hogy mennyi az ÁFA. Annyi, amennyi.

Gerilgfx 2016.11.07. 19:52:39

@Dörnyei József: már hogyne érdekelné? ha valamire 27% áfát dobsz, az 27%-al drágábban adható el - közvetve tehát 27%-al KEVESEBB termék adható el, mert az emberek vásárlóereje véges.

másfelől pedig a cégvezető, és az ott dolgozó alkalmazott is ember - a boltban ő is kifizeti az áfát, amikor termékeket vásárol, ezért az ő bére is 27%-al kevesebbet ér, mint amennyit áfa nélkül érne.

innentől kezdve teljesen mindegy, hogy az áfa, az szja, vagy milyen más adónem formájában vonják el az adót, szinte teljesen ugyanolyan hatása van a gazdaságra, nem számít, hogy minek havíják. az adó az adó.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.11.09. 10:46:30

@Gerilgfx:
Én is vállalatvezető vagyok és állítom neked, hogy nem érdekel, hogy mennyi az ÁFA.

A lakosságot érdekli, a cégeket nem. Egy picit sem. A kereskedőket sem. Minden kereskedő ugyanazt az ÁFA-t számolja fel, ezért nincsen se verseny előny, se hátrány.

Adót kell szedni, mert az államnak kell fizetnie pl. a nyugdíjat vagy a kórházakat. Az ÁFA per pillanat egy jó adó. Sokkal jobb, mint pl. az árbevételre rakott adó, lásd HIPA.

Gerilgfx 2016.11.10. 00:40:44

@Dörnyei József: ok, akkor téged nem érdekel, a többi vállalatvezetőt, dolgozót, és lakost pedig érdekli.
süti beállítások módosítása