MNB - Megérkezett a felminősítés - hatások

2016.10.05. 15:08 :: Dörnyei József

Legutolsó cikkemben leírtam, hogy állóvíz várható egészen addig, amíg megérkeznek a felminősítések. Az állóvíz bejött, a megjósolt hatások pedig elkezdődtek.

Az MNB már az első felminősítés előtt elkezdett lépéseket tenni és kiszorította a pénzeszközök jó részét az MNB-ből, elsősorban az állampapírok felé. Ezt már több lépcsőben régebben is megtette. A nettó eredménye a lépésnek legalábbis számomra nem teljesen világos, a bankokon kívül nem látom, hogy ez min változtatott a gazdaságban. Per pillanat az MNB olcsóbban kapna pénzt a bankrendszerből, mint amennyiért az állampapírt el lehet adni, ezért ez a lépés, legalábbis szerintem inkább pénzbe kerül, mint pénzt hoz.

A forinterősödés megindult. Először elég lassan, aminek szerintem az MNB pénznyomtatása volt az oka. Mára az MNB "kinyomtatható" pénzmennyisége elfogyhatott, ezért a forint erősödését semmi sem fékezi. Persze az MNB nyomtat ma is forintot, csak nem többet, mint amennyit szokott.

Jó kérdés, hogy mi lesz akkor, ha a forint tovább erősödik. 300-as szint környékén szerintem az MNB le fog ülni és gondolkodni kezd. Időben nincsen messze ez a szint.

Egy ideig lehet pénznyomtatással kezelni a problémát és szerintem egy ideig ezt is fogják tenni. Ha már nem lehet, akkor lépni kell, de nem tudom megjósolni, hogy mi lesz ez a lépés.

A forint erősödés és a magdefláció együtt erősíteni fogja a deflációt. Lásd legutolsó cikk.

Az MNB most, 1990 óta először kénytelen kezelni egy olyan válságot, amit a túl jó teljesítmény hozott létre. Remélem, menni fog. Ebben nincsen tapasztalat Magyarországon és a környéken sincsen. :-)

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr8711772025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása