Gazdaság - Felveszik már a lumpenszocialistákat is

2016.09.21. 17:40 :: Dörnyei József

Az alkalmazottak száma rendszerváltás utáni csúcsra (4 343 K) emelkedett, a munkanélküliek száma pedig a legalacsonyabb szintre (283 K). Emiatt egyre nagyobb gond az üres pozíciók betöltése.

Az alacsony bérszínvonallal dolgozó iparcégek - jellemzően összeszerelő üzemek - arra kényszerülnek, hogy megpróbálják az évek óta lumpenszocialista polgárok alkalmazását. Eddig erre nem nagyon került sor, mert tudtak felvenni jobb munkaerőt.

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzetben azonban nem tudnak felvenni senki mást, ezért kénytelenek ezeket az embereket alkalmazni.

Nekem sikerült beszélnem egy csoportvezetővel, akinek gyakorlati tapasztalata van a próbálkozásról.

A kép vegyes. Sokan alkalmasak szaladmunkára. Sokan pedig nem. A pontos arányt nem tudtam meg tőle, de valahol 50% felett van az alkalmasok száma.

Ez első látásra egy nagyon rossz arány. Kicsit megvizsgálva a dolgot nem is annyira rossz. A jelenlegi - főleg balos - közgazdász berkekben ezeket a lumpenszocialista embereket teljesen leírták. Úgy vélték, hogy az összes teljesen alkalmatlan munkavégzésre.

A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy szalagmunkára több mint a fele alkalmas.

Másik terület:

Balatoni vendéglátás - cigány származású cégtulajdonos alkalmaz cigány és nem cigány alkalmazottakat. A cigányok jellemzően a tágabb családból vannak. A cég működik. Az eladók nem cigányok, a többiek - szakács, takarító, beszerző cigány (és családtag) A cég növekedési pályán van. A nagy versenyelőnyük az, hogy nekik vannak alkalmazottaik, míg a konkurenciának problémájuk van ezen a területen.

Összegezve most van az első lehetősége a rendszerváltás óta a lumpenszocialistáknak arra, hogy tömegesen kiugorjanak a lumpenszocialista státuszból. Több, mint a felük alkalmas szalagmunkásnak és kap is munkát szalagmunkásként. A maradék, aki nem tud vagy nem akar szalagmunkásként dolgozni, el tud helyezkedni valahol máshol.

Ha a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet huzamosan megmarad, akkor szvsz. a lumpenszocialisták száma drasztikusan le fog csökkenni.

Erre pedig minden esély megvan, mert én nem látom, hogy honnan jönne extra munkaerő, ami megint kiszorítaná a lumpenszocialistákat a munkahelyekről. Ha egy lumpenszocialista pár évet dolgozik, akkor onnantól már nem lesz lumpenszocialista, hanem átlagos dolgozó. Ha a jelenlegi helyzet nem tart örökké, hanem csak monjuk 3 évig, akkor is tömegesen válnak dolgozókká a mai lumpenszocialisták.

3 komment

Címkék: Gazdaság Munkahely

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr6011733733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2016.09.23. 11:34:00

Nem tudom, ez engem már arra emlékeztet, hogy 45 tavaszán a nácik már nyomorékokat meg öregembereket soroztak be. Tartom amit mondtam évekkel ezelőtt meg nemrégiben úgyszintén. Nemsokára a munkaerőhiány miatt a gazdaság elkezd visszaesni. Ronda vége lesz ennek.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.09.23. 15:37:22

@Robur:
Ebben teljesen ellentétes véleményen vagyunk. A jelenlegi munkaerőhiány pont a lehető legjobb irányba tereli a gazdaságot:
- Csökken a lumpenszocialisták száma, mert már őket is alkalmazzák.
- Nőnek a fizetések.
- Nő a hatékonyság, mert a drágább munkaerő miatt muszáj technológiával növelni a hatásfokot, ami eddig nem volt muszáj.
- Csökken a kimenekülés, mert van munkahely és egyre jobban fizet, valamint a kilátások is pozitívak.

Én őszintén szólva nagyon remélem, hogy tartós lesz a dolog és a jelenlegi munkaerőhiány marad pár évig, akár tartósan is.

Robur 2016.09.23. 20:36:42

@Dörnyei József:

Na akkor én is írok pár érvet:

1. A jók mennek ki, itthon már csak a selejt marad lassan.
Ennek meg lesz a böjtje a munka minőségében.
2. Sok helyen a munkahelyre már jelentkező sincs. Ha ezek
a cégek bemondják az unalmast, akkor kevesebb adóbevétel
és egyéb bevétel, csökken a versenyhelyzet stb. Ha az alkalmazott
ennek hatására még el is hagyja az országot akkor az hab
a tortán.
3. Az X főre tervezett rendszerek nem tudnak X/2-vel működni.
Példa erre nemrég a Tesco ahol már az árut sem tudják kiszállítani
és nem csak a Tescónál vannak ilyen problémák.

A munkaerőhiány továbbra is drasztikusan fog nőni.
Most mennek nyugdíjba a Ratkó korszak gyermekei
kb. 49-56. Ezen 8 év alatt 800 ezer(!!!) ember
esik ki a munkaerőpiacról. Ehhez jön a kivándorlás.
Ez már nem háborús veszteség. Annál sokkal durvább.
süti beállítások módosítása