Migráns Háború - A kvótareferendum

2016.10.03. 14:57 :: Dörnyei József

A kvótareferendum tanulságos volt minden félnek. Az eredmény egyrészt jogilag érvénytelen, másrészt elsöprő erejű lett (98,3%-os "NEM" arány). Minden EU tagország és az EU vezetése is figyelemmel kísérte az eseményeket és a kvótareferendum meghatározó irányokat szabott a politikában.

A FIDESZ számára a tanulság az, hogy a népszavazásnál legközelebb jóval többet kell arra koncentrálni, hogy elmenjenek szavazni az emberek és kevesebbet arra, hogy merre szavazzanak. A népszavazás ugyanis érvénytelen, ha kevesen mennek el szavazni. A részvételi arányt sok minden, pl. az időjárás jelentősen befolyásolja. A múlt heti gyönyörű időjárás, majd a vasárnapi hirtelen lehülés sokak szavazási hajlandóságát rontotta el. Ma már könnyű okosnak lenni, de legközelebb egy "fontos" népszavazást érdemes még későbbre tenni. A nem fontosakat lehet nyárra időzíteni, mint a BrExit-et. :-)

Az ellenzéki pártok távolmaradásra biztatták híveiket. A semlegesebb pártok résztvételre, de érvénytelen szavazattal. Az ellenzéki és semleges pártok stratégiája nem jött be. Annyit sikerült elérniük, hogy a népszavazás jogilag érvénytelen lett, de ennek az lett az ára, hogy elsöprő lett a végeredmény. Már ma sem érdekel senkit sem, hogy milyen arányban mentek el szavazni az emberek, ma mindenki az eredményt nézi. A 98,3% az durva. Gyakorlatilag teljes egységet sugall a kérdésben. Az ellenzék egy hatalmas bakot lőtt a távolmaradással/érvénytelen szavazattal. A durva hiba természetesen nem egy nagy meglepetés. Az ellenzék irányítása és stratégiai döntései nagyon gyengék és most a népszavazás után az eddigi rossz támogatottságuk sokat fog romlani.

Az EU tagországok most jöttek rá, hogy mekkora a valódi ellenállás. Eddig sem voltak persze kétségeik, csak most kaptak egy valós képet arról, hogy mivel állnak szemben. A migráció ellenes tagországok kormányai bátran népszavazások tarthatnak a kérdésben és simán, lehengerlő többséggel nyerni fogják őket. A migrációt támogató országokban pedig az ellenzék kezdeményezhet hasonló népszavazásokat és a kormány nagyon sok támogatást fog veszíteni, ha nem engedi a népszavazásokat vagy kénytelen leállni a migráció támogatásával, ha elveszíti a népszavazásokat.

De erre nem fog sor kerülni, mert az EU vezetése is le fogja vonni a tanulságot. Elvileg erőltethetné a kvótákat, de ha megteszi, azzal kinyírni a meglevő támogatottságát, a migráció párti kormányokat. Tehát kényszerből vagy számításból, de a kvótákat vissza fogják vonni, az EU jelenlegi migrációs politikája halott. Az már egy másik kérdés, hogy mi lesz az új migrációs politika, de a jelenleginek vége.

19 komment

Címkék: Migráns Háború

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr1511763121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.10.03. 15:30:20

@Nűnű00:
A választópolgárok 60%-a nem vagy nem érvényesen szavazott. Ez nem jelent semmit. Se a FIDESZ mellett se ellene. A távolmaradók nem szavaztak az ellenzékre sem. Súlyos hiba, ha valaki azt képzeli, hogy most Gyurcsány 60%-on áll. :-)

Aki szavazott, annak a véleménye számít és most ez 98,3%. Ez lehengerlő többség. És ez az, ami megmarad, amit a wikipedián és a tankönyvekben, valamint az emberek fejében benne lesz.

Robur 2016.10.03. 15:38:43

A népszavazás érvénytelen. Innentől fogva semmit nem számít ki mire szavazott. Orbán durván pofára esett. A 40% érvényes szavazat meg a 2014 Jobbik+Fidesz. Ennyi.

savrola 2016.10.03. 15:55:11

Ha valakinek tapsikolni támad kedve ahhoz, hogy több, mint három millióan szavaztak egy értelmetlen kérdésre (és vertek el közben egy stadionnyi, bocsánat kórháznyi lóvét fölöslegesen), az sürgősen nézesse meg magát elmeorvossal. Elég szomorú, hogy van három millió ember, aki úgy vette ezt a kérdést, hogy az elutasításával megvédi az országot, aki pedig nem szavaz, az pedig migránst akar babusgatni. Ami pozitívum, hogy maradt még az országban 2-3 millió ép elméjű ember, aki nem dől be aljas és ostoba politikai provokációknak...

Robur 2016.10.03. 16:04:11

Emlékszik még valaki az 1990-es népszavazásra? Pedig ott is elsöprő többségben volt az egyik oldal. Persze mivel érvénytelen lett annyit is ért. A mostani is ehhez hasonló.
hu.wikipedia.org/wiki/1990-es_magyarorsz%C3%A1gi_n%C3%A9pszavaz%C3%A1s

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.10.03. 16:12:46

@Robur:
Hát, ez több ponton is hibás megállapítás.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.10.03. 16:14:29

@savrola:
Hacsak le nem mész a déli határra, hogy fegyverrel védjed meg a hazádat, a reális opció ez a népszavazás volt. Aki azért nem ment el szavazni, mert lusta volt, bizony elárulta a hazáját. Aki politikai meggyőződésből nem ment el szavazni, az csak a másik oldalon áll.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.10.03. 16:16:11

@Robur:
Ez a párhuzam sántít. Azt a népszavazást az ellenzék kezdeményezte. Nekik csak az érvényes és nyertes népszavazás a jó.
A kormány által kezdeményezett népszavazásnál az is elegendő, ha többséget kap a támogatott ügy.

Kormányon lenni jó. :-)

savrola 2016.10.03. 16:23:17

@Dörnyei József: Ez meglehetősen korlátolt szemlélet... Egy hülye és hazugságokon alapuló kérdésre való válaszadással vagy nem válaszadással nem lehet megvédeni/elárulni a hazát. Másrészt a szavazáson nemmel szavazók 99,9%-a sem venné a fáradságot, hogy népszavazás híján lemenjen a déli határra megvédeni a hazát, mint ahogy nem is ment 1 évvel ezelőtt... Pedig a lehetősége meg lett volna rá, de inkább csak a tévé meg az internet előtt fröcsögve hazaárulóztak... Az ilyenekre szokták azt mondani, hogy "hang emberek".

Robur 2016.10.03. 19:11:19

@Dörnyei József: Teljesen mindegy ki kezdeményezte. Ugyanúgy nagy többség egyik oldalon, ugyanúgy érvénytelen. Az is nagy pofára esés volt a kezdeményezőknek, ez is az.

Untermensch4 2016.10.03. 19:20:45

@Dörnyei József: "Aki szavazott, annak a véleménye számít és most ez 98,3%. Ez lehengerlő többség."
Egy érvénytelen véleménnyilvánító népszavazás lehengerlő többsége...

savrola 2016.10.03. 22:08:14

Visszatérve a hazaárulásra: az nem az, ha a határvédőket étlen, szomjan, felszerelés nélkül engedjük a "vérszomjas" migránsok közé, vagy az, hogy leszereljük a honvédséget, határőrséget és itt hagyjuk az országot fegyveres védelem nélkül? Csak az, ha valaki nem hajlandó felülni a a politikai provokációnak és nem él a szavazati jogával egy tét nélküli népszavazáson?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.10.05. 14:49:18

@savrola:
Volt lehetőség megvédeni a hazát, mert volt népszavazás. A legtöbb EU országban kuss van.

Aki pedig nem védte meg a magát, az nem tudom, hogy néz bele reggelente a tükörbe...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.10.05. 14:50:47

@savrola:
A déli határszakasz védelme kiemelkedően jó, a legjobb az EU-ban. Messze a legjobb.

Robur 2016.10.06. 00:01:22

@Dörnyei József: Elolvastam, szánalmas kifogáskeresés az érvénytelen népszavazásra. Ennyi.

Untermensch4 2016.10.06. 20:05:05

@Dörnyei József: "A déli határszakasz védelme kiemelkedően jó, a legjobb az EU-ban."
Biztos azért toboroznak "határvadászokat" a vurstliban az ugrálóvár és az arcfestés között (két hete vasárnap) mert a határvédelem teljesen rendben van.

savrola 2016.10.10. 13:26:37

A kormány sz.rik a határvédőkre, fagyjanak meg, dögöljenek éhen:
hvg.hu/itthon/20161010_hatarvadaszok_nincs_penz_pokrocra
Várom, hogy a fröcsögve hazaárulózó, nemmel szavazók tömegével zarándokoljanak le segíteni a határvadászoknak, hogy túléljék a telet! A népszavazásra költött milliárdok töredékéből megoldható lenne a probléma, de ennyire érdekli a kormányt a haza védelme...
Aki azt állítja, hogy ez a népszavazás a haza megvédéséről szólt, az szimplán hazudik. Nem tudom, hogy milyen érdektől vezérelve, de hazudik. Mert azt nem feltételezem, hogy nem értette meg, miről is szólt ez az egész...

rhubarbjelly 2016.11.01. 10:30:25

@Dörnyei József: 60% véleménye az, hogy nem dőlt be a gyűlöletkeltő propagandának. ez sokkal elsöprőbb, mint a nem szavazatok aránya.
süti beállítások módosítása